Sardiinid

Mõtlesin, et kirjutan Ühtse Eesti Suurkogust ja  Gastropubist, mida pärast etendust külastasime. Aga esimese sündmusega on seotud nii palju emotsioone, et seda ei oska kirjasõnas edasi anda ja see teine asutus ei tekitanud jälle piisavalt emotsiooni, et tast midagi kirjutada.

Nii, et kirjutan hoopis sardiinidest-selle kalaga on mul  piisavalt tasakaalus emotsionaalne suhe ja pole kõhklusi, et kas mulle meeldib või ei meeldi- ma armastan sardiine!

Sardiin on imehea kala ja väga kergesti valmistatav. Kui on võimalus õues küpsetada, siis on parim viis grillida. Sisemistes tingimustes oleks targem neid kalu praadida (kala on rasvane ja tekitab grillides palju suitsu). Tigus me praeme neid rukkijahu paneeringus ja on väga maitsev! Pärast läheb peale meresoola ja sidruniviil ja suurepärane amps külma valge veini kõrvale ongi valmis.  Saksa ajakirja Gour-med peatoimetajale Klaus Lenserile jätsid meie sardiinid igatahes sügava mulje ja ta lubas neist pisikese nupukese kirjutada oma ajakirja järgmises numbris. Tema tänas ka eraldi, et me teeme neid lihtsalt: nii nagu ta on harjunud neid sööma Portugalis, Hispaanias või Kreekas.

[Pildi on jäädvustanud Liina]

Mis tähendab lihtne ja mis on siis keeruline?  No näiteks lugesin ma hiljuti ühest Prantsuse toidublogist sardiini retsepti, mille pealkirja peale võib juba kokku kukkuda. Eesti keeli oleks see nii: ” Sardiinid kaffirlaimi õlis, liivamango (pr. keeles mangue sable)  souskai-ga.(souskai on puuviljade marineerimisviis  Kariibidel)  Pilte, mis sellest lõpuks välja tuleb,  võib vaadata siin (pildid on jutu lõpus, tuleb tükk aega kerida)

Tigus aga on sardiinidega nii ja naa- vahel saavad nad otsa kohe, vahel aga ei telli rahvas üldse- nagu eile ja mul on nüüd kodus mägi sardiine, millest ma hakkan miskit valmistama. Ilm õue grillima ei kutsu ja liivamangot mul sahvris pole (just kontrollisin 🙂 )

Küll aga toodi mulle eile kevadkogritsaid ja minu kulinaar-gastronoomiline mõte liigub nende kahe toiduaine ühendamisel.


Pildil meenutus Portugali sardiinidest(ülal) ja tänane sardiinitegu (all)

9 responses to “Sardiinid

  1. ühesõnaga tähendab see siis seda, et sa ei kahtle oma seksuaalsuses sardiinide suhtes:)

    aga peamine nali on selles, et ma ammu plaanin kaffirlaimi sulle tuua, me ükskord ostsime supi jaoks, ja pakis oli nii palju, et lapselapselapsed ka saavad veel sealt, ei olnud pisemat pakki:) siis saad selle teise retsepti ka ära teha;)

  2. Sul on vast need kaffirlaimi lehed- mul on neid endal ka olemas. Selles retseptis on aga see laim ise..

  3. Mul on ka väga hea emotsionaalne ja tasakaalus suhe sardiinidega. Aga see pilt mingist toorest räimetükist mango peale toetumas kuidagi ajas lausa isu ära millegipärast:S

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.