Vahemere dieet- on see toit või elustiil?

Toitumisspetsialistid ja terviseedendajad on aastakümneid väitnud, et Vahemeremaade inimeste toidulaud, mis sisaldab palju oliiviõli, pähkleid ja värskeid aiasaadusi, on põhjus, miks sealsetes riikides on vähem südamehaigusi.

Sel aastal üllitasid grupp filmitegijaid, kellede eesotsas oli Briti kardioloog Dr. Aseem Malhotra, uue filmiga  “Pioppi Protocol,” (Pioppi Protokoll), kus filmitegijad jõuavad järeldusele, et Vahemere dieeti on käsitletud liiga lihtsustatult, et hea tervise ei taga  ainult toit, vaid hulk elustiili tegureid lisaks.

Selle filmiga loodavad autorid näidata vaatajatele, kuidas kõik tegurid kokku aitavad pikaealisusele kaasa ja selgitada  mõningaid väärarusaamu Vahemere dieedist.

Pioppi aub Napolist  lõunasse umbes 2 tunni autosõidu kaugusel ja linn on UNESCO poolt ametlikult kuulutatud Vahemere dieedi koduks. Selles linnas  elas ja uuris kohalike elanike toitumisharjumusi  Ancel Keys– Ameerika terviseteadlane, kes ühe linnakese põhjal lõi teooria Vahemere dieedist, milles ta küll enne surma ise samuti kahtlema oli hakanud.

AUFM68-69

Dr. Aseem Malhotra läks filmitegijatega nüüd pool sajandit hiljem samasse külla, et otsida vastuseid küsimustele, et kas traditsiooniline siesta mõjub paremini kui oliiviõli või kas kõik veinid on loodud võrdselt, kas päike vähendab stressi,  kas paastumine on tähtis…

Ega midagi põrutavat filmitegijad ei näinudki, mis varem teada poleks- ei aita ainult toit, nii lihtsalt lahendust ei ole-kui tahad elada pikaealiseks, tuleb  muuta  kogu elustiili.  Oma toitu ja selle valmistamist peab nautima, seda peab ise kasvatama ja seda peab armastama. Toitu peab jagama sõprade ja suguvõsaga- sotsiaalsus ja ühtekuuluvustunne on ülimalt oluline.  Pioppi  inimesed viibivad enamik päev õues ja mitte sörkjooksu tehes, vaid  kerget füüsilist tööd tehes. Samuti kõnnitakse palju..Sealsed inimesed saavad palju päikesevalgust ja päikesesoojust. See kõik tagab madala stressitaseme. Ja ei mingit muud imet.

Kuidas kaaaegne meditsiin saaks selle küla õppetunde igapäeva ellu rakendada on suur küsimus.

Lisamärkusena veel, et Pioppi inimeste keskmine eluiga on 90 aastat ja ülekaalulisus ei ole probleemiks.

Tutvu filmiga:

2 responses to “Vahemere dieet- on see toit või elustiil?

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.