2 Portugali retsepti molluskitest.

Amêijoa-d, mida inglise keeli clam-iks kutsutakse ja Tigus kasutasime neile itaaliapärast vongole, on minu lemmikmolluskid.  Aegajalt on Stockmannis müügil olnud suuri nn. mandlikarpe, valgeid väikeseid ma Tallinnas müügil pole näinud, aga ehk lähevad ajad paremaks. Restorani jaoks ma tellisin neid ja ega nad mingi odav kraam pole.

Kui aga õnnestub neid hankida, siis esimene asi, mis nendega teha tuleb, on panna nad merevette (meresoolaga maitsestatud vette), et nad hakkaksid liiva enda seest välja sülitama.  Eestisse jõudes on karbid juba pika teekonna läbinud ja nii efektset sülitamist nagu nad siin värskena teevad, oodata pole mõtet, aga leotada külmas soolavees tuleks ikka:

Amêijoas à Bulhâo Pato

Kuigi nime tõlkides võiks arvata, et tegemist on pardileemega, mille sees karpe keededakse,  siis kannab sellist nime hoopis üks  Portugali  19 saj. poeet, kelle nimi on toidule antud 🙂 (Raimundo Antonio de Bulhao Pato)  Umbes nõnda tegin ma neid  karpe ka Tigus, kuid kuna meil Eestis võid on laialt käes, siis ma kasutasin võid õli asemel.

1 kg karpe

oliivõli

2-3 küüslaugu küünt

1 kimbuke koriandrit

3 spl.valget veini(mina panen rohkem isegi)

kui vaja, siis supsuke soola

piri-piri kaun

Kuumutada poti põhjas õli  ja lisa õhukeseks lõigatud küüslaugu küüned ja piri-piri. Kui küüslauk annab juba veidi lõhna, lisa koriander ja karbid. Kui karbid on kaunilt avanenud, lisa vein ja hauta veidi. Kui vaja, siis lisa soola. Serveerida sidruni või laimi lõikudega.

Alentejo piirkonna  klassika on sealiha amêijoas-karpidega. Kõik, kes Algarves suvitamas käinud, on  kindlasti seda restoranide menüüs tähele pannud. Esialgu võib ju ehmatav olla, aga täitsa maitsev on see sealiha ja mereanni kooslus 🙂 Seda rooga annab kindlasti teha nende suurte mandlikarpidega, mida Stockmannis aegajalt müüakse.

Carne de porco com amêijoas.

4 inimesele

200 gr  taist sealiha

100 gr kuivatatud sinki (Serrano)

100 gr peekonikuubikuid

50 gr. chouriço vorsti

1 kg amêijoa-karpe

1 klaas veini

1 pits aquardendet (Portugali eau-de-vie)

2 loorberi lehte

2 sibulat

4-5 küüslaugu küünt

1 spl.oliivõli

lehtpeterselli

koriandrit

2 spl. paprikapulbrit

veidi piri-piri pulbrit

1 sidrun

Lõika lihad kuubikuteks, kalla peale vein ja aquardente ja jäta 2-3 tunniks sellesse marinaadi seisma. Kuumas oliivõlis pruunista sibul ja küüslauk, lisa marineeritud liha, loorber ja vürtsid. Kui liha on kaunilt pruunistunud, lisa molluskid, petersell ja koriander ja hauta 20 minutit. Maitsesta soolaga.  Jälgi, et vedelik ära ei hauduks. Mereannid peaksid andma välja üsna arvestava koguse vedelikku. Kui karbid lahti haudunud, serveeri kohe (kuumalt) sidrunilõikudega. Portugallased söövad juurde veel friikartuleid. Mina soovitan need ära jätta ja näiteks hea maisileivaga seda rooga  nautida.

6 responses to “2 Portugali retsepti molluskitest.

  1. Kristel, kas see Amêijoas à Bulhâo Pato on see roog, millega Sa Muhus mu laste südamed võitsid? (Viis portsjonit kolme tite peale :))

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.