Kevadekuulutaja valge spargel

Igal aastal ootan ma esimesi spargleid. Minu jaoks saab toiduaasta alguse just esimeste valgete sparglitega. Edasi tuleb juba kõik peadpööritava kiirusega- rabarber, maasikad, mürklid, murelid, kukeseened, esimesed tomatid jne.

Meil tuli kohalik spargel müüki märtsi esimesel nädalal, hind oli 29 eurot kilo, kuid Ilmad on olnud ilusad ja sparglihind sulab kui kevadine lumi Eestimaal- täna oli kilohinnaks juba 17 eurot. Nädalavahetusel sai esimene sparglitegu  tehtud- klassikaliselt, hollandaise kastmega. Õpetuse kuidas teha, olen kirja pannud siin

(Valge) spargli hooaeg kestab  juuni esimeste nädalateni ning ka Eestis tuleks nõuda oma kodu-supermarketis, et toodaks valget sparglit Euroopast, mitte Peruust või Tšiilist.

Aprillikuu kokandusajakirju sirvides, on silma hakanud päris toredaid ideid, millest mõnda jagaks.

Spargel on väga hea näiteks karulauguvõiga, kuid mulle jäi silma idee, mida kindlasti tahan proovida:

Spargel pähkliõli ja seesamiseemnetega

Pese ja koori valge spargel ja keeda soolvees (2-3 min), et spargel jääks krõmpsuks. Arvestama peaks sellega, et spargel küpseb oma kuumuses pärast veest väljavõtmist edasi- seega oht üle keeta on suur.  Spargel keedetud, veeretada neid ükshaaval kergelt soolatud kreekapähkli õlis. Seejärel veeretada seesamiseemntes. Vahepeal tuleks keeta munad ja munakollane jätta eriti vedelaks. Tippida sparglipulgad munasse- superhea!

Väga huvitav maitsekombinatsioon on ka roheline spragel ja roheline aniis, kuid rohelise spargli hooajani on veel veidi aega.

Meie kandis serveeritakse sparglit ka külmsuitsu lõhega, sobib hästi, aga kuidagi igav.  Mina serveeriks pigem lõhemarjaga. Veel uhkem oleks muidugi tippida  spargel meresiiliku marja sisse.  Põhja- Prantsusmaal sobitatakse valget sparglit kokku suitsuheeringa ja heeringamarjaga.meresiilik

Mürklid-valge spargel on match made in heaven.  Mürklid peaksid metsa (turule) tekkima aprillikuus ning Franche-Comté  Jura ja Doubs’ i maakonnad on mürklisõprade paradiis.  Meil Saksamaal olen eraldi mürklite menüüd näinud kevadeti Kaiserstuhli  restoranides. Üks tüüpiline spargli-mürkli retsept Jura piirkonnast.

Spargli frikassee  mürklitega/Fricassée d’asperges vertes et blanches aux morilles

4 inimesele läheb vaja:

Frikassee:
16 keskmise jämedusega rohelist sparglit
16 keskmise suurusega valget sparglit
200 g  mürkelid, puhastatud ja pooleks lõigatud
40 g rohelisi herneid blanšeeritud
40 g fava-ube-kooritud ja blanšeeritud
20 g võid
20 g selitatud võid

Mürkli kaste:

200 g mürkleid pooleks lõigatud ja puhastatud
10 g hakitud šhalotti
½ küüslaugu küünt
5 cl valget portveini
5 cl madeirat
4 dl 35% koort
20 g võid
Sidrunimahla, soola, pipart

Frikassee valmistamine

Keetke sparglid auritis 100º juures- roheline spargel 7 min. /valge spargel  8min

Sauteerige pannil selitatud võiga kiirelt mürklid, maitsestage soola ja pipraga, lisage või ja 5 cm juppideks lõigatud sparglid, oad ja herned. Kergelt segades kuumutage köögiviljad läbi.

Kastme valmistamine

Prae pannil mürklid selitatud võiga läbi ja lisa hakitud šhalott ja purustatud poolik küüslauguküüs. Kui sibul ja küüslauk on kuldse värvi võtnud lisa portvein ja madeira ja redutseeri kaste 3/4 võrra. (Juhuks kui retsepti peale peaks sattuma inimene, kes kokkamistermites kodus pole, siis tähendab see seda et keetke kaste alla kuni järel on veerand vedelikust) Seejärel lisage koor ja laske vaiksel tulel umbes 5 minutit kokku keeda. Maitsestage tükikese või, sidrunimahla ja soola-pipraga.

Serveerige jagades frikassee 4 taldriku peale ära ja kallake peale kaste.

Foto ajakirjast Lifestyle

spraglifrik

Väiksed lethtaigna peal tehtud spargli-mürkli tartelettid jäid ajakirjast silma. Neid nähes meenus kuidas sõbranna pool küpsetasime eelmisel kevadel ehtsas pizzaahjus kevadkorgitsa- nõgese pizzasid. Spargli-mürkli pizza kõlab ka päris hästi.

Väike meenutus pizzateost eelmisel kevadel:

pizza tegu

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.