Galicia pärlid

Alljärgnev on ajakirja Edasi artikli toimetamata tekst. Artikkel ilmus Edasis möödunud aasta sügisel.

Galiciasse saab Eestist mitut moodi, kuid úks mugavamaid, on lennata Portosse ja rentida auto. Lufthansa lendab ka Santiago de Compostelasse ning odavlennud ka Vigosse, kuid mitte Eestist.

Galicia, ametliku nimega Galicia autonoomne piirkond, on Hispaania loodenurgas asuv unikaalne paik, mis mõjub kui täiesti omaette riik Hispaania sees. See umbkaudu kolmveerandi Eesti suurune piirkond on tuntud oma mitmekesise maastiku, võrratute valgete liivarandade, ajalooliste linnade ja külade ning fantastiliste mereandide poolest. 

Galicia loodus sarnaneb pigem Šotimaa kui Hispaaniaga ning siin on säilinud veel palju ürgset ja puutumata loodust(paraku 21. sajandi keskkonnaprobleemid on puudutanud ka Galiciat)

Tundmatu Galicia muidugi ei ole, sest piirkond on koduks ühele maailma kuulsaimale matkarajale: Camino de Santiago ehk Püha Jaakobi teele. Tee, mis kunagi oli patukahetsuseks ette nähtud palverännak, on nüüdseks saanud teekonnaks neile, kes otsivad vaimset kasvu, seiklusi ja kultuurilisi kogemusi. Kui nimetada mõned populaarsemad rajad, siis nendeks on Prantsuse-, Portugali-, Inglise-, Hõbe- ja Talvetee, kuid erinevaid radu on kümneid, mis kõik Santiago de Compostelas kokku saavad.

Santiago de Compostela on võluv ja kuulus linn, kuid Galicia pakub veel palju muud erilist ja kütkestavat! 

Kuna ma pole caminol ise kõndinud, siis kindlasti ei tunne ma nii hästi igat jõge, tuletorni või graniitaeda kui selle tee jalgsi läbikäinu ja lähenen teemale tavaturisti vaatenurgast.

Rías – Galicia Rannikuaarded

Kui ütled Galicia, meenub esimese asjana “rías”.

Ría(mitmuses “rías”) on estuaar, mida võib võrrelda fjordidega, erinevus seisneb selles, et ría’t ei ümbritse järsud liustikud. Neid keda huvitab, kuidas need suudmealad täpselt tekkisid, võiksid külastada Vigos asuvat meremuuseumi, kuid rahvapärimus ütleb, et Galicia ría’d on sõrmejäljed, mille jättis Jumal kui ta pärast maailma loomist oma käe sinna puhkama pani.

Niisuguse ebamaise mulje “riad” tõepoolest jätavad- pea 1500 kilomeetri pikkusel rannajoonel, mis ulatub Vigost Ribadeo’ni, on nad ainulaadne nähtus. Ria’d jagunevad omakorda Rías Altas(ülem-suudmed) ja Rías Baixas(alammeresuudmed) ning pakuvad suurepäraseid loodusvaateid – kaljud, rahuliku veega rannad, viinamarjaistandused, männisalud, kalurikülad, jahisadamad, mereääresed graniidist aiad ning paljude jaoks parimaks osaks on Galicia suurepärane kulinaaria ja vein!

Rias Baixas

Rías Baixas’e nimi on veinisõpradele kindlasti tuntud kui veinipiirkonna nimi, mis on oma nime saanud koha järgi kus asub ning on ka Galicia viiest ametlikust veinipiirkonnast tuntuim. 

Minu soovitus nr.1, mis sobib hästi mereanni- ja veinisõpradele: Rías Baixas koosneb kuuest ría’st ning kui teil on aeg piiratud ja te ei saa lubada kogu piirkonna läbisõitmist, valige Ria de Arousa

Sealsetes vetes elavad Euroopa parimad mereannid, sealhulgas kuulsad Carrili merekarbid(ingl. keeles clams) Nime on nad saanud Carril linna järgi, kus neid kasvatatakse. Kaks kolmandikku rannakarpidest(kasutusel ka nimi sinimerekarp), kaitstud päritolunimetusega „Mexillón de Galicia”, kasvatatakse just Arousa vetes, lisaks erinevaid kammkarpe. Minu lemmikud on väikesed kirevad kammkarbid, kohalikus keeles zamburiñas ning Galicia kaunkarbid, mida ka habemenugadeks kutsutakse!    

