Ube- uus kulinaarne sensatsioon

Mis on Ube?

Ube (lilla jamss või dioscorea alata) on juurviljakultuur, mis on pärit Filipiinidelt. Sellel kuninglikul lilla värvusega juurikal ei ole otsest sugulust bataadiga, kuigi ta on väimuselt sarane ning sarnaselt ka tärkliserikas ja magus. Neljast peamisest ube sordist peetakse “kinampay’t” lilla jamssi kuningannaks.

Ube Võlu

Looduslikult silmapaistva lilla värviga ube on saanud kulinaarseks sensatsiooniks, leiame neid mitmesugustes retseptides- alates lillast kartulipüreest ja gnocchist kuni lillade magustoitude, küpsetiste ja jookideni. Ube rikkalik ja eristuv maitseprofiil lisab erinevatele roogadele ainulaadse nüansi ning magusad, pähklised ja peenelt lillelised noodid sobivad nii magusate kui ka soolaste kulinaarsete šedöövrite valmistamiseks. Kuna tarbijad otsivad üha enam uusi ja visuaalselt ahvatlevaid kogemusi oma toidus, sobib ube selleks suurepäraselt.

Retsepte leiab siit: www.ubefiesta.de.

Ube on Tervislik

Tervis ja heaolu on tarbijate toidu- ja joogivalikutes üha enam esiplaanile tõusnud. “Tervislik vananemine läbi täpse toitumise” on kontseptsioon, mis toob kaasa isikupärastatud toitumisvalikuid, rõhutades elujõudu ja pikaealisust. 2024. aastal jätkab toidu- ja joogitööstus keskendumist koostisosadele, mis pakuvad terviseteadlikele valikuid, taskukohasust ja toitainete kvaliteeti. See peegeldab kasvavat teadlikkust toitumise olulisest rollist üldises heaolus.

Ube on suurepärane kiudainete ja antioksüdantide allikas, mis ennetavad vähki. Ta on rikas süsivesikute, kaaliumi, C-vitamiini ja fütotoitainete poolest. Lilla pigment pärineb antotsüaniinist, mis omab tervisele kasulikke ja põletikuvastaseid eeliseid. See reguleerib ainevahetust, parandab südamefunktsiooni ja suurendab hea kolesterooli taset.

Ube on Jätkusuutlik

Ube on ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) nimekirjas 39 kõrge potentsiaaliga kultuurist, mis põhineb toitumise, agroökoloogia ja sotsiaal-majanduslike kaalutluste kriteeriumidel, mis aitavad kaasa nullnälja eesmärgile. Ube peetakse üheks Tuleviku Nutikaks Toiduks (FSF), mis on toitaineterikkad, kliimakindlad, majanduslikult tasuvad ja kohalikult kättesaadavad või kohandatavad.

Ube on Trendikas

Alates selle saabumisest 2006. aastal Ameerika kulinaariamaailma, kus Manila Social Club New Yorgis hakkas pakkuma innovaatilisi ubesõõrikuid, on see lilla juurikas jõudnud ka Euroopasse ja just Saksamaal fännatakse teda nii, et paar aastat tagasi peeti Frankfurtis suisa ubefestivali

Nõudke ubet oma lähimast nurgapealsest köögiviljapoest! 🙂

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.