Botelhoco- toores (valmimata)kõrvits

Trás-os-Montese Toidukultuur – Rikkalik Pärand, Mida Tasub Avastada.

Olen endalegi ootamatult päris palju retsepte viimasel ajal blogisse talletanud. Kui eelnevad retseptid on olnud sellised, mida võibki teha ja katsetada, siis seekord räägin lihtsalt asjast, mis kõrvu jäi ja mida kindlasti proovida tahan kui Trás-os-Montes’e piirkonda suvisel ajal satun, sest toorelt saab kõrvitsat küpsetada vaid suvel.

Trás-os-Montes ja Alta Douro piirkonda käsitletakse tavaliselt koos, sest neil ajalugu ja ka toidukultuur põimunud ja sarnane.

Pildil roheline osa on Trás- os- Montes ja Alta Douro ehk piirkond Kirde-Portugalis.

Trás-os-Montes on tuntud oma ainulaadse ja leidliku viisiga teha süüa sellest, mida on ja nutikalt ületada probleem kui ait on tühi ja nagu polegi millestki süüa teha.

Üks selline huvitav roog, mida selle piirkonna köögis sageli kohata võib, on “botelhoco”. Botelhoco on kõrvits, mis on alles kasvu algfaasis, kui see on veel väga õrn. Seepärast ei koorita seda ja see on põhjus miks sellel roal on eriline maitse ja tekstuur.

Kohalikud arvavad, et üheks maitsvamaks viisiks seda toorest kõrvitsat valmistada, on koos chouriço’ga. Kui need kaks koostisosa kokku sulavad, tekib mahe ja rikkalik maitsepalett, mis rõõmustab iga gurmaani südant. Serveeritakse seda hõrgutist tavaliselt koos äsja leivaahjust tulnud mageda(täiesti soolata!) leivaga ning leib imab endasse sisse kõik maitsed ja lõhnad ning rüüpad peale kohalikku lihtsat, aga tummist punaveini ja maailm ongi ilus! Mis sellest, et põud on viljasaagi hukutanud- toorest kõrvitsat on aed täis! 😃

Trás-os-Montesel on teatud sarnasusi Alentejo piirkonnaga- mõlemas piirkonnas on perenaised pidanud olema nutikad ja toiduvalmistamisel kasutama ära kõiki, mis ümbruskonnas söödavat kasvab. Kui Alentejos kasutatakse roogades sageli erinevaid ürte, et anda jahukürdile mingit maitset, siis Trás-os-Monteses on levinud erinevate köögiviljade ja kaunviljade kasutamine erinevates küpsusastmes- alates toorest, nagu botelhoco, kuni üleküpsenuni ja kuivatatud köögiviljadeni, et toime tulla raskemate aegadega.

Sõna “botelha” kasutatakse seal piirkonnas kõrvitsa kohta, botelhoca on toores kõrvits.

Kui planeerite Portugalis reisi, siis soovitan kindlasti külastada Trás-os-Montese piirkonda, ma olen siin blogiski kirjutan sealsest juutide vorstist “alheira da Mirandelast” ja feijoada à transmontana’st

Tras-os-Montes pakub mitmekülgset toiduelamust, mis kõnetab nii maitsemeeli kui ka südant. Nende toiduvalmistamise traditsioonid on täis tarkust ja loomingulisust, mida tasub austusega avastada ja hinnata.

Pilt pärit http://quemrapaotacho. sealt leiate ka retsepti!

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.