Sundgau-piirkond Alsace’is kus käiakse karpkala söömas.

Sundgau on piirkond(territoorium)Alsace’is, mis jääb Mulhouse’i, Baseli ja Belforti vahele, piirkonna administratiivne keskus on Altkirch.

kaartsungau

Altkirch on kena värviline linn, mida külastada tasub, kuid toidusõpru toob sinna piirkonda hoopiski Les Routes de La Carpe Frite, eesti keeli fritüüritud karpkala teed.

Fritüüritud karpkala on tüüpiline toit Sundgaus, kuid see pole karpkala ja friikartulid ehk fish’n’chips. 

Üle 30 restorani kokad ja restoraniomanikud moodustasid Sundgaus ühingu, mille eesmärgiks on hoida ja väärtustada vanu traditsioone ja retsepte ning pakkuda seda ka turistidele. Aukohal nende restoranide menüüs on karpkala.

Karpkala kuulub nende munkade leitutiste hulka, mis pidavat “jumalat ära petma” et kui kala katta taignaga, siis pole kala näha…  Tundub, et vanadel Saksa aladel on mungad paastuaja “leiutistega” eriti osavad olnud. Sama teema on švaabide Maultaschen’iga- kui liha nn.pelmeeni sisse ära peita, siis jumal ei näe.

Karpkala tükki saab valida- kas tahetakse fileed või steiki, luudega või ilma. Paneeritakse kala kas maisijahu, mooni- või seesamiseemtega. Serveeritakse salatiga, vahel ka keedu- või friikartulitega. Sidrun ja majonees on “must be” kõrval. Kala süüakse  näppudega ning et gurmaanid saaksid täiusliku maitseelamuse, on Wolfberger loonud spetsiaalse cuvée ” Carpe d’or” Pinot Blanc (kuldse karpkala cuvée)

kapp2

carpedor

Karpkala teele jääb üle 30 restorani, praegu paastu ajal, on karpkalarestoranid väga populaarsed. Täna Alsace’i uudistes teatas, et järgmisel pühapäeval, Ülestõusmispühal, on restoranidel eriti uhke karpkala menüü ja oodatakse rahvast külastama. Järsku lähengi…

Restoranide nimekirja leiab siit

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s