Ülivõrretest.

Superlatiivid, kui just nalja ei visata, on mind  eluaeg häirinud  ja mitte ainult Eesti (toidu)ajakirjanduses, vaid inglise keelses ajakirjanduses  tuleb neid bestest’eid ja mostest’eid uksest ja aknast ja ajab kergelt öökima. Liialdused võtavad ära igasuguse tõsiseltvõetavuse.

Täna sattusin lugema Ralph Emersoni esseed The Superlative – oli vist mu õnnepäev, sest edaspidises elus ei pea ma kahtlema, et viga on minus, vaid et ongi täiesti normaalne ennast halvasti tunda kui sellise teksti või kõne peale satud.

Kuna tekst on 19 sajandist, siis loomulikult ei ole Emerson kokku puutud tänapäeva ajakirjandusega – täiuslikem, suurim, parim,  kalleim, luksuslikem, maitsvaim, kohutavaim etc. Tavalised pealkirjad, kas pole?

Emerson ütleb, et kui ta kohtub inimesega, kes sellist kõnepruuki kasutab, haarab teda kahtlus, et vaene  kodanik on kogu elu veetnud kuskil muuseumis,  kus museaalideks on äärmuslikud objektid-koletised ja kaunitarid näiteks.

Emerson usub ka, et ülivõrrete kasutamine paljastab puudujäägi oskusest edastada kvaliteetset informatsiooni ja isik püüab korvata seda lihtsalt kvantiteediga ehk paksu emotsionaalse sõnavahuga, kus üks omadussõna ajab teist taga, kuid milles puudub sisu ja informatsioon. Ta ütleb, et ülivõrded moonutavad tõde. Plain speech that is to the point is all that is needed, why even!

Kujutlegem nüüd korraks ette Emersoni, kes toob eeskujuks spartalasi, stoikusid, pühakuid ja jumalaid, kes oskasid rääkida positiivselt ja lühidalt ehk asja pointist, kuulmas tänapäevaseid teleuudiseid  või lugemas Delfi pealkirju, kus iga väikseimgi äpardus suurima  tragöödiana edastatakse ja iga piseimgi asi sensatsiooniks pööratakse. Ma arvan, et härra läheks momentaalselt hulluks!

Tegelikult tahtsin kirjutada külmutatud aedviljadest ja marjadest,  aga tuli välja hoopis selline targutus 🙂  Aedviljadest järgmisel korral.

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.