Portugali varjatud pärlid 2024

Minu selle aasta nimekiri kohtadest, mida Portugalis avastada. Kohad, mis jäävad raamatutest “Mida teha Portugalis?” väljapoole. Seekord pea kõik on paigad, kus ma pole ise käinud ja tegin endale spikri, mida luban kõigil lahkelt kasutada.

Põhja- Portugal

Castro Laboreiro külastus on mul olnud juba pikalt plaanis, kuid kuna see on Portugali põhjapoolseim mägedes asuv küla, jääb ta kuidagi kaugele ja eemale, kuigi olen jõudnud külale päris lähedale. Sel aastal on ta mul reisplaanis koht, mis tuleb ette võtta, sest vaatamata sellele, et ta asub pärapõrgus, leiab sealt imelisi asju.

Kaardil on teekond Portost Castro Laboreironi

Castro Laboreiro asetseb Melgaço vallas, sügaval Peneda-Gerêsi rahvuspargi südames, kus mägine maastik on sajandeid soosinud põllumajandust ja karjakasvatust. Küla nimi, mis tuleneb ladinakeelsest sõnast „castrum“, vihjab kindlustatud asulale, mis viitab, et küla on asustatud olnud juba muistsetest aegadest alates. Piirkonna rikkalikku ajaloo pärliteks on eelajaloolised muistsed kunstiteosed nagu kaljumaalingud ja muljetavaldav hulk kiviaegseid hauakambreid ja kivikirstkalmeid..

Castro Laboreiro piirkond oli seotud ka esimeste Portugali kuningatega. Sealne loss, mis pärineb Portugali esimese kuninga Dom Afonso Henriquese ajastust, on kuulutatud rahvusliku tähtsusega monumendiks.

Sealsed elanikud on tuntud oma vastupidavuse ja kohanemisvõime poolest. Nimelt see piirkond on mägedes – talvel tuleb seal lumi maha ning muidugi ookeaniäärsed inimesed peavad nii karmides kliimatingimustes elavaid inimesi kangelasteks 🙂 Kuid mis kangelased nad siis ikka on, aga nutikad küll – traditsiooniliselt omab seal iga pere kahte kodumaja – suvemaja ehk “branda” asub kõrgemal mäestikualal, kus suvised temperatuurid on jahedamad ja kus kariloomadele leidub rohkelt rohumaad. Talvekuudel, kui ilm muutub karmiks ja lumi katab maad, kolivad pered madalamale asuvatesse talvemajadesse ehk “inverneira’sse”, mis asuvad orgudes.

Mida teha ja näha?

  1. Castro Laboreiro loss – See ajalooline kindlus, mis on rajatud kõrgele mäetipule, pakub suurepäraseid vaateid ümbritsevale maastikule. Lossi varemed, sealhulgas jäänused keskaegsest müürist ja väravatest, annavad aimu siin peetud lahingutest.
  2. Igreja Matriz de Castro Laboreiro – See peapühakoda on ehe näide piirkondlikust religioossest arhitektuurist.
  3. Traditsioonilised külaahjud, viljakuivatid ja veskid – Neid ajaloolisi ehitisi leidub kogu külas ja need on suurepärased näited traditsioonilisest eluviisist ja kohalike elanike oskustest.
  4. Rooma ja keskaegsed sillad – Castro Laboreiro ja selle ümbruses on mitmeid ajaloolisi sildu, mis ületavad Laboreiro jõge. Need sillad on ideaalsed fotohuvilistele ja ajaloo armastajatele.
  5. Núcleo Museológico de Castro Laboreiro – Muuseum, mis asub vanas šokolaadivabrikus, tutvustab külastajatele kohalikku etnograafiat ja ajalugu, sealhulgas traditsioonilisi rõivaid, kombeid ja transhumance süsteemi (brandas ja inverneiras elamine)
  6. Trilho Interpretativo de Castro Laboreiro – See õpperada pakub võimalust tutvuda Castro Laboreiro looduse ja ajalooga. Rada kulgeb läbi küla ja ümbritsevate mäestike, ning teele on paigutatud infotahvlid, kust saab teavet kohaliku kliima, taimestiku ja maastiku eripärade kohta.
  7. Kohalikud veinid – Castro Laboreiro kuulub Monção ja Melgaço veinipiirkonda, mis on tuntud oma esmaklassilise Alvarinho viinamarjasordi poolest – värske ja aromaatse profiiliga Vinho Verde piirkonna uhkeimad vainid.
  8. Kohalik toit – Castro Laboreiro ja ümbritseva piirkonna köök peegeldab kohalikku maastikku ja ajalugu, pakkudes erilisi maitseid, mis on saanud osaks kohalikust identiteedist. Eriline koht kohalikus toidukultuuris on Bísaro sigadel  ja nende lihast valmistatud suitsutoodetel. Bísaro sead on vabapidamisel, jalutavad metsas ja orgudes ringi, seetõttu on nende liha  väga maitsev ja mahlane. Jõekalad nagu savel(ladina keeles alosa alosa) ja forell on samuti menüüs.

