Pecorino-viinamari, mitte juust!

Loen aegajalt Katu blogi- naisterahvas, kes toimetab Abruzzos perekonna veinikojas (mõisas).

Sealt jäi ka silma, et nemad on pudelisse pannud  Pecorino viinamarjast tehtud veini.

Mulle Itaalia seetõttu väga meeldibki(nagu Portugal), et neil on nii palju iidseid ja toredaid ja piirkondlikke viinamarja sorte. Kahju on muidugi see, et meil sellist tuttavat itaallast kohapeal pole nagu meie Paulo, portugallane, kes toob maale ka nn. haruldasi ja suisa friigiveine väikestes kogustes.  Itaalia veinid on meil küll kenasti esindatud, aga näiteks ei ole meil Falanghina’t ja kindlapeale ei ole kellelgi pakkuda Pecorino viinamarjast tehtud veini.

Pecorino on viinamari, mida arvati olevat ammu välja surnud ja siis taas-avastati ta Marche piirkonnas paari kohaliku talumehe põllul. Mõnede andmete põhjal on Pecorino Pinot viinamarjade esiema, aga seda pole tõestatud.

Tänasel päeval on viinamari  ennast  üle Marche piiri ka Abruzzosse ja Umbriasse laiutanud ja väikestes kogustes ilmutab ta ennast ka Toskaana, Lazio ja isegi Liguuria viinamarjapõldudel.

Vein öeldakse olevat  mõõduka happelisusega, üsna täidlane, maitses vürtse ja pähklit. Veinil tavaliselt ka palju alkoholi- üks tugevamat tõugu vein. Seetõttu ongi ta hea kaaslane (üllatus!) lambapiima juustudega, aga muidugi nagu valge vein ikka, kala- ja linnuliha toitudega.

Kuna pole ise veini mekkida saanud, siis ei ütle midagit ta kohta….selle kirjelduse järgi tundub, et ta minu lemmikvein ei ole….aga kindlasti läheb ta minu selle veini listi, mida ära peaks proovima.

Advertisements

23 responses to “Pecorino-viinamari, mitte juust!

 1. Pecorinot oli kunagi Delicias, seega maaletooja oli Alivini. Oleme ostnud, joonud, aga midagi eristuvat väga ei mäleta, samas suisa pettumust ka ei valmistanud. Prooviks veel, kui saaks.

 2. Tegelikult on ju neid itaallasi siin Tallinnas nii palju ja pea kõik nad müüvad siin veini- juustu- makaroni ja kindlasti on olemas kõik veinid….aga nagu ma mainisin, et puudub see isiklik tuttav “Paulo” , kelle juures asju näppida ja proovida saab, ilma et keegi sind survestama hakkab, et ma kastide viisi seda veini müüki võtma peaks. Suured maaletoojad on ikka sellele Pinot Grigiole pühendunud ja Piemonte ja Toskaana tundub ka olevat iga maaletooja kohustuslik portfelli osa 🙂

 3. No oleks ka imelik, kui neid (Toskaana ja Piemonte) portfellis EI oleks.
  Millest ma tegelikult tõesti puudust tunnen, olid Delicias müüdud Valtellina piirkonna veinid – mari oli chiavennasca (nebbiolo sealne sünonüüm). Enne sulgemist ostsime neid veel vist kasti koju, aga see ammu otsas. See, mida sina meil eelmisel talvel proovisid, oli Liguuriast ostetud ja vist veidi üle käinud, aga muidu on need väga toredad veinid.
  Või mis iganes – rohkem huvitavaid piirkondi ja kiiksuga viinamarju/segusid, seltsimehed maaletoojad!

 4. Oleks imelik muidugi, aga praegu on olukod, et kõigil suurTetel maaletoojatel on portfellis Barolo, Barbera d’ Alba, siis veel muidugi Valpolicella, Amarone ja Brunello ja Chianti ja kõiksugu Pinot Grigio’sid… ja kõigil alati üks ja seesama. Livikol küll on Umbriat ja Laziot, aga samas on see igas Selveris müügil- kes seda tahab.

 5. suht sidrunine oli, niipalju kui mäletan.
  delicias oli see jah üsna minev kaup. muide, mingi jutt käib et Delicia nime kandev asutus on uuesti seal avatud?

 6. Meie ostsime Pecorinot umbes pool aastat tagasi Sadama Rimiga samas majas asuvast WineStore`st. Kodulehe andmetel on neil seda praegugi 6 eurot pdl.

 7. no näed, great minds think alike. ma just survestasin fbs veinimõisa prouat meiega Tigusse sööma tulema, et siis natuke veiniteemalist mehejuttu rääkida. ja seda posti siin ma pold siis lugenud veel.

 8. Nii tore on vahel viriseda, et nii halb ja midagi pole. Selgub, et Balen müüb juba aasta otsa Falanghinat. Võtsime täna kohe Tigusse müüki 🙂

 9. Heihopsti! Veinimòisa proua siinpool. Lubasin siin juba FBs vàlja, et vòtan veinid kaasa ja puha, aga tegelikult paistab, et ma ei saa kuidagimoodi siit tulema. Igatahes kui taevad selginevad, siis vòiksime korraldada kyll tutvumisòhtu Pecorinoga.
  (praegu ma vist kutsusin end ise Tigusse kylla :)))

 10. Eh, naljatilk, ma isegi ei reageerinud selle Falanghina jutu peale, sest me oleme Balenist seda ise ostnud lausa. Või ostis Ede ja me jõime seal. Ühesõnaga F koha pealt on asi ok, kuigi ma isiklikult ei ole suur F sõber.

 11. Prouad, traagika! Jòudsin tàna ònnelikult Riiga, aga Pecorino pudel on katki! Pudeli ymber olnud kàteràtikud on selle eest sensuaalselt niisked ja lòhnastatud. Aga ikkagi… niiske kàteràtik ja klaasikillud pole vist sama, mis pudel veini. Tigu ja teised, meil on kaks varianti. Kas proovime Cerasuolot vòi siis lasen Roku Tòòkal Isal Pecorino pudeli kulleriga teele panna (see peaks ca nàdalaga jòudma). Mis arvate?

 12. no aga prooviks selle teise ikka ära? puuduv pecorino annab järjekordse võimaluse teinekord uuesti trehvata?;) aga kas me miskist kuupäevast ka räägime? kaua pr magnaat kodumail viibib? esialgu tean mina, et mul laupäeval asja suurest linnast välja, aga muidu suhtkoht vaba graafik õhtupoole.

 13. Ära hakka kulleriga jändama, proovime neid veine, mis sul on 🙂
  Aga suhtleks maili või telefoni teel- ma alles täna märkasin siin kommentaari
  kristel@tugukohvik.ee
  56668493
  Reedel on meil vürtside õhtu- pole tavapärane menüü, aga ikkagi võiks veini proovida. Laupäeval aga on täitsa tavapärane laupäev 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s