Tore kirjatükk veest ja veinijoomisest!

Vee teema võtsin üles hommikul FB-s kui ei suutnud uskuda oma kõrvu: Terevisoonis istuvad toredad restorani inimesed ja räägivad kui innovaatilise mõttega on nad välja tulnud- nad nimelt hakkavad klientidele kraanivett tasuta jagama (lisades, et päris tasuta saab seda küll vaid lõuna ajal) Me oleme Tigus nn. karafiniga vett aegade algusest tasuta jaganud, sidruni ka veel tasuta sisse pannud ja pole selle peale tulnudki, et seda tuleb televiisorisse rääkima minna, et see midagi erakorralist oleks! Vahemere maade restoranides on esimene asi, mis teile lauale tuuakse vee karafin. Kui kliendile kraanivesi ei sobi, siis loomulikult on tal võimalus osta pudelivett.

Meil on veidi probleem ka klientidega, sest üsna paljud inimesed arvavad, et kraanivesi ei kõlba juua, seetõttu me ei too automaatselt enam veekarafine, vaid küsime enne kliendi soovi (miskipärast on eelistatuim mulliga vesi) Aga ma isegi ei olnud teadlik, et Tallinna söögiasutustes ei ole võimalikki tasuta kraanivett saada ja seetõttu saavadki 4 populaarset söögiasutust kraanivee võimaldamist kliendile serveerida kui midagi ennekuulmatut!
Ma tahaks küsida, miks ei saa näiteks nendes kampaanias osalevates restoranides õhtul kraanivett tasuta? Kas kardetakse klienti, kes valib vaid eelroa ja saades juurde tasuta saia ja vett, hoiab liialt kaua lauda kinni ja see on restoranile kahjulik. Kusjuures – see on meie maal probleem, aga veiniga õhtustajale tuleks pakkuda piiramatus koguses tasuta vett!
Lühidalt: ma leian, et erakorraline on see, et Eestis ei ole restoranid siiamaani tasuta kraanivett pakkunud ja trummi taguda ja pasunat puhuda kui seda täiesti enesestmõistetavat teenust pakutakse, peaks veidi piinlik olema. Samas ma väga loodan, et kõik söögiasutused hakkavad seda võimalust pakkuma kampaania korras või muidu 🙂 Ükskõik kuidas see veekampaania ka välja kukkus, igatahes on üks kivi veerema lastud ja on loota, et ka kliendid õpivad kraanivett küsima 🙂

Kirjatükk, millest rääkisin- siin

Advertisements

15 responses to “Tore kirjatükk veest ja veinijoomisest!

 1. Ei no tuleb ainult õnnelik olla, et see tänuväärne trend nüüd ka levima hakkab. Alles aastavahetuse paiku jäime arvet jõllitama, kui ühes söögikohas palusime kannuga vett (olime terve perega ehk viiekesi ja vett kulub palju). Hiljem kajastus see arvel 125.- kroonina ehk siis nutikas ettekandja oli väidetavalt kannu kallanud 5 väikest pudelivett ja sinna siis sidrunit juurde lõiganud.

 2. See tasuline kannuvesi on see mille peale tuleks püsti tõusta ja restoranist minema jalutada- nii labase rahateenimisviisi peale lihtsalt peab vihastama ja protesteerima!

 3. jah see on väga nõme Eestis ja üli-mega-lahe kui see muutub. Kunagi sügisel käisin lapsega aega parajaks tegemas, mina võtsin supi, tema pannkoogid, mina jõin klaasi veini, tema tahtis vett ja pärast arvel oli see vesi absoluutselt kõige kallim rida. See mind küll vihastas. Ja ma üritasin talle ka seletada, et see ei ole sobilik, ta oleks pidanud mind hoiatama, et vesi on nii kallis. Aga tema ajas silma pärani ja imestas, et milles asi. Urr. Siiani ajab vihaseks. Ja sinna kohta rohkem ei lähe.

 4. Me MerMer´is kraanivett külastajatele pakkuda ei saa, kuna sisaldab liiga palju rauda. Ostame pudelivett, kuid alati on esimene kann laual tasuta (soovi korral ka sidrun või jää lisaks).

 5. Kuulasin ja imestasin seda uudislõiku minagi. Tere tulemast Euroopasse!
  Ootan pikisilmi sellist “teretulemasteuroopasse” kampaaniat, milles eskalaatorit kasutajaid teavitatakse sellest, et seisjatel on viisakas paremale poole hoiduda selleks, et kõndijad seisjatest mööda saaksid minna.

 6. Ma juba sain idee, et minu järgmises toiduasutuses peab veekraan olema saalis ja juures kannukesed, et janune saab häbenemata endale vett kallata 🙂

 7. Reeglina on siin tegemist lihtlabase liigahnusega, toogu restoranipidajad välja misiganes muid põhjendusi – ja neid juba jagub. Pikemas perspektiivis on see aga majanduslikult kindlasti kahjulik ja selle peale on tulnud kahjuks vähesed.

 8. Saksas ei saa praktiliselt kunagi tasuta vett ja 0,75 l pudeli mineraalvee eest on restoranis/kohvikus tavaline tasu 5 euro ringis.
  Kraanivett kesmine sakslane niijuinii ei joo… Kusjuures naljakas on see, et tarbijakaitse teatel on kraanivee kvaliteedile Euroopa Liidus kehtestatud rangemad nõuded kui mineraalveele.

 9. Eks Saksa on ka pigem õllekultuuri maa, kuigi teil on omad veinid. Tundub, et õllemaades veekultuuri ei tunta 🙂

 10. Muide mingid aastad tagasi käisin Kreekas, täpsemalt Ateenas ja seal oligi erinevates kohvikutes kraan saalis, klient tellis kohvi (väike ja kange nagu see neil on) ja lasi kraanist klaasi vett juurde. See oli muidugi selline natuke fäänsim kraan, mitte tavaline valamukraan :).

 11. Soomes on igas väiksemaski kohvikus- bensukas tasuta kraanivee kraan ja joo palju tahad. Erand oleks olukord, kus vett ei saa. Meil on nagu ilmaime, millest puhuda suur mull. Ausalt öeldes see tavalise kraanivee mittesaadavus on minu väljaskäimist väga häirinud. Mullivett ma ei joo ja miks peaks ostma mingit ududpeent pudelivett, mis maksab veinist rohkem.

 12. Kogu selle loo juures meenub üks saade USAst, kus tänaval küsiti möödujate arvamust erinevate vete kohta, üks oli New Yorgi kraanivesi, teised pudeliveed. Ja mis võitis? Tavaline kraanivesi!!! Kusjuures kõige kallim pudelivesi osutus ebapopulaarseimaks. Ja täpselt sama asi on siin, et kraanivesi on palju puhtam kui pudeliveed, sest need ei pea sama karme tingimusi läbima.

  Ma ei oska USA kohta öelda, kuid Kanadas on sul õigus ükskõik millisest toitu müüvast kohast isegi mitte midagi ostes paluda tasuta kraanivett janu kustutamiseks. Kuidas need söögimüüjad sellele ise vaatavad, on iseküsimus 🙂 Ja loomulikult pole ma siiani veel sattunud ühtegi söögikohta, kus esimeses järjekorras veeklaase täis ei kallata (jääkuubikutega või ilma, sidruniga või ilma) ning selle eest ka tasu ei küsita. Ainult pudelivee eest tuleb raha välja käia.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s