Périgord’i küüslaugusupp oblikaga

Küüslaugusupi kohta on Toulousist läände ja lõunasse jäävatel aladel oma oksitaanikeelne sõna- le tourin. Iga piikond tegi tourini oma nippidega, näiteks Toulouse’i küüslaugusupi baasiks oli praetud küüslaugud, millele lisati mõne köögivilja keeduvesi (kui oli) ning sellele omakorda lisati paksu vahtu aetud munavalge, millest lusikaga tehti pallid ja suppi paksendati munakollasega. Tarn’i piirkonnas tohtis turiniks kasutada vaid roosat Lautrec’i sorti küüslauku ja Edela-Prantsusmaal pandi supi sisse tingimata ka veini, olenevalt siis mis veinipiirkonnas olid-kas Madiran’i, Buzet’d või Bergerac’i. Ning enamus piirkondades on supp tuntud kui “pohmellisupp” (tourin à l’ivrogne), mida söödi hommikuti.

Perigord on tuntud kui nuumpartide piirkond. Kontrollküsimus: Kus piirkonnas Prantsusmaal toodetakse enamus foie gras’d? Vastus on muigugi Périgord. Kui suurem huvi piirkonna vastu, siis olen siin kirjutanud.

Perigordi tourini valmsitades kasutatakse loomulikult pardi rasva, selle sees blanšeeritakse küüslaul ja sibul, seejärel passeeritakse õli ning kallatakse peale vesi, Munakollased eraldad munavalgetest. Munavalged lähevad supi sisse kõigepealt ning munakollased klopitakse koos äädikaga läbi ja läheb supi paksendamiseks.

See variant oblikatega on juba moodsam, kuid kindlasti sobib hästi. Mulle on veidi see jahuga supi paksendamine vastukarva, kuid ainult munakollasega ei saavuta supile õiget konsistentsi.

Üleval on videoretsept.

10-12 inimesele läheb vaja:

 • 2 punti oblikaid (umbes 160 gr)
 • 2 sibulat
 • 1küüslaugupea
 • 4 liitrit vett
 • 4spl jahu
 • 3 spl pardirasva
 • 4 muna
 • 3 spl punast veiniäädikat
 • sool ja pipar
 1. Koori ja tükelda sibulad j(ämehake). Sulata suures kastrulis pardirasva ja lisa sibulad. Kui sibulad on pehmenenud, lisa jahu ja lase veidi haududa.
 2. koori küüslauguküüned ja litsu nad noaseljaga puruks. pese hapuoblikas ja rebi lehed varte küljest ära. Lisa kastrulile purustatud küüslauk, lase mõni minut haududa, seejärel lisa vesi. Lisa jämedalt hakitud oblikas, sool, pipar. Kata pott kaanenega ja lase umbes 30 minutit haududa . Keemise lõpus, lisa ükshaaval munavalged ja sega suppi puulusikaga. Munakollased eralda eraldi kaussi.
 3. Lisa munakollastele äädikas, klopi korralikult läbi. Eemalda pott tulelt ja lase mõned minutid jahtuda, seejärel aktiivselt segades lisa munakollaste-äädikasegu. Ära enam keema suppi pane!
 4. Serveeri sügavatel taldrikutel, supi põhja pane pain de campagne (hapusai) viil

NB! Munakollaseid lisades ole ettevaatlik- kalla sisse peene joana ja sega aktiivselt, et vältida hüübimist.

Retsept on pärit kulinaariasaatest Les Carnets de Julie

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.