Tua jõgi ja Trás-os-Montese kirdeosa

Douro jõgi ja selle kaldad on kindlasti üks Portugali ilusamaid vaateid ja Douro võiks olla kindlasti “must-do listis” kõigil kes armastavad veini ja ilu.

Tua on Douro jõe lisajõgi ja kõik ala mis Tua ja Douro vahele jääb on samuti hingematvalt ilus, mulle meeldib isegi enam kui Douro kaldad, millele on rajatud terrass-viinamarjaaiad ja kus ilutsevad uhked portveinimõisad. Ärge saage valesti aru- see kõik on väga-väga ilus, aga Tua on “rural” ning Trás-os-Montese (mägedetagune eesti keeles) kirdeosa Mirandela ja Bragança on täiuslikult ehe. Üks kohalik sõber kutsub sealseid elanikke “people behind the rocks” ja eks ta tõsi ole- mägedest raiuti tee läbi alles 80ndatel, samas selletõttu ongi piirkonnas säilinud palju algupära.

Mirandela on Bragança järel regiooni suuremaid linnu(15tuh inimest) ning hinnatud oma kulinaaria poolest. Sellest linnast tuleb kuulus alheira vorst. Moslemite vallutuste aegu, mil kogu Lõuna-Portugal mauride poolt vallutati, põgenesid juudid sellesse regiooni, kuid ega rekonkista ehk kristliku tagasivallutuste ajal juutide põli kergemaks läinud- kôiki taheti ristida ja sealiha sööma panna. Juudid muidugi kavaldasid inkvisiitorid ûle ja lõid nad oma vorstiretsepti, et näiliselt kristlikke jõule pidada- nimelt igal portugallasel rippusid kaminakorstnas kenad seakintsud ja vorstid. Juudid toppsid vorsti sisse kõike muud kui sealiha- palju vana saia, küüslauku, koriandrit, veidi pardi vôi kitseliha ja riputasid vorstid nagu kristlasedki kaminakorstnasse vinnutamiseks- näitamaks, et nad on ühiskonda integreerunud. Igatahes on alheira mirandesa tänapäeval kenasti IGP apellatsiooniga. Kui tavalise alheira sisse vorstimeistrid tänapäeval maitse pärast lisavad ka veidi sealiha, siis apellatsiooni alheira de mirandela sees sealiha pole lubatud.

Trás-os-Montese traditsioonilised toidud on põldpüûd, metsjänesed, metsseapajad, ķitsepada, kikerherne supp ja lamba-ja kitsejuustud.

Soovitan ööbimiskohta ka, mis sobib eriti hästi lastega reisijatele. Talumajutus millel on oma suur välibassein ja väliköögis söögitegemise vôimalus.

12 km Mirandelast Tua jõe ääres asub võluv kûla Frechas-tõeline pastoraalne ilu- lambakarjad panevad liikluse kinni, kuked kirevad, koerad jalutavad mööda tänavaid, kassid tulevad su alheira vorsti varastama😀.

Casa dos Araujoas(Bookingus samuti olemas, aga soovitan soojalt otse suhelda, elamine on soodus ha ei ole vaja bookingule 15% panna vaeseid maainimesi maksma) pidasin ma sel aastal on oma sûnnipäeva, sain sealt endale kohaliku sõbranna😀 kes mind Facebookis muudkui tagasi kûlla kutsub ja eks ma lähengi.

Väikest pidimaterjali öömajast ja regioonist.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Mirandelast, linnakest Tua jôe ääres, mida kutsutakse ka jet ski pealinnaks, jäi mul omal klõps tegemata, pildikesi googlest:

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.