Kurat Monção’st-Foda à Moda de Monção

Foda à Moda de Monção on Portugali Põhja regiooni Monção piirkonna kuulus kevadine toit lambalihast ja riisist. Foda inglise keelne tõlge on fuck, eesti keeles tundus kõige lähedasem sõna olema kurat.

Lugu ise selline. Vanasti peeti Monção’s igal kevadel kariloomade laata, kust sai hankida endale vajalikku looma. Enamus müüdavaid loomi olid korralikud, hea tervise juures olevad loomad, kuid muidugi tehti ka pettust vanade ja haigete loomadega. See pidi portugallasete DNA-s suisa olema- teha üks õnnestunud pettus! 🙂 Nipp oli selline, et paar nädalat enne laata, hakkasid loomaomanikud lisama loomatoidule soola, sundides loomi nõnda suurtes kogustes vett jooma. Laadale jõudes oli neil tervislik ja hästi toidetud välimus ning alati oli neid, kes polnud sellisest häbitust trikist kuulnud ja alt läksid. Tavaliselt saadi pettusest aru juba laadaplatsilt liiga kaugel olles ja esimene reaktsioon petetu suust oli kõlanud: Foda! (fuck) See laadapettus muutus mingil ajal nii kuulsaks, et vandesõna sai endale linna nimegi külge ja tänasel päeval on ristitud selle nimega igal aastal Monção’s toimuv kevadlaat ja seal pakutav toit. Õnneks selle toiduga ei tehta kliendile pettust, tegemist on äärmiselt hõrgu roaga, mida valmistatakse puuahjus ja serveeritakse savikaussidest.

Festival jäi ära eelmisel aastal, samuti ei toimu see sel aastal, kuid loodan väga, et aastal 2022 saan sellest jälle osa võtta! Kes huvitatud, pange 2022 kalendrisse rist ära.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.