Kui on huvi näha Castro Laboreiro piirkonna kaljujooniseid ja kiviaegseid hauakambreid, tuleb arvestada, et need ajaloolised paigad ei ole alati avalikult märgistatud ega lihtsasti ligipääsetavad, et kaitsta ja säilitada nende kultuurilist väärtust. Seetõttu on parim viis nende vaatamisväärsuste külastamiseks osaleda giidiga tuuridel, mida korraldavad kohalikud turismiorganisatsioonid või kasutada Peneda-Gerêsi rahvuspargi teenused.

Külakeses on õige mitu hotelli ja söögikohta, et võib ka täiesti ööbima jääda ja nautida loodust täiega

Barcelos on samuti linn, millest ma olen mööda alati sõitnud ja alati edasi lükanud külastuse. Kuid  soovitan soojalt. Miks?

Linna keskväljak
  1. Keraamika ja käsitöö – Barcelos on kuulus oma keraamika, eriti “Galo de Barcelos” (Barcelose kukk) poolest, mis on Portugali rahvussümbol. Käsitöölaadad ja -poed pakuvad külastajatele võimalust soetada unikaalseid ja käsitsi valmistatud esemeid, mis peegeldavad kohalikku kunstipärandit.
  2. Feira de Barcelos – Barcelose nädalaturg on üks suurimaid ja värvikaimaid Portugalis. Pakutakse kohalikke tooteid alates värskest toidust kuni käsitööni.
  3. Ajaloolised vaatamisväärsused – Linna rikas ajalugu on jätnud jälje mitmetele hästi säilinud vaatamisväärsustele, sealhulgas keskaegsele lossile, mitmetele kirikutele ja kloostri varemetele.
  4. Festivalid ja kultuuriüritused – Barcelos on tuntud oma elava kultuurielu poolest, aastaringselt toimuvad seal erinevaid festivalid ja üritused. Eriti kuulus on Barcelose keraamikafestival, mis toob kokku kunstnikke ja käsitöölisi üle kogu riigi.
  5. Gastroturism – Lisaks traditsioonilistele toitudele on Barcelos hea koht gastroturismi harrastamiseks, kuna siin korraldatakse regulaarselt toidu- ja veinifestivale,

Eelkõige on Barcelos tuntud just oma kuke,”Galo de Barcelos’e” tõttu, mis on üks Portugali rahvussümboleid ja sellel on huvitav legend;

Legend räägib rändajast, kes oma palverännul läbis Barcelose linna ja jäi ööbima kohalikku kõrtsi. Samal ajal läks kõrtsist kaduma hõbemünte ja muidugi hakati süüdistama võõrast. Mees viidi kohtu ette ja kuigi ta eitas vargust, mõisteti ta poomissurma. Enne hukkamist palus mees kohtuniku juurde viia, kes parasjagu õhtustas koos külalistega. Rändur juhatati kohtuniku ette, kes oli söömas röstitud kukke. Mees kinnitas veelkord oma süütust ja ütles, et tõestuseks kukk laual ärkab ellu, kui ta hukatakse.

