Portugali kuulus piimapõrsas Leitão

Leitão assado à Bairrada ehk Bairrada(piirkond Kesk-Portugalis Beira Litoral provintsis) moodi küpsetatud piimapõrsas, on üks seitsmest toidust, mille Portugal kuulutas riiklikuks kultuuripärandiks aastal 2011. Ma olen nendest 7 roast kirjutanud siin.

Piimapõrsas on roog, mida Portugali külastades tuleks kindlasti proovida. Kogu A1 maantee, mis Lissabonist Portosse viib, on alates Anadia linnakesest Coimbrani leitãorestorane täis. Piimapõrsa “pealinnaks” loetakse Mealhada linnakest- ma ei oskagi ühtegi konkreetset restorani soovitada, sest pole pärast seda kui Aveiros avati  Tasquinha do Leitão paar aastat tagasi, Mealhadasse enam väljasõite teinud. Muidugi linnarestoranis sellist elamust ei saa nagu maal, kus restoranidel on spetsiaalsed puuga köetavad ahjud põrsaste küpsetamiseks. Linna tuuakse põrsad ikka kuskilt Mealhadast ja soendatakse üles.  Aastaid oli meie lemmik ühes väikeses külas, Malapostas, asuv restoran A Regional, kuid kuuldavasti müüsid endised omanikud selle maha ja seal toimetavad uued inimesed.

Loen praegu Portugali juurtega  New York’i tärnikoka Georges Mendesi raamatut My Portugal ja selles kõneleb Mendes restoranist Casa Vidal, mis kuskli pärapõrgus asetseb ja ta GPS olla aadressi sisse lüües teatanud, koht pole leitav 🙂  ning ta eksis teelt ja jõudis kokkulepitust tund aega hiljem kohale, kuid lahke pererahvas ei saatnud teda põrgu nagu newyorklane oletas a la,  et kell on 15.00 ja me lähme nüüd väljateenitud siestale, vaid ootasid  külalise ära ja söötsid kõhu täis ning  Mendes väidab, et see oli parim piimapõrsas ever, mis ta söönud on. Mendes on oma raamatuga muidugi selle “pärapõrgus” asetseva restorani kuulsaks teinud, neil on nüüd isegi FB leht siin. Eks mulgi tekkis huvi ja panin enda to-do listi.

Mis mulle Mendesi raamatus eriti meeldis, on see, et ta on välja mõelnud retsepti, kuidas sellist põrsast saaks ka kodus valmistada kui sul pole spetsiaalset ahju. Portugalis, kus põrsa saab restoranist kaasa osta, ei vaeva keegi peadki, et kuidas sellist asja kodus valmistada. Mina olen aga väga tänulik retsepti eest ning teinekord võib Eestis sõpradega piimapõrsast küpsetada-kõik koostisained on saadaval.

Piimapõrsa kõrvale serveeritakse apelsine, kartulikrõpse ja rohelist salatit ning juuakse kuiva punast Bairrada vahuveini. Pildil meenutus piimapõrsasöömingust 2017 aasta veebruaris Aveiros, restoran Ribe töötajatega. Muide isegi punast kuiva vahuveini saab Eestis Kristiina käest osta, koduleht siin.

leitao1.jpg

Rõstitud piimapõrsas

1 terve piimapõrsas (3,6 – 5,4 kilo)

6 küüslaugupead, küüned puhastatud ja hakitud

240 ml oliiviõli

120 ml valget veini äädikat

2 spl soola

2 spl purustatud musta pipart

Kuumuta ahi 220 kraadini ja pane ahju sooja ka ahjuplaat millel hakkad siga küpsetama.

Sega kausis kokku oliiviõli, küüslauk, äädikas, sool ja pipar kuni segu on korralikult emulgeerunud.

Lõika terava noaga ühest otsast teise lahti seakõht (jäta selg puutumata) Sul peaks õnnestuma avada/painutada lihakeha, et paistaks nagu siga lendaks  ehk teed põrsast libika 🙂 Määri küüslaugu-pipra-õli emulsiooniga, kasutades laia pintslit, kokku sea sisemus ja jalad ning õlad, mis sissepoole jäävad. Pane põrsas pannile, nahk ülespidi, kata pann  fooliumiga ningküpseta  45 minutit, seejärel vähenda kuumust 175 kraadini. Jätka küpsetamist kuni jala paksema osa sisetemperatuur mõõtes on 60 kraadi S.o. umbes 20 minutit.

Aseta põras suurele lõikelauale, määri nahk kokku ülejäänud küüslaugu-pipra emulsiooniga ja kata fooliumiga ning lase 20 minutit põrsal fooliumi all seista. See on nn. koduvariant- spetsiaalsetes ahjudes küpsetades, siga liblikaks ei lõigata.

siga.jpg

Seejärel lõika kasutades teravat nuga (mina olen kasutanud aiakääre) põrsas lahti ja serveeri nagu juba öeldud apelsinilõikude ja rohelise salatiga.

ahhi

 

 

 

2 responses to “Portugali kuulus piimapõrsas Leitão

  1. Pingback: Alates augustist pakun majutust ja kultuuriprogrammi Kesk-Portugalis | Tigu Tegemised·

  2. Pingback: Portugali 7 rahvustoitu, mis on kuulutatud riiklikuks kultuuripärandiks. | Tigu Tegemised·

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.