Toidutrendid 2016

On kombeks, et aasta algul tahetakse teha kõiksuguseid ennustusi algavaks aastaks ja ega siis kulinaariaennustusedki sellest kõrvale jää.

Mida siis ennustatakse? Ennustatakse fine diningu jätkuvat hääbumist ja bistronoomia võidukäiku. Toidud mida mitme peale jagada, poolikud portsud, järgijäänud toidu kaasapakkimine.  Restoran saab üha rohkem kohaks, kus käiakse söömas ja suhtlemas, mitte interjööri ja vaikust nautimas (nõnda nagu lõunamaa bistroodes alati ongi olnud) Söögilt oodatakse lihtsust,  ka retrotoitude võidukäiku oodatakse(midagi, mida vanaema tegi). Üha vähem soovitakse taldrikul näha midagi, mille koostisest sööja esmapilgul aru ei saa- espumad, vahud jne. Teretulnud head vanad hautised, mis tervislikud, kuid ei näe taldrikul üldse “seksikad” välja.  Moes on juurviljad!  Ehk rahvas ütleb-
Give us more vegetables, lose fine-dining!
Võidukäiku jätkavad nn. urban-aiad. See idee mulle isiklikult väga meeldib, aga Tigu  jaoks täiesti võimatu, sest parkimisplatsile aeda ikka kuidagi ei tee enne kui kõik parkimisplatsil olevad autod Teslad on. Küll aga leiab Tigu menüüs uue kalana just sellisest moodsast linna aquaponik farmist pärit “hüper-super” maheda kala- ei mingeid antibiotikume ega steroide kalad pole saanud. Kui Tallinnas keegi teeb  mahe urban-aia, siis kindlasti hakkame kliendiks, et saaki osta 🙂

urbanfarm.jpg

Pildil üks Kingsborough Community College’i  linnafarm.

Taaskasutus ja 0 raiskamine on kindlasti kasvav trend.  Eeskujuks Brighton’is asuv restoran Silo– 0 jäätmete restoran.  See on tõeliselt huvitav konseptsioon- enda viljaveski, kus tehakse jahu, pruulivad oma õlu, toidujäätmed komposteeritakse ning eriti  põnev on, et  ka kohvipaks kogutakse kokku ja selle peal kasvatatakse seeni!

Multi-sensoorne söögituba – restoran  Ultraviolet Pariisis. 1 lauaga restoran, kus 10 kohta.  Sööjad istuvad tühja valgesse ruumi, kus projektorid näitavad pilti, helitehnika abil tuuakse looduse hääled tuppa ja torud, mida mööda suunatakse sööjani lõhnasid. Näiteks kui serveeritakse mereande, on taustaks ookeanilained ja kajakate kisa, lõhnaks tuleb torust vetikate ja  aurustunud jood. 5D kino?  Väike videotutvustus, väga võimas-midagi pole öelda!

Spirituaalne toit on viimasel ajal kerkinud mõiste- üha rohkem inimesi võtab toitu kui religiooni  või kellegi religioon seab piirid toidule ja seda hakatakse ka üha rohkem märgistama- halal, koššer, vegan.

Kiirtoit kohtub kvaiteediga.

Kiire ja kiiresti on tänapäeva paratamatus ja seetõttu kiirtoit möödapääsmatu! Oodatakse kiirtoidu kvaliteedi ja tervislikuse kiiret hüpet. Araabia, Hispaania ja Aasia köögist oodatakse mõjutusi, mis tõrjub  MacDonaldsi tüüpi menüü kõrvale.

Pühapäevahommikused hommikusöögid turul. Turgude toiduvalik on muutunud üha põnevamaks.(kahjuks ei ole Tallinnas selliseid turge, kus just söömas käia) Turgudelt oodatakse samuti väikest muutust- vanad ikoonilised turuhooned muutuvad ajapikku just rohkem söögi ja kultuuripaleeks ja turukaup kolib tänavatele ja teedele, et tänavapilti elustada ja rahvale lähemale tulla…

Kuskilt lugesin, et inimesed ootavad, et restoranid  lahendaksid ära probleemi, et terves maailmas ei toimuks üks ja sama ebameeldiv tsirkus vee ümber. Inimene istub lauda ja algab dialoog- kas vett soovite? Kas mulliga või mullita?  Pudelivesi on out ja kraanivesi olgu kliendi laual!  Ja igasugune still or sparkling lõpetada! Kõiksugu puuviljade ja ürtidega maitsestatud veed on väga inn. Kust üldse sai alguse restoranis pudelivee kliendile pähemäärimine?  No, kes rahastab maailma parimate restoranide top’i tegemist???

Õllekokteilid on uus trend, filtrikohvi ja  avokaadoõli!

Mis on 2016st aastast kindlalt teada, on see,  et SanPellegrino  World’s Best 50 restoranide “galatsirkus” toimub sel aastal mitte Londonis, vaid New Yorgis. Kas on oodata, et toidutöösturite huvid on kontinenti vahetanud ja nüüd hakatakse meile pähe tampima, et planeedi parimat toitu saame üle lombi, seda näeme. Eks Euroopas hakkabki palju muutuma ning tants ja trall überkalliste toidukohtade ümber, et milline neist ikka see kõige-kõige on, ei olegi eetiline. Kuigi ma arvan, et eetika üle kapitalistid pead ei vaeva, pigem pole Euroopas suured rahvakogunemised enam turvalised.

Head uut kulinaariaaastat ja palju puhtaid ja meeliülendavaid ning spirituaalseid maitseid sel aastal!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.