Kohtunik ei võtnud tema väiteid tõsiselt, kuid jättis linnu söömata. Kui meest hakati hukkama, tõusis laual olnud kukk tõepoolest surnust üles ja kukkus kirema. Kohtunik jooksis kiiresti hukkamispaika ja leidis, et mees oli imekombel pääsenud poomissilmusest, mis oli vigaselt seotud. Mees vabastati kohe, ja sellest ajast peale on Barcelose kukk sümboliseerinud usku imedesse ja õiglusesse.

Tänapäeval on Galo de Barcelos levinud suveniir ja seda kujutatakse sageli värvikireva keraamilise figuurina, mis kaunistab Portugali kodude ja restoranide riiuleid. Kukk sümboliseerib mitte ainult õiglust ja õnne, vaid ka Portugali kultuuri ja traditsioone.

Röstitud kukke pakutakse pea igas Barcelose restoranis, kuid iga aasta märtsis on toidufestival kus kokad võistlevad kukeküpsetamises.

Barcelose ümbruses  on ka quinoa põllud ja neid soovin ka oma silmaga näha.

Kesk-Portugal

Serra da Freita, osa Arouca Geoparkist, on tõeliselt maagiline koht, mis pakub muljetavaldavat looduslikku ilu ja rikkalikku geoloogilist mitmekesisust. Asudes vaid tunni autosõidu kaugusel Portost, on see mägine piirkond tuntud oma vapustavate vaadete, kõrguvate kivimoodustiste ja koskedega. Lisaks Passadiços do Paiva matkarajale ja Arouca rippsillale on Serra da Freital palju muud pakkuda, sealhulgas unikaalset geoloogilist nähtust nagu Pedras Parideiras ehk ‘sünnitavad kivid’ ja Miradouros’i ehk vaateplatvorme, mis pakuvad laiu vaateid ümbritsevale maastikule.

Pildil: Aldeia de Drave

Mida vaadata?

  1. Aldeia de Drave – Drave, tuntud kui ‘kadunud küla’, on üks peidetud pärl Serra da Freitas sügavuses. See täielikult hüljatud kiv küla on ligipääsetav ainult jalgsi, muutes selle ideaalseks sihtkohaks seiklushimulistele matkajatele, kes otsivad rahu ja vaikust. Drave’i ainulaadsed kiltkivimajad ja selle asukoht sügaval mägede vahel pakuvad võimalust näha kaasaja maailmast puutumata jäänud küla. Paraku seal ka kedagi ei ela alaliselt. Külasse viib mitmeid matkaradasid, lihtsaim viis on auto parkida lähimasse külasse ja otsida viitasid, mis juhatavad Dravesse. Ma olen seal.peaaegu kohal käinud. Aga pimenema hakkas ja tuli tagasi pöörduda mãgiteelt. Kõndida on nii 6 km ja tagasi samapalju.
  2. Pedras Parideiras – “Sünnitavad kivid – Pedras Parideiras on geoloogiline ime, mis asub Castanheira küla lähedal. See loodusnähtus on ainulaadne mitte ainult Portugalis, vaid kogu maailmas, pakkudes vaatepilti, kus emakivi pinnalt eraldub väiksemaid kivitükke. See nähtus on põhjustatud haruldasest geoloogilisest protsessist, mille käigus mineraalid paisuvad ja põhjustavad kivi lõhenemise. Geopark on rajanud sellele alale külastuskeskuse, kus saab sügavamalt uurida ja mõista seda haruldast geoloogilist protsessi. Külastajatele on avatud vaateplatvorm, kust saab jälgida, kuidas kivid “sünnitavad” – suurepärane võimalus kõigile geoloogiahuvilistele.
  3. Rio de Frades – Volframikaevanduse ajalugu – Rio de Frades oli Teise maailmasõja ajal oluline volframikaevanduskoht, mida kasutas Natsi Saksamaa. Volfram oli nõutud ressurss sõjarelvade tootmiseks. Tänapäeval on endine kaevandus muudetud turismiatraktsiooniks, pakkudes harivaid tuure, mis tutvustavad kaevanduse ajalugu ja selle mõju piirkonnale.
  4. Arouca linn – Kuigi Arouca ei asu otseselt Serra da Freita mäestikus, on see siiski selle lähedal ning on tuntud kui Arouca Geopargi peamine keskus. Arouca on kuulus oma muljetavaldava kloostriga, Arouca klooster või Mosteiro de Santa Maria de Arouca. See klooster rajati juba 10. sajandil ja 17. sajandil oluliselt laiendati ning on suurepärane näide barokkstiilis arhitektuurist. Lisaks kultuurilistele vaatamisväärsustele on Arouca üle Portugal tuntud oma suurepärase gastronoomia poolest, eriti kohaliku Arouquesa veiseliha pärast, mille maitse ja kvaliteet on hinnatud kogu riigis. Arouquesa veis on autohtoonne tõug, veiseid karjatatakse vabalt Arouca Geopargi aladel, ning nende liha on hinnatud oma mahlakuse ja pehmuse poolest. Restoranid nagu Parlamento ja Casa dos Bifes Silva, Pedestre 142 jt., pakuvad külastajatele võimalust nautida autentset Arouquesa veiseliha, olgu see siis grillitud steikidena või traditsioonilise ahjus spetsiaalses savinõus küpsetatuna. Veise juurde sobib nagu valatult kohalik punane Vinho Verde (Verde vein Paiva alamregioonist) See linn on mul käidud ja Aroucast on blogipostitus ka olema.

