Herbes de Provence- Provence´i ürdid

Provence´i ürdid on prantsuse köögi tuntud ürdisegu, mida me Tigus kasutame palju.

Eestikeelne wikipeedia ütleb, et segu 3 põhikomponenti on rosmariin, tüümian ja loorber- ilma nende 3 taimeta, ei ole see Herbes de Provence.  Prantsusekeelne wikipeedia teatab, et selleks et seda asja nii tohib nimetada, peab olema 4 komponenti: tüümian, rosmariin, majoraan ja loorber. Inglisekeelne wikipeedia aga lubab meile suisa 5 põhikomponenti: lisaks eelnimetatutele, peab olema veel ka basiilik.

Aga võtame appi vana hea Peter Mayle’ i  ja vaatame, mis tema välimääraja räägib:

Suurem osa aromaatseid taimi, mida Prantsusmaal müüakse (kuni 80%) tuleb mujalt.  Türgi loorber, Egiptuse majoraan, Maroko ja Hispaania tüümian, Hispaania rosmariin on häbitu pakendamise tulemusena moondunud Herbes de Provence’ iks. Päris loomulik, et Provence´i herboristes võtsid seda väga halvasti vastu ja asusid selle vastu võitlema. 28. novembril 2003 aastal sündis Label Rouge(punane etikett)- päritolu ja kvaliteedi ametlik tagatis, mis ei erine palju appellation´i süsteemist veinidele. Peale ilmselge nõude, et see peab olema Provence´i päritolu, tuleb veel jälgida retsepti :

  • 19 % tüümiani
  • 26% rosmariini
  • 3% basiilikut
  • 26%oreganot
  • 26% piprarohtu(ei täpsustata millist rohkem kui 20st piprarohu liigist)

Sel segul on ametliku palati kinnitus, ning kui pakendid kannavad punast etiketti, sel juhul võite kindlad olla, et saate ehtsa kauba.

Tigusse tellime me kiloste pakkidena neid ürte ja punane etikett puudub, aga ise Prantsusmaalt ostes, otsin ma aga alati seda punast etiketti…

2 responses to “Herbes de Provence- Provence´i ürdid

  1. meil segu ilma basiilikuta, vahemereliseks kutsutakse teist.

    a vot selle piprarohuga on nõnna, et vohab teine metsikult aias ja ei suuda ma talle rakendust niipalju leida. kisun küll välja ja loobin minema teist, aga ikka trügib tagasi.

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.