Tänu Ulla ja Umia jõesuudmetele, on see piirkond tõeliselt viljakas oaas, kus toodetakse Hispaania parimaid valgeid veine, D.O. Rias Baixas.

Külastage kindlasti Cambados’e linnakest, mis on Albariño veini pealinn. Astuge sisse erinevatesse veinimajadesse, käige veinimuuseumis, imetlege tüüpilisi 17-19 sajandil ehitatud mõisahooneid pazo’sid. 

Üks pazo, mis tasub eraldi vaatama sõitmist on Pazo de Rubianes; 18. sajandist pärit maamõis, asub Cambadosest 13 km kaugusel. Seda pazot ümbritsevad imelised aiad, kus kasvab 800 erinevat lilleliiki, seal on suur albariño viinamarjaistandus ja 4000 kameeliapuud. Kameeliate uhked roosad, punased ja valged õied kaunistavad aeda detsembrist maini. Veebruari lõpp ja märtsi algus on ideaalne periood, et sellest hingematvast ilust osa saada.

Kogu Galiciast leiab tõeliselt head traditsioonilist kööki mis baseerub kohalikul suurepärasel toorainel, kuid Rías Baixase südames asuvalt pisikeselt O Grove poolsaarel leiab suisa 15 Michelini poolt äramärgitud restorani, millest 5-l ka tärnid- esile tooksin sealt restoran D’Berto’t, millel tärne pole, kuid on Michelini soovitus, samas peetakse D’Bertot üheks parimaks mereannirestoraniks kogu Hispaanias! 

Randadest on luidetega ümbritsetud suurejooneline Praia A Lanzada. 2,3 km pikkune valge liivaga rand on ahvatlevalt ilus, kuid paraku suviti tohutult ülerahvastatud, seda hoomab juba ranna kõrvale rajatud parklate suurusest. Põhja poole, järgmise ria äärde sõites, leiab vaiksemaid randasid nagu näiteks Area Maior rand Ria de Muros e Noia’s, mis kuulub Galicia randade TOP 3 oma iluga.

Kui tahate lasta ennast hellitada, siis Illa da Toxa saar Ría Arousa’s on kuulus oma termiliste vete poolest. Seal asub mitmeid luksushotelle ja spaasid.

Ning kirsiks tordile Ría de Arousa südames on linnake nimega Combarro. Selle iidse kaluriküla ajalooline süda on kuulutatud kultuuriväärtuslikuks objektiks ja seda mainitakse sageli kui üht Hispaania ilusaimat küla. Ajaloolise kvartali (casco histórico) kitsastel munakivisillutisega tänavatel ei sõida ükski auto- see oleks ka võimatu, sest need tänavad on tõeliselt kitsad. Jalutades neil kitsastel vanaajahõngulistel tänavatel, mida ääristavad tüüpilised graniidist kalurite majad, pisikesed aiad, kiviristid ja graniitaidad (hórreos) tunned, et see küla on tõesti midagi erilist, mida varem pole kohanud. Tänavatel näeb palju kammkarbi tähisega silte, mis näitavad suunda palveränduritele, kes on teel Santiago de Compostelasse.

Combarro ei paku mitte ainult ajaloolist hõngu, vaid ka ülimalt maitsvat kohalikku kööki!  Raske on valida nendest laguuniäärsete restoranide hulgast parimat välja, sest nad kõik näevad välja äärmiselt kutsuvad. Üheks parimaks peetakse Taperia Pedramar’i, sinna tuleks kindlasti enne koht reserveerida, kuid “ria’st otse taldrikule” tüüpi toitu pakutakse seal igas söögikohas ning nende juurde tuleks kindlasti tarbida kohalikku veini. Ma enda jaoks olen avastanud Godello viinamarja, mis jääb küll tuntuselt Albariño’le alla, kuid minu arvates harmoneerub siinsete kammkarpide, rannakarpide ja kaunkarpidega paremini kui happeline Albariño.

