Moodsa kulinaaria tuuled on ka Aveiros puhuma hakanud

Aveiros on söögikohad aastaid tegutsenud ikka ühe ja sama menüü ja enamus kohti ka sama kaadriga. Minule meeldib, sest mida on vaja muuta restoranidel, kes nagunii pakuvadki kliendile kohalikku ja hooajalist? Kala, mis ookeanist kätte saadaksening krabisid, krevette, karpe mida samati oma ria´st  ehk siis soolavee kanalitest ja laguunidest mõõna ajal korjatakse.. Teeninduse koha pealt ka miskiti ette heita ei ole- teenindaja toob kõik mis vaja sulle lauale, mingit liigset peenutsemist ei ole,

Eks siin ole püütutud ka moodsamaid kohti teha, aga pole neist ükski ellu jäänud.

Sel aastal aga ei tunne linna  kohati enam äragi- lisaks sellele, et paljud söögikohad on investeerinud uutesse toolidesse ja laudadesse ja seinadki on uuesti üle värvitud, oli juba ahhetama panev, on veel uusi kohti juurde tulnud. Meie vana hea raudteejaama kohvik, milles alati on olnud kiiskavpunaste plastmassist Coca-Cola lauad-toolid, on sel aastal ise investeerinud kenadesse valgetesse metallist laudadesse ja toolidesse ja näeb välja nagu Baden- Badeni  kuulus König  Café, ainult et siinne kohvi on palju parem.

Meie igaaastane lemmik  nn. enne- õhtusööki- pisikese- joogi -tegemise koht on olnud kanaliäärne A Capela baar, kus saab nautida õhtupäikest, keset linna kanaliäärde pesunööridele kuivama pandud pesu(sellist nähtust kohtad vaid lõunamaades), möödasõitvaid salineira paate turistidega. See koht on õpikunäide sellest, kuidas ilma ühegi näiva põhjuseta rahvas mõne koha hülgab ja linna mingi teine kvartal saab kuumaks kohaks.  Nii ka siin- rahvamassid on sel aastal liikunud kalaturu äärsetest baaridest hoopis kirikuplatsile ja seal on ka uus tore tascinha ehk pisike tasca, kus pakutakse jookide kõrvale piimapõrsast tehtud ampse. Bairrada küpsetatud piimapõrsas on üks seitsmest PGI-ga kaitstud Portugali rahvustoitudest.  See baar on just selline, et mul on kahju, et ma ise selle peale ei ole tulnud, selline  Aveirosse teha.

Teine koht, mida kirjeldati kui Aveiro “uus parim restoran” vajab veelkordset külastust, et seda arvamust jagada. Tegelikult oli see resto olemas juba möödunud suvel ja meie noored Sten ja Merilin käisid ja kiitsid ka.

Restoranide asukoha kohta liigub ka selline rahvalegend, et on olemas mõned piirkonnad või alad, kus tee või maailma kõige parem restoran ja see ei lähe käima.   Nii tundub olema ka selle nn. uue parima restoraniga, mil nimeks Fusôes.  Asub ta vaid paarkümmend meetrit eemal nn. linna tuiksoonest ja seda kohta on püüdnud teha paljud, sealhulgas mu oma sõber  hävis seal täiega., kuigi idee oli tal hea ja raha pandi ka kõvasti sisekujundusele. Nüüd on selle koha järjekordselt üle võtnud härra, kes peab  väga edukat restorani, Canastra do Fidalgot, mis asub Costa Noval ja mille kohta ma olen mitmeid kordi öelnud, et minu arvates on see maailma parim restoran 🙂

Ütleks nii, et me olime piimapõrsa tapastest kõhu täis söönud ja seetõttu maisustasime ainult suure grillitud kalaga, mis oli väga hea, seetõttu ei oska midagi öelda ülejäänud menüü kohta, mis oli ikka kõvasti moodsam kui Aveiro ülejäänud restodes. Menüükaardil  on välja toodud ka mis majapidamisest tulevad köögiviljad ja on palju Prantsuse ja Itaalia köögi mõjutusi.

Täiesti uudne oli aga veinimüügi tehnika, veinidel oli 4 hinda: pudel, klaas, pool klaasi ja kaasamüügi hind.  Eestis muidugi see poole klaasi idee igal pool ei toimikski, sest meie terve klaas ongi Portugali pool klaasi. Igatahes on see trendi jälgiv, et inimesed ei taha iga õhtu juua 20cl veini, aga pool klaasikest kala või liha juurde oleks täiesti OK.

Miks ma ütlen, et peaks veel käima, et otsustada kas koht meeldis, on see, et kui Costa Noval teenindas omanik ise ja meeskond oli juba kogenud, siis Aveiros on tööle võetud väga noored, kes alles õpivad ja nende teenindus on veidi tüütu. Liiga tihti käiakse klienti tüütamas, kas kõik on hästi ja ega te midagi ei vaja. Ja muidugi vaatamata sellele, et kui ümbruskonnas keegi teeks  TOP50 restorani võistlust, siis Fugôes kvalifiitseeruks top´i kõigi oma näitajatega-  kurb on aga see, et rahvast oli restoranis vähe ja kõik kliendid olid välismaalased. Ometi  hinnatase on soodne(pudel valget Baga veini maksis 10 eurot, tervitusvahuvein maja poolt tasuta, värske kala maksis 42 eurot kilo ehk meie kala kaalus nii 900 grammi ja sinna juurde serveeriti tomatiriisi ja juurvilju.) Lähedalasuvas Adamastoris, mis on väga klassikaline ja kohalik ja suhteliselt  kallis ka veel, sest asub kanali ääres, polnud ühtegi vaba lauda kuigi oli teisipäeva õhtu. Meile meeldib ka Adamastor, kuigi erilist põhjust nagu poleks- lihtsalt oleme harjunud seal käima.

  • Kala, mis me sõime, selle nimi on portugali keeles lirio ja see tuleb Assooridelt. Wiki ütleb, et inglise keeles on see blue whiting, mis peaks siis eesti keeli olema sinine merlang. Oli maitsev kala.

One response to “Moodsa kulinaaria tuuled on ka Aveiros puhuma hakanud

  1. Pingback: “Á linha” restoran Aveiros | Tigu tegemised·

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.