Guarda, tuntud kui Portugalis kõige kõrgemal asuv linn (1056m), pakub märkimisväärset ajaloolist ja kultuurilist rikkust ning looduslikku ilu tänu oma asukohale Serra da Estrela mäestikus. Siin on mõned soovitused, mida Guardas ja selle ümbruses teha ja vaadata:

  1. Sé da Guarda külastamine – Guarda gooti stiilis katedraal on üks linna silmapaistvamaid vaatamisväärsusi. See on ehitatud graniidist, mis on iseloomulik Serra da Estrela piirkonnale. Katedraali arhitektuur ja selle rikkalikud detailid pakuvad silmailu.
  2. Vanalinna avastamine – Jalutage läbi Guarda ajaloolise keskuse, kus saate näha hästi säilinud keskaegseid hooneid ja kivist tänavaid. Vanalinn on suurepärane koht, kus tajuda linna ajaloolist atmosfääri ja imetleda traditsioonilist arhitektuuri.
  3. Porta da Erva ja Porta d’El Rei – Need keskaegsed väravad olid osa linnamüürist ja on peamisteks sissepääsuteedeks vanalinnale. Need väravad ei ole mitte ainult ajalooliselt olulised, vaid pakuvad ka kaunist vaadet linna gooti arhitektuurile.
  4. Antigua Judería külastamine – Guarda vana juudikvartal, kus kitsad tänavad ja traditsioonilised kivimajad viivad tagasi keskaega. Selles piirkonnas võite leida ka juudi pärandiga seotud sümbolid, mis on raiutud kividesse.
  5. Igreja de São Vicente külastamine – See 13. sajandist pärit kirik on hiljem barokkstiilis ümber ehitatud. Kiriku avar ja kaunilt kaunistatud interjöör on kättesaadav külgmisest sissepääsust, mis muudab selle ligipääsetavaks kõigile külastajatele.
  6. Serra da Estrela loodus – külastage Serra da Estrela looduskaitseala, mis on Portugali suurim kaitseala. Piirkond pakub suurepäraseid matkaradu, imelisi vaateid ja võimalust kohata metsikut loodust.
  7. Väljasõit Marialvasse – Marialva küla asub Guardast vaid lühikese autosõidu kaugusel. Marialva on üks Portugali ajaloolistest küladest, mis on tuntud oma hästi säilinud keskaegse kindluse ja võluva vanalinna poolest. Marialva on legendaarse Portugali rüütli Martim Gonçalves da Maia sünnilinn. Tema on üks keskseid kangelasi Portugali eeposes “Os Lusíadas”.
  8. Kohalik köök– Guarda piirkonna toit põhineb sajanditepikkustel toiduvalmistamise traditsioonidel, mis varieeruvad vastavalt aastaaegadele. Mõned piirkonna tüüpilised road on ahjus küpsetatud kitse- ja talleliha (cabrito assado no forno), bacalhau à Conde da Guarda, kikerhernesupp (caldo de grão), kuivatatud ubade supp (sopa de vagens secas) ning traditsioonilised vorstid, sealhulgas verivorst morcela. Gastronoomia säravaks täheks on Serra da Estrela lambapiimajuust.
  9. Veinid – Guarda asub Dão veinipiirkonna põhjaosas, mis on tuntud oma stiilsete veinide poolest. Piirkonna viinamarjaistandused on mägedest ümbritsetud, mis kaitsevad neid ookeani mõjude eest, luues ideaalse kliima, kus valmivad tasakaalustatud ja elegantse happesusega veinid. Guarda lähedal asuvates veinimajades, nagu Quinta do Vale Meão, Quinta de Ervamoira ja Gerações de Xisto, saavad külastajad tutvuda kohalike viinamarjasortidega, nagu Touriga Nacional ja Tinta Rorizi. Samuti on populaarne valge viinamarjasort Encruzado, sellest valmistatud valged veinid on juba viimased paar aastat olnud mu lemmikud.
Marialva

