Portugali jõulud

Kui Portugali kulinaaria oma lihtsuses mulle igapäevaelus meeldib, siis ma nende jôuluroogade suur fänn ei ole. Õigemini on probleem selles, et portugallastel puuduvad spetsiaalsed jõuluroad nagu meil verivorstid või piparkoogid. Bacalhaud süüakse ju aastaringselt.

Jõuluaeg, nagu meilgi Eestis, on Portugalis pere kokkutulemise aeg ja nagu meilgi, käiakse just jõulude ajal eriti hoolsalt kirikus.

Toidutraditsioonid on pikaajaliste traditsioonidega paika pandud, et mitmendal pühal mida süüa ning ei ole nii, et kui oled rikas, sööd kalamarja ja pääsupesasuppi ja kui oled vaene, sööd riisi.. Traditsioon näeb ette, et Jõululaupäeval süüakse keedetud bacalhaud ehk soolatud- kuivatet ja siis lahti leotatud turska, ole siis jôukas või vaene.  Tursa lisandiks on keedukartul ja couve portuguesa ehk Portugali peakapsas. Keedutursk on  pea kogu Portugali jôululaual, regiooniti erinevad lisandid.  Vaid Algarves pannakse jôululaupäeva lauale küpsetatud kana.

Minu portugali keele õpetaja Joana ütles, et ta jälestab keedetud bacalhaud ja tema ema on seetõttu keetnud nende perele kaheksajalga ja kaheksajalg pidi olema ka OK alternatiiviks bacalhaule.

Rääkisin hiljuti veel sellest keedutursast oma sõpradega ja nad ütlesid, et nad ei môtle nii, et keedutursk on nii vaene ja igav toit. Nende jaoks on see traditsioon, Jõululaupäev veedetakse tavaliselt vanavanemate juures, et ikka 3-4 põlvkonda koos ja vanaemade keedetud tursk on alati jôululaual olnud ning portugallane ei môtle, et maailmas on maitsvamaid toite olemas ja supermarketis on tänapäeval kôike saada.

Bacalhau cozido

25.detsembril ehk Jõulu lõunasöök on juba kobedam ja erineb regiooniti. Meil Beiras on selleks kųpsetatud kitsetall kartulitega, spinat ja mingi salatiline. Desserdiks magus riis (ei ole jällegi minu lemmik) 

Cabrito assado

Väga paljudes regioonides on jõululaual täidetud kalkun ning Tras-os- Montes’e regioonis küpsetatud jänes ning Madeiral ja Assooridel on veel lisaks jôulupraele laual kanasupp(canja de galinha)

Ja siis on tonnide viisi maiusi mida erinevates regioonides valmistatakse. Kuna ma üldse Portugali magusat ei armasta- neil puudub igasugune balans ehk portugallased ei ole selle peale tulnud, et magusat võiks miksida hapuga, siis ei oska ka vaimustuda. Neil kasvab nii palju ka hea happega puuvilju ja isegi neid oskavad portugallased magusaks kokku keeta.

Huvitavaimad magusad on ehk Alentejo regiooni küpsised bataadist(azevias de patate doce) ja Assooridel banaanimering(besee) .

Mis aga mulle meeldib, on kuivatatud puuviljad ja pähklid, mille valik on kena ja mis on tõesti head!

Rahulikke ja maitsvaid Jõule kõigile!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.