Mehhiko avokaadode tume pool

Morelia, Mehhiko, sealne võluv kuppelmaastik  Michoacánis on kui Vahemereäärne, suurtel maa-aladel laiuvad madala kasvuga avokaadopuud meenutavad oliivipuusalusid Lõuna-Euroopas.

Need idüllilised põllud annavad miljoneid tonne avakaadosid aastas, mida lisaks kohalikele, ameeriklased armastavad. Kuid ameeriklaste guacamole kausside taga on peidus inetu must lugu- avokaadobusinessi Mehhikos, alates tootmisest kuni turustamiseni, on üle võtnud narkokartellid.

Mehhikos kutsutakse avokaadot “aquacate”, see vili on olnud siin rahva põhitoit tuhandeid aastaid. Samuti on see olnud Michoacáni  osariigi põhiliseim ekspordiartikkel: 72 % kogu riigi avakooadoistandustest asuvad just siin ja siinsest avakaadotoodangust 80% eksporditakse USA’sse. Kuigi Kalifornias kasvatatakse samuti avokaadosid, siis  viimase 10 aasta jooksul on avakaadode tarbimine nii hüppeliselt kasvanud,  et omamaine vili katab vaid 40% koguvajadusest ja 60% ostetakse Mehhikost sisse. Rahad on selles äris hiigelsuured,  see põllumajandussektor toodab  rohkem raha  isegi kui marihuaana, mis ongi  kohalike põllumeeste ja narkokartellide kauaaegse lahingu põhjus!

Aastaid juhtis “marihuaana tööstust” kartell, mida tunti “La Familia”  nime all, seda juhtis Nazario Moreno, endine minister, kes väidetavalt kirjutas oma versiooni Piiblist ja värbas oma  evangeelsesse sekti uusi liikmeid võõrutushaiglatest. Vana Testamendi salmidest leidis ta õigustust kartelli röövimistele ja tapmistele.Kartelli põhitegevus oli lisaks narkokaubandusele väljapressimine ja avakaadoäri sattus kohe La Familia huviorbiiti.

avokado

Aastal 2010 Moreno tapeti, La Familia lagunes, paraku ei toonud see õnne avokaadokasvatajate õuele-kontrolli businessi üle võttis uus narkokartell, keda tuntakse nime all “Caballeros Templarios” (templirüütlid), mille eesotsas Servando “La Tuta” Gomez, kes said väga kärmelt kontrolli alla nii  osariigi kohtusüsteemi kui valitsuse “hõbe või plii” meetodiga ehk siis kõigepealt pakuti altkäemaksu (hõbe) ja kui valitsusliige keeldus koostööst, lasti ta või keegi tema pereliikmetest tänaval lihtsalt maha (plii)

Kuna kartell omab kontake valitsuses, oli neil kogu informatsioon avakaadokasvatajate kohta- mitu hektarit maad,  mitu puud, kui suur  oli saak ja palju läks ekspordiks ning määras põllumeestele maksu- ulatudes kuni 10 sendini nael (pound), lisaks 100 dollarit iga hektari kohta, mida omati, need kes eksportisid toodangut, pidid maksma 320 $ hektari eest.  Kasvatajad, kes julgesid protestida, neid “veendi ümber” jõhkrate rünnakutega (kellel põletati talu maha, kellel vägistati tütar, kellel tapeti 2 poega)  Need, kes otsustasid ära kolida, neid sunniti maa  kirjutama kartelli nimele , kes omakorda kasutas seda narkoraha pesuks.

Viimastel aastatel muutus kartell nii võimsaks, et maksustas isegi  USA’le kuuluvad laevafirmad, mis “töötasid” Michoacáni osariigis ja kohalikud tööbürood, kes otsisid farmidesse töötajaid. Lausa omavalitsused olid sunnitud maksma linna eelarvest mõne % kartelli kassasse.

Avakaadotööstus ainuüksi toob kartellikassasse 150 miljonit $ aastas.

2014 aastal moodustasid pettunud põllumehed, kes ei lootnud enam riigi abile, ise relvastatud rühmad, et kaitsta end  Templariose relvastatud meeste eest. Neil õnnestus tagasi võita mõned omanikelt ebaseaduslikult äravõetud maad ja tappa nii mõnigi kartelli liider. Föderaalvalitsus saatis isegi appi sõjaväelasi, kuid see võitlus osutus ebatõhusaks.

2015 aastal  kartelli juht Servando Gomez arreteeriti narkokaubanduse eest, kuid  Templariose maffia on tegelikuses oma kombitsaid laiendanud juba ka naaberosariiki  Jalisco’sse ja võtnud sealse avokaadotööstuse oma kontrolli alla.

Hoolimata oma jõhkratest meetoditest, näevad paljud Mehhiko inimesed Templariose mehi kui tänapäeva Robin Hood’e, kes võtavad raha ära rikastelt istandusteomanikelt ja korrupeerunud omavalitsusjuhtidelt ning kartellid aitavad seda kuvandit tugevdada,  rahastades koole ja kliinikuid vaestes maapiirkondades.

Rahvusvaheliste inimõiguste  gruppide arvamused lähevad lahenduste osas lahku.  Mõned kutsuvad boikoteerima Mehhiko avokaadosid, öeldes, et see katkestaks rahavoo kartelli kassasse. Teised on boikoti vastu ja arvavad, et see jätaks Mehhiko põllumehed vaesusesse ja Mehhiko valitsus peaks võitlema kartellide vastu.

Kasutatud artiklid:

http://www.vocativ.com/underworld/crime/avocado/

https://lflank.wordpress.com/2016/07/08/avacados-and-the-mexican-drug-cartels/

 

.

2 responses to “Mehhiko avokaadode tume pool

  1. Pingback: Algupärane Mehhiko guacamole | Tigu Tegemised·

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.