Vürtsikas punase läätse- porgandi kreemsupp

Kuna mina olen nüüd langenud mängukuradi küüsi, siis blogi on jäänud tahaplaanile.  Süüagi teen nüüd rohkem oma virtuaalkohvikus Tigu, kus olen astunud auväärsele 9-le astmele ja olen juba grillmeister 🙂  Ma ei hakka rääkimagi kuidas mul farmis, maffiaperekonnas ja akvaariumis asjad lähevad- aga täielik hullumaja ja logistika. Õhtul peab kõik mängud ilusasti korda seadma, et hommikul saaks kõrvitsaid korjata ja lehma lüpsta või pliidi pealt kana ja kirsikook võtta ja korra veel maffiamängus kiirelt mingi pank  ära röövida (ma ei ole  seejuures 15 aastane! )

Aga kuna nii kiirete toimetuste juures oli mul aega pilk peale lüüa ka Liina blogile, sain aru, et pop teema on praegu läätsed. Tigus oleme me 2 päeva teinud küülikuhautist punase veini- ja roheliste läätsedega ja väga hea on.

Panen siia aga kirja oma vana hea punase läätsesupi retsepti, et kui mu ajud mängimisest täitsa pehmeks peaksid minema, saan spikri.

Punase läätse supp

1. Kõigepealt keeta juurviljadest puljong klassikalise retsepti järgi

Köögiviljapuljong

1 kuubikuteks lõigatud sibul ja petersell, 1 loorberileht ning 6 tüümianioksa pannakse 150 ml veega 5 minutiks keema. Lisatakse 4 sellerivart, 3 porgandit, 3 tomatit, 2 porrusibula vart ja lastakse 15 minutit koos liguneda. Seejärel lisatakse 1 baklzaaan ja 1 kartul (väikesteks kuubikuteks tükeldatuna), segatakse ja lastakse 10 minutit kaanestatud nõus keeda. Lisatakse niipalju vett, et köögivili oleks umbes 5 cm kõrguselt kaetud ja keedetakse veel 45 minutit.

Need , kes alkoholi tarbivad, võivad lisada tiba soola, sest alkohol seob endaga vedelikke ja soolasid ja viib nad kehast välja. Need, kes kuus korra endale pool magusat kokteili lubavad, peaksid endale täis öko-mahe toidu tegema ja ei mingit soola! (see oli nüüd naljana mõeldud, aga seda suppi võib tõesti proovida süüa ilma igasugu soolata)

2. Kuumuta kuival(s.t õlita) pannil kuivatatud chilliseemneid ja cuminit(vütrsköömen).- Ettevaatust mitte ära kõrvatada, kui köök on juba vürtsikat aroomi täis ja aevastama ajab, siis on küll-kalla juurvilja puljongi sisse

3. Pane juurvilja puljongisse keema 3 -4 tükeldatud porgandit ja klaas punaseid läätseid.

Läätsed tuleks osta Piprapoest, Selveri omad on kahvatud ja supi värv kannatab…

Kui porgand ja läätsed on pehmeks keenud, tuleb segu blenderist läbi lasta, seejärel uuesti keema ja lisada veidi 35 % rõõska koort. Serveerida soolase kitsejuustu silmaga.

Kui supp ikkagi kahvatu jääb, siis lisada 1 tl spigolit (see on üks safranitoode)

Samas kutsun kõiki, kes Facebookis mängivad enda maffiaperekonda, oma farmi-ja kohvikunaabriks ka!

4 responses to “Vürtsikas punase läätse- porgandi kreemsupp

  1. võijummal, on alles keeruline supitegu siin 🙂 Aga ma silman kui tuleb rohelise läätse supi valmistamise õpetus. Kas prouad kõrvitsasuppi ka teevad?

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.