Hamburger Prantsusmaal varsti müügiartikkel nr.1?

Piinlik ja valus, aga nii see on- maal, millega seoses tulevad meelde nimed nagu  Tirel, Rabelais, Vatel, Escoffier, Brillat-Savarin, Montagné, Chapel, Bocuse etc., võib statistika andmetel öelda, et enim tarbitud toit on hamburger.

Sel nädalal avaldas Le Figaro, kontsultsioonifirma Gira andmed ja see oli kui  külm dušš prantslastele. Nimelt aastal 2013 müüdi Prantsusmaal 970 miljonit ühikut hamburgeri  ja rahaliselt väljendatuna 7, 27 miljardit eurot saadi hamburgeri müügist.

Sellest 970 miljonist müüsid hamburgeriketid McDonald´s(1200 müügipunkti) ja Quick(370 müügikohta) 655miljonit. ülejäänu ehk siis üle 300miljoni hamburgeri müüsid maha tavalised restoranid.  See on koht, mis inimesi šokeerib ja radikaalsemad süüdistavad riiki pikaajalisema toidupoliitika puudumises ja Prantsuse toidukultuuri hävitamises.

75% Prantsuse traditsioonilistel restoranidel oli aastal 2013 hamburger menüüs. Võrreldes aastaga 2011 on tõus 40%.

Kui aastal 2000 müüdi 1 burger 9 traditsioonilise Prantsuse võileiva(jambon-beurre) vastu ja aastal 2007 oli see suhe 1: 7 -le, siis aastal 2013 on suhe 1: 2-le.

Artikkel

Minu arvates on see kurb.  Prantslased on liiga hilja hakanud ennast liigutama. Ohumärgid olid üleval juba 10 aastat tagasi ja alles eelmisel kuul võeti vastu seadus, mida nad nimetavad “fait maison” (home-made)seaduseks,  mis sunnib restorane väga täpselt menüüs märkima, millest toit valmistatakse.  Vahepealsel majanduskriisi ajal hakkasid paljud restoranid kasutama suurtööstuste toodetud poolfabrikaate ja valmistooteid ja ükski seadus ei kohustanud seda oma menüüs ära märkima. Ehk viskad toidu mikrolainesse ja taldrikule ja müüd kliendile restoranitoidu pähe.  See seadus kehtestati pärast möödunud aastast avastust, et 31% restoranidest kasutavad  seda mikrolaine nippi.

Ehk  see seadus aitab kuidagi  kaasa sellele, et 75% restoranide menüüs ilutseb burger  (puust ja punasest ette,  et ükski koostisaine burgeril pole valmistatud kohapeal)

Kui ülejäänud Euroopa saab deklareerida, et iga aastaga elanikkonna teadlikus toitumise suhtes tõuseb(mul küll puuduvad andmed, kas rämpstoidu tarbimise hulk mujal riikides on vähenenud- tahaks loota, kuid kindel olla ei saa), siis prantslased, vaesekesed,  liiguvad vastupidises suunas.

Ja kas peaks meie ka Eestis natuke kriitilisemalt mõtlema selle peale kui oma restorani menüüsse hamburgeri lajatame- et müüb hästi??  Ma olen siiani üsna kaheti suhtunud Eesti toidupoliitikas toimuvasse- mulle on tundunud see erinevate seltskondade mingi “oma asja ajamisena”   Mingi riiklik poliitika võiks ka tuleviku suuna paika panna. Tore oleks muidugi, kui riik üldse rämpstoidu restoranid ära keelaks…aga see oleks utoopia-  inimõigus on olla loll ja ennast haigeks süüa. McDonaldsi on ära keelanud oma maal  minu teada vaid Boliivia ja seda kindlasti mitte suurest armastusest oma rahva tervise vastu, vaid ikka poliitilistel põhjustel.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.