Kuigi ma lõuna poole jõuan harva, on siiski mu to-do listis Costa Vicentina, mis on üks neist paikadest, kus avastamata loodus kohtub rahuliku külaeluga, pakkudes külastajatele unikaalset linnakärast eemalepõgenemise võimalust.

Costa Vicentina ala on osa Lääne-Euroopa kõige paremini säilinud rannikualast, mis kulgeb mööda Alentejo ja Algarve piirkondi ning on tuntud oma jõulise rannikujoone, kristallselgete veekogude ja metsikute loodusmaastike poolest.

Mida teha?

  1. Looduslik ilu – Costa Vicentina looduspark kaitseb üle 100 kilomeetri rannikut, kus leidub kõrgeid kaljusid, peidetud lahesoppe ja pikki liivarandu. See maastik pakub suurepäraseid võimalusi matkamiseks ja loodusfotograafia harrastamiseks.
  2. Surfamine – Rannik on tuntud oma suurepäraste surfikohtade poolest, mis meelitavad ligi nii algajaid kui ka kogenud surfareid üle kogu maailma. Erinevad surfikoolid pakuvad kursusi ja laenutavad varustust, mistõttu on see ideaalne koht surfioskuste lihvimiseks.
  3. Rahulik puhkuse nautimine – Erinevalt Algarve’ist, kus suveti valitseb tihe turistide vool, pakub Costa Vicentina rahulikumat õhkkonda.
  4. Zambujeira do Mar – linnake, kus võiks ööbida. Zambujeira do Mar on Costa Vicentina pärl, linn asub kõrgel kaljul, pakkudes hingematvaid vaateid Atlandi ookeanile. See väike kaluriküla võlub oma valgete majade, kitsaste munakivitänavate ja õdusate kohvikutega. Augustis toimub siin iga-aastane muusikafestival, mis toob kokku muusikuid ja külastajaid kogu Portugalist.
  5. Vila Nova de Milfontes: on tuntud oma kaunite randade ja jõeäärsete vaadete poolest. Turistide seas populaarne, kuid siiski säilitanud oma autentse võlu, pakub see linn suurepäraseid maitseelamusi, eriti mereande, ja võimalusi veepealseteks tegevusteks nagu kanuusõit ja purjetamine. Mira jõe suudmealal paiknev linn on ka suurepärane koht (romantilisteks) jalutuskäikudeks ja päikeseloojangu nautimiseks.

Pildil :Zambujeira do Mar

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.