Laisad pühapäeva pärastlõunad

Mulle valmistab suurt raskust võrrelda Portugali Eestiga, sest ma ei taha võrrelda nii, et jääks mulje nagu Portugalis oleks rohi rohelisem ja taevas sinisem. Ma ei kuulu nende Eestist lahkujate hulka kes kuidagi Eesti peale solvunud või pahased on – olen hargmaine eestlane, kes elab Eesti sündmustele kaasa ja on kursis sõprade kaudu ka Eesti restoranimaailmas toimuvaga. Eestis elades ei kuulanud ja lugenud ma iial nii palju kodumaiseid päeva- ja poliitikateemalisi arutelusid kui nüüd.

Nii et kui ma nüüd hakkan kirjeldama Aveiro tüüpilist pühapäeva ja võrdlema oma Eesti elu pühapäevi, siis see on hoiakult neutraalne, lihtsalt olukordi kirjeldav.

Ma ei suudagi esimese hooga meenutada, kuidas tüüpilised pühapäevad Tallinnas välja nägid. Tundub, et me vist põgenesime igal nädalavahetusel linnast ära ja hiljem üksi elades oli pühapäev esimene vaba päev Tigu töönädalast ning see oli eriliselt laisk, enamasti ma toast välja ei tulnud kui just sõprade poole sauna polnud kutsutud.

Saksamaal tekkis ka mingi pühapäevarutiin: Uwe käis hommikul pagari juurest värskeid brezeleid ostmas ning pärast hommikusööki läks staadionile kohalikku “jalkat” vaatama ning mina kuulasin raadio “tühjaks” alates Jüri Kuuskemaa Memooriast lõpetades Hallo Kosmosega. Väga harva käisime pühapäeval väljas.

Kuidas meil Portugalis välja kujuneb, eks seda näitab aeg, kuid Aveiros üldiselt pühapäeval tulevad inimesed kodunt välja, panevad end ilusasti riidesse ning pärast kirikut patseerivad tänavatel ning joovad kohvi ja lubavad endale kohvi juurde juurde mõne  eriliselt magusa koogi. Palju näeb vanu inimesi keda lapselapsed toetavad kõndimisel- väga härdakstegev pilt. Pärast kohvikut suundutakse koju perelõunale ja linna peale jäävad turistid.  Seda hõredamat aega on kella 5ni õhtul kui terrassidele hakkab taas valguma nooremat rahvast, et juua väike õlu või kohvi. Enamus baare sulgeb pühapäeval kell 20.00 ja enamus restorane on üldse kinni. Mõned eilse pühapäeva plõksud:One response to “Laisad pühapäeva pärastlõunad

  1. nii sulnis.
    meil ei ole jah sellist erilist jalutamise ja nautlemise kommet. eks see vana talupojaelu, et kui palgatöö on tehtud, ss rabab igaüks oma tööd. pole sellist hingamispäeva traditsiooni kujunenud. kuigi ilusa ilmaga pargid on siiski rahvast täis. aga eks meil on ju see ilm, kui sajab või on külm või puhub jube tuul, tolmu üles, mis sa ss naudid. Ja suvel on puhkus, siis on kõik üks suur pühapäev.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.