Belfort-väärib külastust

Belfort ei ole küll linn kuhu spetsiaalselt Eestist peaks kohale sõitma, kuid tasub lülitada reisiplaani koos Alsace’i külastusega. Bellfort on admistratiivne keskus Belfort Territooriumi Departemangule ja see kummaline nimi on seotud selle koha kirju ajalooga. Ajaloohuvilistele on väga hea kokkuvõte keskajast kuni tänapäevani siin. Tasub lugeda, linnal on ajalugu 🙂

Belfort asub  Vogeeside ja Jura mägede vahel, Reini ja Rhone’i jõgikonna piiril, ühelt poolt olles värav või uks Burgundiasse (Porte de Bourgogne) ja teiselt poolt Alsace’i uks  (Porte d’Alsace).

Mulle on silma jäänud Belforti maakonnast läbisõites mitte ainult kiirtee äärde paigaldatud TGV rongi skulptuur(siin asub tehas, kus neid ronge toodetakse ja mida Prantsuse riik on mitu korda järele aidanud rahasüstidega, mille kõrval  Estonian Air’i rahasüstid paistavad kui kommiraha), vaid  silma on torganud sildid, mis räägivad mahetootmisest ja biofarmidest ning kiirteede äärsetes bensiinijaamades antakse teada, et siinkandis saab hästi süüa.

hastisuua

Bensiinijaamast haaratud infovodlikult saab teada, et hästi söömine ei tähenda  vaid toidu hästi maitsemist ehk head maitset. Seletatakse kenasti, et lisaks maitsele tunneb tarbija huvi toiduainete päritolu ja koostisainete üle, samuti hinna ning rasva-ja suhkrusisalduse üle.  Aastast 2014  võtab  departemang  osa  Belforti kogukondade ja aktivistide algatatud programmidest,  mis tegelevad just söömisega. Lühikesed tarneahelad, võitlus ülekaalulisusega, toidujäätmete õige kasutus, sotsiaalsete sidemete taastamine ümber toidukultuuri. Majandus, keskkond, tervishoid, haridus- ehk söömine ei ole ainult maitse asi . Kui minusugune just säärastest teemadest huvitatud inimene sellist  materjali loeb, et  on olemas piirkond, kus tegeldatakse maakonnavalitsuse tasemel nii õigete asjadega, siis muidugi tahan ma seda kohta külastada ja oma silmaga näha!

Kuna tegemist on väikese maakonnaga,  mille naabriteks Alsace, Lorraine, France-Comté  ja idast Šveits, siis otsida sealt pisikeselt maaalalt oma erilisi spetsialiteete pole mõtet.  Tähtsal kohal on olnud tõupiimakari ja juustu tootmine,  veini siinkandis ei toodeta, küll aga õlut.   Tänasel päeval kasvatatakse kõikvõimalikku köögivilja ja ülekaalus on mahetootmine!!

Külastasin linna 2 nädalat tagasi, et tagasiteel koju üks lõunasöök  teha. Ilm oli külm, üles tsitadelli kuulsat Belforti lõvi  vaatama ei kiskunud, aga vanalinn rõõmustas rohkete söögikohtadega. Valisime söögikoha täiesti Raeplatsi ääres ja ei oska ühtegi paha sõna öelda- väga meeldiv teenindus ja huvitav lõunamenüü, kus sai valida vasikaneerude, praetud koha ja lambakoodi vahel.

Michelin kiidab õige mitut restorani taevani, Le Pot au Feu on restoran, mida soovitatakse kindlasti külastada.

Tsitadell meenutab veidi meie Toompead Balti jaama poolt vaadate😀

sculpte par Bartholdi 1876-8O et la citadelle de Vauban

20170121_121228

20170121_121304

20170121_125824

20170121_132327

20170121_132337

Kevade poole tuleb tõsisem külastus piirkonda teha!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.