Veidi kriitikat vahtude jms. mängivate noorkokkade suunas

Valusa torke moodsale kokakunstile on andnud   Alton Brown, tuntud näiteks kui  Iron Chef America üks autoritest, kuid tal on lisaks palju kulinaariaalaseid projekte teles ja väljaspool seda.

Temal on eelkõige mure noorte kokkade pärast, kes tema arvates kasutavad molekulaargastronoomiat asendades seda teadmistega päris kokakunstist ehk jätavad baas-õppetükid vahele: Näidaku mulle enne, et ta oskab kanarinda korralikult küpsetada ja siis näidaku, et oskab porgandit korralikult küpsetada. Näidaku mulle seda sada korda ja siis hakkame mängima mängu ümber  valgete pulbrite.

Brown ütleb, et molekulaargastronoomia ei tohiks asendada köögikunsti baasaluseid ja avaldas ka sügavat vastumeelsust igasuguste vahtude suhtes.

Tema sõnum noortele chefidele on: Ärge arvake, et saate väljakujunenud kulinaarseid tehnikaid asendada visates hunniku erinevaid maitseid millelegi peale või et te teete toorainest miskit paremat, muutes ta kaaviariks või vahuks.  Kui ma peaksin  ka kogu oma ülejäänud kulinaarse elu elama nii, et ei näe enam ühtegi vahtu, on mul jumalast OK. 

Mõtlemiskoht!

Endale meenub Ratatouille multika lõpp, kus toidukriitikule toob pisara silma ja heldimuse hinge, lihtsad ja puhtad maitsed lapsepõlvest! Ikka see vana tõde- hea tooraine, mitte tehniliste nippidega huvitavaks tehtud (tihti odav) tooraine!

molek_gasrt

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s