/pildil Combarro/

Külastage Vigo linna ja Ciesi saari!  Vigo on tüüpiline tööstuslinn ja tööliste linn- traditsiooniliselt tehti tööd sadamas, hiljem ka autotööstuses. Kalapüük on linnale alati oluline olnud, kuid sügavkülmutamise tehnika arenedes suurenes kalapüük Vigos tohutult. Vigo on Euroopa suurim kalasadam. See on suurim sadam suurte sügavkülmutuslaevade lossimiseks, mis on pikka aega ookeanil kala püüdnud. Vigo sadamasse ei sisene kindlasti mitte ainult kohalik Galicia kala. Vigos asub ka  Hispaania ja isegi Euroopa suurim kalatootja  Pescanova, kes seda kala töötleb ja pakib.

Kui  kristalselt aus olla, siis Vigo, Galicia lõunapoolseim suurlinn, ei ole see linn, kuhu tasub jääda kauemaks kui päevake-kaks, et külastada sealset väikest, kuid kompaktset ja võrratute söögikohtadega vanalinna. Parima asukohaga hotell Vigo vanalinna lähedal kus (lisatasu eest)  auto parkimise võimalus ning otse hotelli tagahoovist algab Vigo kuulus austrite tänav Calle de las Ostras, on Hotel Bahia de Vigo.

Vigos võiks ühepäevareisina plaani võtta Cies’i saared, kuhu saab Vigost praamiga.

Cíesi saari kutsutakse hellitavalt troopiliseks Galiciaks ja koosnevad kolmest saarest, mis asuvad Ria de Vigo sissepääsu juures Vigo linna lähedal.

Alates 1980. aastast on Cíesi saared kuulutatud looduskaitsealaks, et kaitsta saarte ainulaadset looduskeskkonda.

Saartelt leiate muljetavaldavad kaljusid, mis on Galicia maastiku ühiseks jooneks. Rannas on vesi madal ja saab sõna otseses mõttes kalade vahel kristallselges vees ujuda! 

Saari ümbritsevad veed on täis elu alates kaladest kuni kuulsate karpide ja kaheksajalgadeni, mis teevad Galicia köögi nii tuntuks.

Saartel  on üheksa vapustavalt valge liivaga randa, nende hulgas Rodase rand, mille 2007. aastal Briti ajaleht The Guardian kuulutas maailma kaunimaks rannaks! 

Saared on asustamata, elanikuks on registreeritud vaid kolm rannavalvurit.

Kõrghooajal lubatakse saartele päevas 2200 külalist, madalhooajal  vaid 450. Kõrghooaeg kestab mai keskpaigast septembri keskpaigani.

Saarel saab telkida, seal on olemas restoran ja toidupood.

Rías Altas

Rías Altas on sihtkoht kultuuri- ja loodusehuvilistele. Siit leiab lisaks piirkonna suurimatele linnadele nagu A Coruña ja Ferrol, iidseid kalurikülasid, põlismetsasid ning metsikuid ja karme randu, mis sobivad suurepäraselt surfamiseks. 

Mida kindlasti külastada lisaks nimetatud linnadele A Coruñale ja Ferrolile ?

Costa da Morte: Sünge nimi “surmarannik” tuleneb sealse ranniku ohtlikkusest, mis on põhjustanud paljude laevade hukkumist. Näitena võib tuua 2002. aasta Prestige’i katastroofi, kui tanker uppus Muxía ranniku lähedal, põhjustades kaasaja ühe suurima ökoloogilise katastroofi.

