Esimene nädal “vabadust”

Eelmisel esmaspäeval naasis umbes pool miljonit inimest tööle, algas lukust lahtikeeramise teine ​​etapp. Naasesid tööle toidukohtade ja lastesõimede töötajad.

Lastesõimed, kohvikud ja restoranid taasavasid oma uksed, kuid vaatamata sellele, et polittikud eesotsas peaministri ja presidendiga meedias isiklikku eeskuju näitavad ja poseerivad meediale kohvikuterrassidel ja restoranis öeldes, et pole vaja karta(tuleme nüüd kõik kodust välja, hakkame tarbima ja päästame majanduse), avasid end vaid pooled toidukohad ning lapsevanemad lapsi sõime viima ei kiirustanud.

Praegu saavad toidu-ja joogiasutused töötada vaid 50% võimsusega, liasks hirmutav loetelu sanitaarnõudeid. Oodatakse piirangute leebemaks muutumist ja see pidi juhtuma juunis. Nimelt loodetakse, et viirus on selleks ajaks täiesti tagasi tõmmanud ja võib naasta täiskvootide juurde.

Kuigi veel eelmisel nädalal räägiti, et rannad avatakse juunis, tuli kuumalaine ja valitsus otsustas, et rahvas võib randa minna. Meie kandis olid küll inimesed väga mõistlikud- hoidsid distantsi ja sportlikke kontaktmänge rannas ei harrastanud. Kuid meediast selgub, et oli randasid ümber Lissaboni ja Porto kus politseil oli palju tööd.

Keegi kuupäevadest millal piirid avatakse, selgelt rääkida ei taha. Kõik peaministri intrevjuud on stiilis- kohe-kohe avame , tuleb vaid kahepoolseid läbirääkimisi pidada jne.

Just praegu on hakanud kriisi tegelikud tagajärjed selgeks saama. Riik, mis tugineb massiliselt turismile, liigub turismi kõrghooaja poole, kuid silmapiiril on vaevalt mõni välisreisija. Suurbritannia – vaieldamatult Portugali suurim turismiturg – teatab endiselt oma kodanikele, et nad ei peaks sel suvel välismaal puhkust võtma ning kui nad seda teevad, ootab neid koju saabudes 14-päeva karantiini.

Ma ausalt öeldes ei kujuta enne, kuidas Lõuna-Portugal ja saared kus turism ongi põhiline majandusharu, selle suve üle peaks elama kui inglasi-hollandlasi ja sakslasi saabub vaid käputäis. Kuid lõunal on millega müüa- nimelt seal oli koroonasurmade arv väga madal (Algarves 15 ja Alentejos vaid 1 surm). Ka saartel oli olukord rahulik- Assooridel ja Madeirail oli vastavalt 135 ja 90 nakatunut, seejuures Madeiral polnud ühtegi surmajuhtumist ja Assooridel jäi see 10 ringi)

Meie kandis on olukord parem- laupäeval võtsin ette meie lähiümbruse randade inspekteerimise ning rannad olid rahvast täis ka turistideta. Kohalikud ütlevad, et nagu 80ndad oleksid tagasi- hinnad on alla tulnud, turiste pole, kohalikud on taasvallutanud rannad kuhu aastaid asja polnud välismaalaste vahele ukerdama.

Samas räägitakse mokaotsast, et Saksamaa algatusel käivad kahepoolseid läbirääkimised saklastele eelistatud turismisihtkohtade avamisest ning Portugal on omalt poolt öelnud, et kohe-kohe avab kõigile Euroopa Liidu riikidele karantiinivabalt oma maa. Mina küsin endiselt-palun defineerida see “kohe”!

Täna hommikul kontrollisin lennuliine- Lufthansa pakub lende juuni algusest ka Tallinnast , Ryanairil algavad siseriiklikud lennud Portugalis 21 juuni(Portost näiteks Ponta Delgadasse, Farosse, Lissaboni) , väljaspoole Portugali 3 juuli. Ryanair lubab naasta 40% lendudega.

Maismaa piir lubati ka kohe-kohe avada, kuid hispaanlased teatasid, et nemad hoiavad piiri kinni 1 juulini. Loogiline on, et Portugalil pole mõtet piiri ühepoolselt avada.

Oma külalistemaja avan juulis.

Minu esimene vabadusnädal pildis:

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.