Veinist, elust, rahast.

Lugesin üle hulga aja jälle veiniajakirja  “Terre de Vins”, mis on tore sellepoolest, et seal räägitakse ka probleemidest, mitte ei idealiseerita ja reklaamita mingeid veine.

Seekordne number oli täis tõsiseid teemasid alates juhtsõnast, mille on kirjutanud mulle väga sümpaatne veiniajakirjanik Rodolphe Wartel, kes  mõtiskleb kurval teemal  nagu pestitsiidide plahvatuslikult suurenenud kasutamine viinamarjaistandustes.

Külmajudinad tulevad seljale… paljud meist on ju reisinud Prantsusmaa viinamarjaistandustes ja näinud ka oma silmaga milline taimede mürgitamine seal toimub ja me kõik oleme ka lugenud artikleid selle kohta, kuidas viimastel aastatel on kasvanud mürgiste taimekaitsevahendite kasutamine ja kuidas on kasvanud leukeemiasse haigestujate arv piirkonnas kus selliseid taimekaitsevahendeid kasutatakse. Monsanto, üks suurim glüfosaadi tootja, on siiani lükanud kõik süüdistused ümber…

Veebruari alguses näidati France 2 telekanalil saadet “Cash Investigation”, kus ajakirjanik Elise Lucet, tõi halastamatu tõe vaatajate ette. Ehk siis- pestitsiidid põhjustavad vähki! Teema, mille isegi Prantsusmaa põllumajandusminister Stéphane Le Foll, on nimetanud viitsütikuga pommiks. Saates öeldi ka välja, et mustad piirkonnad, kus  pestitsiide on kasutatud nn. üle soovitava normi  piiri on Gironde, Marme, Aube ja Loire-Atlantique. Ehk veinipiirkondade keelde tõlgitult: Bordeaux ja Champagne’i piirkond,

Gironde´i piirkond (ehk Bordeaux)  oma 2700 tonniga pestitsiitidega aastas, (Prantsusmaal kokku kasutatakse aastas 65000 tonni taimekaitsevahendeid) on kindel “liider” Prantsusmaal. Ja paraku on fakt, et seal piirkonnas esineb leukeemiat või on risk haigestuda leukeemiasse 20% kõrgem kui  Prantsusmaal keskmiselt. Öelgu Monsanto mis tahab…

Bordeaux veinialast on vaid 5% mahepõllud, mis jääb kaugele maha Languedoc’ile, Rhone’i orule ja Burgundiale.  Kas poleks aeg ennast ikkagi reformima hakata, on küsimus.. Mõjutab see ju ometi kõige valusamalt veinitootjaid, nende perekondi ja töötajaid endid.

Kuid ka tarbijad ei soovi sugugi oma Riedeli klaasi kaalata Chateau Monsantot,  Clos de Syngentat või Domaine Bayerit(rahvusvahelised biokeemiatehnoloogia ettevõtted) Kui guugeldada nende ettevõtetete kasuminumbreid, hakkab õudne…

glyphosate-in-wine

Bordeaux kuulsad veinitootjad nagu Pontet-Canet, Fonroque, Climens, Canon La Gaffelière, Grand Corbin Despange, Palmer ja mõned vähem tuntud veinimajad kahjuks on õigustanud pestitsiidide rohket kasutamist okeaanilise kliimaga, mis soodustab haiguste levikut nende piirkonnas. Prantsusmaa põllumajandusminister nõuab aga oma käskkirjaga Bordeaux’i ja Champagne’i  aladel viie aasta jooksul vähendada  pestitsiidide kasutust 20% ja aastaks 2025 peab olema  pestitsiidide kasutus vähenenud 50%.

Enam ei ole aega aruteludeks, tuleb tegutseda ja kiirelt, et kantserogeenid,mutageenid ja reproduktsiooni mõjutavad toksiinid kaoksid meie laste juustest. See ei ole enam veini teema või küsimus. Küsimus on inimeludes!(nii resoluutselt põhjendas põllumajandusminister oma direktiivi)

*

Samas ajakirjas oli veel üks näide, kuidas raha ja ahnus, viivad vääritute tegudeni.

Nimelt jäi vahele selline veinikooperatiiv nagu “Sud-Ouest Vinovalie”, mis ühendab kolme piirkonna tootjaid- Cahors’i, Gaillac’i ja Fronton’i. Kavalpead otsustasid kulusid kokku hoida ja tegid rośe veini mitte nii nagu protseduurireeglid ette näevad, vaid lihtsalt segasid valget veini kokku punase veiniga. Rośe veini tehakse samadest viinamarjadest, mis punaseidki veine. Kõige suurem erinevus on viinamarjakestade kontakt virdega. Kestadest eritub veini park- ja värvaineid, millest tuleneb ka joogi värvus. Mida pikem kontakt, seda jõulisem värv ja parkainesisaldus. Kohtuotsusega sai ettevõte  10tuhat eurot trahvi, lisaks ettevõte 3 juhti, kes selle äriidee peale tulid, pidid veel eraldi maksma 1000-5000 eurot trahvi, vastavalt siis “panusele”.

 

 

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.