See on Galicia “nurk” ja Hispaania kõige loodepoolsem piirkond. Linnakesed nagu Muxía ja Finisterre (Galicia keeles Fisterra) moodustavad osa sellest piirkonnast, mis on väga olulised sihtpunktid palverändurite teel. Finisterret pidasid Galicia vallutanud roomlased maailmalõpuks. Siinsed päikeseloojangud panid roomlasi uskuma, et see on koht, kuhu päike videviku ajal merre kukub.

Tänapäeval võib öelda, et Finisterre päikeseloojangud pole mitte ainult Hispaania, vaid kogu Euroopa kuulsaimad.

/Fisterre tuletorn, mille vaateplatvormile kogunetakse päikeseloojangut vaatama. Foto Revista Viajar

Muxias asuv Nossa Senhora da Barca pühamu on üks vanimaid palverännaku sihtkohti Galicias. Legendi järgi saabus Neitsi Maarja siia kivist paadis, et julgustada apostel Jaakobit ja tema jüngreid nende töös. Pühamu lähedal asuvaid kive peetakse tema paadi jäänusteks. Näiteks üks neist, Cadrise Kivi, sümboliseerib paati, mille alt palverändurid rituaali käigus peavad üheksa korda alt läbima, et ravida reumaatilisi vaevusi. Teine kivi, mis sümboliseerib purje, Abalari Kivi, saavad liigutada ainult need inimesed, kes on patust puhtad. Kolmas kivi on Timoni Kivi, mis sümboliseerib paadi rooli. Usutakse, et kõigil neil kividel on ravivad omadused. Lisaks imettegevatele kividele, leiab Muxias kauneid randu ja suurepärase kohaliku köögiga toidukohti.

Pilt erakogust

Praia As Catedrais: “Katedraalide Rand” on tõenäoliselt üks Galicia ilusamaid randu oma ainulaadse loodusliku arhitektuuri tõttu- looduslikud kivikaared, koopad ja müstilised käigud, millest mõned on ligipääsetavad vaid mõõna ajal.

Pildid:https://www.turismo.gal/que-visitar/destacados/praia-das-catedrais

Ourense ja Ribeira Sacra

Galicia kaguosas asuv Ourense on suuruselt kolmas linn Galicias, seejuures suurema elanike arvuga kui piirkonna pealinn Santiago de Compostela. Ourense on rikkaliku ajalooga linn, mis väärib kindlasti läbisõitu. Peamiseks atraktsiooniks on linnas asuvad geotermilised kuumaveeallikad ja Rooma ajastust pärit jalakäijate sild “Ponte Vella” ehk “vana sild”. Just kuumaveeallikad on need, mille pärast lausa peab sinna sõitma – Ourense geotermilise vee allikate hulk on Euroopa suurim! 

Mitmed kuumaveeallikad on vabalt ligipääsetavad(asuvad vabas loodus, ei ole sanatooriumid)  ja mõned neist on isegi tasuta. Osade juures küsitakse väikest tasu sissepääsupileti näol ja pakutakse vastu mõningaid teenuseid nagu riietusruume. 

Peaväljakult (Praza Maior) väljub Thermal Train, värvikas väike rong(sarnane Tallinna vanalinna rongile) mis katab kogu Miño jõe termilise marsruudi ja läbib teekonna läbi ajaloolise keskuse, ületab Rooma silla, kust avaneb kaunis vaade Ourensele. Rongipilet ostetakse otse juhilt ja see maksab sama palju kui linnaliinibuss, viimati oli see 0,85 €.

Kuumaveeallikate vee temperatuur varieerub vahemikus 36-60 kraadi.  Lisaks meeldivale temperatuurile sisaldab vesi kehaturgutavaid mineraale. Ourense looduslikud spaad on hea sihtkoht ka talvisel ajal!  

Ourenses on suisa kolm Michelini tärniga pärjatud restorani, seega suurepärane sihtkoht! Hea asukohaga hotell on IMI Spa Hotel, mille spaateenused ei ole hinna sees ning kindlasti pole ka seda hinda väärt, et  juurde osta, kuid  hotell ise on keskmises hinnaklassis, puhas ja viisakas ning vanalinnast vaid 5 minutit jalutustee kaugusel.

