Püha Martini päev ja hani

Kui me Eestis peame Mardipäeva ja sööme Mardihane 10-l novembril, siis Kesk Euroopas peetakse Püha Martin päeva, mis on ka meil kirikukalendris olemas  ja see on 11.november. Püha Martin oli 4. sajandil Tours’i piiskop, tuntuim legend sellest pühakust räägib, et kord lõikas ta pooleks oma mantli, et jagada seda lumes külmetava kerjusega. Põhjamaades ning ka Eestis on mardipäev nihkunud 10. novembrile – Martin Lutheri sünnipäevale. Mardipäeva seostataksegi Eesti traditsioonis Martin Lutheriga, on levinud ka mitmesuguseid legende ja seletusi Lutherist kerjusena ja tema naisest, kes samuti kerjusena ringi liikunud.

Prantsusmaal peetakse 11.novembril 1 maailmasõja lõpu mälestuspäeva ja see on neil “martini traditsiooni” kaotanud. Saksamaal sõjavõidupühasid  ei anna ajalugu põhjust tähistata :), seega siin on Martinipäev au sees.

Olen sel nädalal kodus käimas ja sain seetõttu osa võtta Martinsgansessen’ist ehk Martinipäeva hanesöömisest. Sel korral käisime meie linnakese parimas söögimajas Walksheshaus i bistroos.

Meil on ilm siinmail  veel väga suvine ja esialgu kohe üldse ei isutanud hane ja kapsaste järgi, kuid  traditsioone saame hoida üleval vaid meie ise ja seega tahtejõu najal ajasime end  kohale. Niipea kui ma restoranuukse avasin ja sealt  pahvatas ninasõõrmtesse selline aroomibukett, mis jalust nõrgaks lõi, siis  enam ei olnud juttu söögiisu puudumisest, vaid kahest näljasest inimesest, kes polnud iial kuulnud, et lihasöömine ei ole kasulik tervisele.

Hästi positiivne õhtu ja kahju kohe, et me Tigus selle peale ei tulnud, et Mardipäeva ühe hanesöömisega tähistada.

Menüü:

Kastanisupp hanemaksa-knöödliga

Hanekoib lehtkapsa, punase kapsa ja Badeni klassikalise knöödliga

Shokolaadimousse marineeritud ploomidega

Weingarteni Sekt

Vaarika schnaps ( eau de vie)

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.