Franche-Compté, väike sissejuhatus

Franche-Compté (tõlkes vaba maa) regiooni eelmisest aastast enam ei ole, pärast haldusreformi liideti see Burgundiaga ning uue regiooni nimi on  Bourgogne-Franche-Comté(pealinn Dijon), nii nagu see oli kuni 15 sajandini, mil ta nimi oli  Franche Comté de Bourgogne ehk Vaba Burgundia Maa.  

Franche-Compté  jaguneb 4 departemanguks:  Doubs, Jura, Haute-Saône ja Territoire de Belfort.

bourgognefranchecomtemap

Franche-Compté on Prantsusmaa kõige rohelisem regioon. Siin on 5500 km jõgesid, üle 80 järve, üle 1000 etange’i(tiik), allikaid, jugasid, mägesid ja orge. Regioonis on enim metsi ja enim loomi Prantsusmaal.

Põllumajanduses domineerib piimakarjakasvatus- kuulsad montbeliarde`i tõugu lehmad. Nende piim on tooraineks paljudele AOP juustudele- Comté, Mont d´Or, Morbier,  Bleu de Gex,  Cancoillot.

montbell

juustudfrance

Täiesti omaette teema on Jura piirkonna veinid- kuna veinipiirkond asub Šveitsi ja Burgundia vahel, siis siinsed veinid on ka mõneti Šveitsi veinide moodi, midagi  jällegi on burgundialikku.Väga põnevad, eriti vin jaune- kollane vein, siinse piirkonna spetsialiteet.  Mina ise olen suur Jura Cremant austaja. Puhkuselt tulles on Doubs’i bensiinijaam kohustuslik peatus kiirteel, et osta kaasa mõned pudelid kihisevat. Siinsest Cremant toodangust üle poole läheb küll ekspordiks, kuid meie küla poes seda kihisevat ei müüda. Veini ja Cremant teemal teen eraldi postituse, sest siinsed viinamarjasordid ja veinid on erilised nagu ma juba mainisin. Uurin ka välja, kes Eestis maale toob ja kust saab osta Jura veine.

Kuhu Franche-Comtés minna?

Väga lummav on väikelinn  Ornans Loue jõekese kallastel, maalikunstnik  Gustave Courbet sünnilinn.

ornans

Arbois- kui keegi  küsiks,  mis on mu lemmik veinilinn Prantsusmaal, siis ma oleksin kahevahel – kas see on Beaune Burgundias või  Arbois Juras.  Beaune on fantastiline linn, aga just viimastel aastatel liiga turistirohke. Arbois oma ümbruskonna maalise maastiku ja väikeküladega on täielik kirss tordil-veinikeldrid, baarid, kohalikud restoranid ja tippgurmaanidele  2 Michelini tärni restoran Maison Jeunet

arboise

Fotol veinipõllud Arboise ümbruses.

Besançon- esimene linn Prantsusmaal, mis sai rohelise linna aumärgi, lisaks märgistatud kui kunsti ja ajaloo linn. Besançoni tsitadell on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse. Victor Hugo sünnilinn.

Besançon on huvitav selle poolest, et kuigi ta on France-Comté pealinn, pika ajalooga alates Rooma aegasest, Victor Hugo sünnilinn, vaatamisväärsusi tulvil- pole enamus inimesi väljaspool Prantsusmaad sellisest pealinnast iial midagi kuulnud.

Minusugusele inimesele, kes väga ei armasta seista muuseumide järjekorras koos sadade Hiina turistidega ja mitte Hiina turist pole see  mis mulle närvidele käib, vaid järjekord, mille nad tekitavad 🙂  Besançon on mulle lausa hingepalsam- siinses kunstimuuseumis, Musee des Beaux Arts’is, mida kohalikud kutsuvad le petit Louvre, on Prantsusmaa üks parimaid püsinäitusi väljaspool Pariisi. Järjekorda pole, muuseum on praktiliselt tühi.

Sellest linnast kirjutan samuti eraldi postituse, sest plaanin seda järgmisel nädalal  külastada.

besancon

jätkub….

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.