Luso- hortensiad ja mineraalvesi

Luso on väike linnake Aveirost umbes 40 km kaugusel Coimbre suunal sõites ja ta on kuulus põhiliselt ühe asjaga- mineraalveega ja sellest tulenevalt ka mineraalveetermidega. Luso vesi saabub mägiallikatest ja tema tervistav toime oli ammu inimestele teada. 18 sajandil hakati sinna rajama teadlikult sanatooriume. Väidetavalt ravib see vesi neeruhädasid ja mõjub hästi nahale.

Lusost paar kilomeetrit edasi mäetipus asus(b) karmeeliitide mungoklooster suurepärase mets-pargiga kuhu 19 sajandil Portugali kuninglik perekond ehitas oma edeva jahilossi (nüüd tegutseb 5 tärni hotell)ja mille park ja aiad on kõikidele külastajatele avatud (Buçaco).

Lusos on Belle Epoque ajast säilinud peale termide veel teatrihoone, mis kahjuks ei tegutse ning kasiinohoone, kaunis Art Nouveau stiilis.

Vanas termihoones on avatud üks tiib, mis tegutseb muuseumina ning see on külastajatele tasuta. Väljas on kõiksugu naljakad ravivannid ja kastid, midakunagi kasutati. Väga naljakas oli näiteks saunakast kuhu inimene suletakse nii, et pea jääb kastist välja ja siis hakatakse ta keha kütma.

Kuigi Luso vett müüakse pudeldatult igas supermarketis, on seal kaev kust võib vett kaasa võtta tasuta ja inimesed sõidavad busside viisi kohale, et oma anumaid täita.

Mis mind on jalust nõrgaks on löönud, on siinsed hortensiapõõsad- need on nii võimsad ja lopsakad ja lõhnavad nii, et pea hakkab ringi käima. Mul on Saksamaal ka hortensiapõõsas, aga see on joke Portugali hortensiate kõrval.

One response to “Luso- hortensiad ja mineraalvesi

  1. Pingback: Alates augustist pakun majutust ja kultuuriprogrammi Kesk-Portugalis | Tigu Tegemised·

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.