Estragonist ja selle kasutamisest

Estragon on Prantsuse köögis väga tähtsal kohal olev ürt- nimelt arvatakse seal, et estragoni kasutamise oskus on üks kokakunsti aluseid.

Taim ise on poolpõõsas, mille täpne nimi on estragonpuju.  Algselt on estragonpuju pärit Lõuna-Venemaalt ja Mongoolia steppidest.  Tänapäeval on mitmeid estragoni teisendeid: Vene estragon, mis on kergelt kibeda maitsega, Mehhiko estragon ja Prantsuse estragon, millel on magusapoolne aniisimaitse. Eesti kliimas Prantsuse estragon ei kasva, saab kasvatada vaid üheaastase taimena. Kulinaarias on aga just Prantsususe estragon hinnatud.

Kõik teavad kuulsat limonaadi Tarhun, mis on valmistatud estragonisiirupist, kindlasti on silma jäänud ka estragoniäädikas ja estragoniga maitsestatud sinep.

Estragon on asendamatu sellistes Prantsuse köögi klassikalistes kastmetes  nagu sauce béarnaise (Béarnaise kaste), rémoulade kaste, ravigote kaste, gribiche kaste. Estragoni kasutatakse

Mina soovitan katsetada estragoni mõnes igapäevases roas, annab toidule uusi põnevaid maitsenüanse.. Näiteks maitsestasin mina viimati ratatouille´d estragoniga ja mulle väga meeldis. Sobis suurepäraselt kokku Cabernet Franc´iga.

Eriti särtsaka tulemuse saab, kui maitsestada estragoniga marjakooke- estragon ja õun, estragon ja ploom, estragon ja kreek on suurepärased kooslused.

.

10 responses to “Estragonist ja selle kasutamisest

  1. Ma küsin nüüd retooriliselt: mis pagana pärast on meie kaubanduses nii raske head antrekooti leida? Sise- ja välisfileed juba nagu leiab, aga antrekooti saab vaid parematel päevadel, sedagi ainult rakvere lihaveise sarjast. ilmselt on antrekoot ainult igal kümnendal lehmal küljes???

  2. Ju vist sellepärast, et meil pole kodudes selliseid suuri kaminaid kus prantslased reeglina oma entrecote´i küpsetavad. Meil ju marineeritud grillliha ja vorstikese kultuur… Aga samas oleme novembrikuus Riios (meie saun) prantslastega seda õiget entrecote-i, mille ma tellisin Prantsusmaalt(tükk on umbes 6 kilo)küpsetanud sellel kõige pisema ufo peal(mis tee pealt kuskilt külapoest sai ostetud) ja ostetud grillsüsiga ja ikka oli väga hää…

  3. Pingback: Bearnaise kaste « ELUST SIIN JA SEAL·

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.