Mulhouse- tükike Šveitsi, tükike Saksamaad, tükike Prantsusmaad

Eelmisel nädalal käisid mul esimesed külalised Eestist, kes ka mind lahkelt kostitasid ja kaasa võtsid naabruskonnaga tutvumisreisile. Mulhouse ei olnud esialgu meie reisiplaanis, pidime minema Colmari ja Strasbourgi. Aga kuna reisi mõte ei olnud ainult kaunis Alsace´i arhitektuur ja vaatamisväärsused, vaid Rieslingi manustamine ja mereanni restoranid, siis elu sundis meid Colmarist veel 48 km lõunapoole sõitma. Nimelt  olid  Colmaris paiknevad mõlemad ehk  2 mereanni restorani kinni- üks ümberehitustöödeks, teine kolmapäeva puhul( Prantsusmaal on kolmapäeviti algklassi lastel vaba päev ja seetõttu ka paljud toiduasutused suletud just kolmapäeviti)

Mulhouse kaardil:

Mulhouse_france_switzerland_map

Mulhouse, mis saksa keeli Müllhausen, tõlkes veskimajad  ja mida prantslased hääldavad  müluuz  :), on põneva ajalooga linn, mistõttu on linnas ka mitmeid vaatamisväärsusi. Linn oli Püha Rooma Keisririigi ajal vabalinn, seejärel kuulus Šveitsi Föderatsiooni, seejärel vaheldumisi Prantsusmaale ja Saksamaale. Tänapäeval nimetatakse Mulhouse Euroopa tööstusmuuseumite pealinnaks kuna seal asuvad maailma suurim automuuseum, kus väljas tekstiilitöösturitest vendade  Schlumpfide 560 autost koosnev kollektsioon,  Euroopa tähtsaim energeetikamuuseum ja Euroopa suurim raudteemuuseum, trükikanga muuseum ja lisaks veel nipet-näpet..

See, et tegemist on tööstuslinnaga, paistis silma kohe linna sissesõites. Äärelinn oli ehe näide, et “erinevused rikastavad” kampaania on hästi toiminud 🙂  Aga vaatamata auväärsele tööstuslinna kuulsusele, on Mulhouse´i vanalinn väga kaunis. Linna keskplatsi(mille nimeks Place de Reunion) pärl on väga šveitsilik seinamaalingutega raekojahoone 16 sajandist,  ja Saint-Étienne kirik

20130403_171408

saintetienne

Meie tulime siia mereande otsima ja selline klassikaline Prantsuse mereannirestoran, kus kõik kaunid molluskid ja vähilised on tänaval vitriinis näha, on siin linnas olemas. Nimi on tal Le Bistrot  à huitres. Jääb ta pisut kesklinnast eemale, üle jõe, aga tänapäeva moodsad telefonid juhivad ilusasti kohale. Jalgsi tee kulges küll vahepeal läbi väheke põhjaaafrikaliku elamukvartali, aga kohale me jõudsime.

Restoran  valmistas tõelist  rõõmu ja naudingut ja kindlasti väärib külastamist, kui mingil põhjusel peaks Mulhouse´ i sattuma.mosaicba5eb2a77607a6f22301a6da880281879ebe5b88 (2)

Meie saame lisada Mulhouse vaatamisväärsuste hulka meie hotelli parkla. Nimelt oli seal koht 1 le autole musta pesu kottide ja muu kola vahel 🙂

20130404_100902

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.