Makrell Tahiti moodi. Uus lemmik.

Tahiti köök on hästi lihtsustatult öeldes eksootilisteste maitsete ja värskete maitsete segu ja olulised on, nagu ikka, ka põlvest põlve edasi antud kokkamisnipid. Palju põhineb marineerimisel ja küpsetamist on vâhe. Tüüpilisi Tahiti roogasid valmistatakse värskest kalast, millele lisatakse nii troopilisi puu- ja köögivilju. Tahiti köögi üks ikoonilisemaid roogasid on kookospiimas ja laimimahlas marineeritud kala “poisson cru”.

Mul käisid möödunud nädalal külas vanad sõbrad Frontignan’ist, Prantsusmaalt, kellega käisime meie kohalikul kalaturul. Praegu on makrelli hooaeg, müügil oli ilusaid rasvaseid makrellipoisse ja Patrick hakkas kohe meile rääkima, et ostaks kala, ta tahaks meile teha kookospiimaga makrelli. Ei kõla ju eriti hästi? Kõlas kohe mitte eriti kutsuvalt, vingerdasin küll, et lâheks parem välja sööma, aga lõpuks andsn alla. Mulle kookospiim tundus sinise kalaga kuidagi kahtlane ja seostasin oma peas Tai maitsetega. Kuid mitte midagi sellist! See kala oli parim roog, mida ma kunagi söönud olen. Parim makrell kohe kindlasti. Võrrelda saab seda rooga pigem cevicega,

Patrick ei serveerinud täiesti toorest kala, vaid pärast kahte marineerimisprotsessi, praadis fileed kergelt üle (2 minutit mõlemalt poolt), ja lisas kookospiimamarinaadi pannile- kergelt soojenemiseni, mitte keema lasta

Tahiti makrell Patricku mood

Meil oli 5 sööjat ja 5 kala, kaalus umbes 1,5kg
4 laimi või sidruni mahl (laim on kindlasti parem)

1 tšilli, peeneks hakitud

münt, basiilik, murulauk
Sool ja pipar

Juhised:

Puhasta ja fileeri makrellid. Võid luu ühele poole sisse jätta ja eemaldada selle pärast kuumtöötlemist(on lihtsam)

Pigista laimidest mahl ja pane makrellid mahla sisse marineeruma umbes 2 tunniks. Sega suures kausis kokku kookospiim, punane sibul, hakitud tšilli ürdid ja lisa soola-pipart maitse järgi ja aseta laimimahlast võetud makrellid kookospiima marinaadi ning hoia neid seal umbes 1 tund. Prae makrelle väheses õlis mõlemilt poolt umbes 2 minutit, tõsta taldrikule ja eemalda luud. Seejärel soenda kookosmarinaadi, kuid ära lase keema ning kalla makrellidele peale! Serveeri riisiga! Meie küll riisi kõrvale ei söönud, ajasime saiatükiga kastet taga. Kookosmaitset tunneb väga õrnalt, see absoluutselt ei häiri, mu eelarvamused olid asjata- oli üks äraütlemata mõnus laimine ja värskendav roog!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.