Kardi- taliköögivili, kõige hooajalisem kraam praegu.

Kardi ehk Hispaania  artišok  on tegelikult  ohakas, mis  kuulub artišoki perekonda.  Tal on  1,5 meetrised hõbehallid sügavalt lõhestunud lehed ja sinakasvioletsed omapärased õied. Toiduks kasutati juba vanas Egiptuses 4 saj. e. Kr. Peale juurika sobivad söögiks pähklimaitselised ja kergelt vürtsikad lihakad suured varred.  Soodustab seedimist ja sobib diabeetikutele – sisaldab inuliini. Kuid mitte segi ajada lehtpeediga. Segi ajavad just lõuna- eurooplased neid kahte taime, sest  retseptid  neist taimedest on samasugused ja poes on tihti pakendatud vaid varred.  Vahe ongi  selles, et kardil lehed süüa ei kõlba- ainult varred!

kardileht

Sellel köögiviljal on ka mitmeid sorte ja kuulsaim ehk kardide kuninganna on Vaulx-en-Velin (le cardon de Vaulx-en-Velin) ja loomulikut kuulub see köögivili Lyoni traditsiooniliste toitude hulka ja kuulub kõikide sealsete suurte chefide talimenüüsse.

Kardi gratään Lyoni moodi

2 punti kardisid

1 sidrun

Béchamel kaste(see tuleks ise teha, aga häda korral käib tetrapaki oma kah)

lusikatäis võid

100 gr riivitud gruyère juustu

soola, muskaatpähklit

Kõigepealt tuleks valmistada Béchamel kaste.  Retsepte leidub internetis, võib näiteks valida Nami- Nami retsepti.

Koori varred, lõika umbes 5cm  tükkideks ja aseta veega täidetud kaussi kuhu on pigistatud 1 sidrun, et köögivili ei tumeneks.

Suures potis aja keema vesi, lisa sool ja seejärel kardi tükid ning keeda umbes 25 minutit. Seejärel nõruta tükid ja aseta võiga määritud ahjuplaadile. (mina muide soovitaks siiski keeta väikses puljongis neid varsi, aga retsept ütleb, et soolavees). Prantsusmaa supermarketites saab juba osta valmiskeedetud kardi tükke, mis on muidugi ülimugav.

kardi1

Soojenda ahi 180 kraadini. Kalla kardidele peale bechamèl kaste ja seejärel riivjuust ja veidi muskaatpähklit. Aseta ahju umbes 10 minutiks.

Vanameister Paul Bocuse valmistab seda gratääni luuüdi kondiga.

2 responses to “Kardi- taliköögivili, kõige hooajalisem kraam praegu.

    • tead, mina leidsin internetist eesti keelset nime otsides peale aiaelu.ee saidile, kus öeldi, et seda Eestis täitsa ilutaimena kasvatakse. Ma ei tea kuidas ta Eestis tavalisel talvel kasvab, aga siin inimestel nad peenral. Minul endal veel pole, aga hakkan ka uurima, kust saab ja saan aru, et kui leian, võtan sulle ka 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.