Üks tore talvine magustoit

Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis sündis magustoit asjadest, mida külmkapis oli ja peab tõdema, et külmkappi oli huvitavaid asju tekkinud.

Ma käisin vahepeal Tallinnas juubelil, kuhu pidi mu elukaaslane ka tulema, kuid lisaks sellele, et ta ei ole lennureisi fänn,  muutus ta veelgi  murelikumaks Eesti ilmateadet ja Eesti sõprade Facebooki fotosid vaadates.  6 jaanuari hommikul lubas ajakirjandus, et öösel võib kohati -30 tulla ja seal sai saksa mehe vaprus otsa ning ta keeldus minuga kaasa sõitmast.

Õnneks maksid ta oma sõbrad talle kätte sellise argpüksluse eest ja tegid  U-le paraja tünga,  kutsudes ta ühel päeval, kui mina Tallinnas lund ja külma nautisin, uude restorani, mis naaberlinnas olevat avatud.  Tegelikult vedasid nad ta nn. köögistuudiosse, kus oli gluteenivaba ja laktoosivaba toidu valmistamise koolitus. Näljane inimene pidi hakkama ise süüa endale mingit täielikku jama ise vaaritama hakkama nagu ta seda kirjeldab ja vannub siiamaani  🙂 Minul on lõbus.

Igatahes vahet pole, aga meie külmkappi oli tekkinud vaniljemaitseline mandlipiim,  Selgus, et õpilased olid nii aeglased olnud, et desserdini ei jõutudki ja U-le suruti kasutamata tooraine kaasa.

Niisiis- eile tuli magusa isu ja kapis olid külmutatud marjage segu, see mandlipiim ja munad.

Kallasin marjad ahjuvormi ja lasin nii pool tunnikest sulada(ehk marjad ei olnud sugugi sulanud selle ajaga)  Segasin  poolsulanud marjade sisse 2 pakki vaniljesuhkrut (7 grammi pakk ja Bourbon vanilje) ja mõned supilusikatäied roosuhrut.

2 munavalget ja suhkrut vahustasin kõvaks vahuks,  sups  sidrunimahla sisse ja see munavalgevaht marjadele peale. Kaunistasin mandlilaastudega ja ahju 10 minutiks (180 °)

2 munakollast, mis järgi jai,  läks potti vähese suhkru(mandlipiim on ise magusapoolne) 1 tl maisitärklise ja suure klassi mandlipiimaga.  (ehk siis tüüpiline vaniljekastme keetmine). Mina kuumutasin seda veevannil, aga kui tublisti segada koguaeg ja hoida madalat temperatuuri, võib ka otse pliidile panna.

Ühesõnaga tulemus oli hea-selline kausimagustoit. Hapukad marjad kõva beseekihi ja magusa mandlikastmega sai kahepeale kiirelt nahka pistetud. Lisaks nagu ma hiljem avastasin- täiesti gluteeni ja laktoosivaba 🙂  Kuna see magustoit valmiski nii, et  “vaatame, mis välja tuleb” võtsin seda ja teist, siis mul ei ole täpseid gramme…

 

 

 

 

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s