Lisaks kuumaveeallikatele ja gurmeerestoranidele, on Ourense lähiümbruskonnas asuv Ribeira Sacra veinipiirkond lausa kohustuslik sihtpunkt igale Galiciat külastavale veinisõbrale.

 Ribeira Sacra asub mägedes Ourense, Lugo ja Ponferrada vahel. Sõltuvalt kust te reisi alustate, võite nendest linnadest jõuda esimesse viinamarjaistandusse poole tunniga. Loomulikult peate parimate elamuste (ja fotode) saamiseks veidi kaugemale sõitma. Kuid nagu sageli Galicias, on reis ise sama ilus kui sihtkoht.

Piirkonda läbivad Miño ja Sil’i jõed, mis loovad hingematvalt ilusaid maastikke. 

Kanjonite külgedel kasvavad viinamarjad, mille koristamine vajab kaskadööri oskuseid ja on tõeline kangelastegu. 

Veini hakkasid Ribeira Sacra’s üle kahe tuhande aasta tagasi valmistama roomlased. Roomlaste lahkudes jäid maha veinikeldrid ning keskajal jätkasid mungad vahepeal katkenud tegevust.

Tänapäeval võibki Ribeira Sacra veinivalmistamist kirjeldada kui “mungatööd”. See ei tähenda, et seda teevad endiselt mungad, kuid kirjeldab tehtavat käsitööd. Veinipiirkond on väga mägine ja viinamarjad kasvavad järskudel nõlvadel ja sügavates orgudes. Istandused on nii järsud, et mingeid põllumajandusmasinaid kasutada pole võimalik. Kõige järsemad veiniaiad on 85-kraadise kaldega ning mõnele veiniaiale saab ligi vaid jõge mööda, See muudab veinivalmistamise raskeks, kuid ka romantiliseks, sest sellisel viisil toodetakse veini väikeses mahus. Rääkides veinist täpsemalt, siis Ribeira Sacra sai kaitstud päritolunimetuse D.O 1997. aastal ja piirkond  jaguneb omakorda viieks alamregiooniks: Ribeiras do Sil, Ribeiras do Miño, Quiroga-Bibei, Chantada ja Amandi.

Ribeira Sacra kõige tähtsam viinamari on Mencia, kuid kuulsamad valged viinamarjasordid on Godello, Loureira, Treixadura, Dona Branca,Torrontés  ning punastest peale  Mencía veel Brancellao, Merenzao, Sousón, Caíño Tinto . 

Veinitootjaid regioonis on umbes 100, Tavaliselt ma suurimaid veinimaju ei soovitaks, kuid Bodegas Regina Viarum, Amandi alamregioonis, mis on piirkonna suurim tootja, väärib kindlasti külastust just veinimaja asukoha tõttu. Samas alampiirkonnas võiks tutvuda Ribeira Sacra heroilise viinamarjakasvatusega veel näiteks Val de Lenda veinimajas ning Chantada alamregioonis Adegas Via Romana väärib külastust. .

Ribeira Sacra tuntud ka oma mägedes asuvate ja metsa ärapeidetud keskaegsete kloostrite poolest. Tuntuim neist Monasterio Santo Estevo de Ribas de Sil. Klooster asub mäe otsas, Rio Sil’i lähedal. Kloostris saab ööbida,tuba saab reserveerida ka Booking.com kaudu. Kõikidest tubadest avanevad hunnitud vaated jõeorule.

Kui Galicia rannikualade köökides domineerivad mereannid ja kala, siis sisemaa mägise piirkonna spetsialiteediks on kvaliteetsed lihatooted: chorizod, singid ja verivorstid. Lisaks sealihale leiab ka veise- kitse- ja lambaliha ning hooajal ka väike- ja suurulukiliha.Sügishooajal serveeritakse roogade juurde metsaseeni. Kõrvale on vaja vaid klaasike kohalikku punaveini Menciat ja nii saabki täiusliku maitseelamuse, mis Galicia rikkalik köök pakub! 

 . 

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.