Portugali 7 rahvustoitu mis kuulutatud riiklikuks kultuuripärandiks.

Täiendasin veidi 2012 aastal kirjutatud postitust

Tigu Tegemised

Toiduturistide arv maailmas kasvab jõudsalt. Üha rohkem inimesi huvitab reisiplaane tehes lisaks sihtkohamaa kliimale ka kohalik kulinaaria ja söögikohtade tase. Toiduteadlikku turisti tõmbab kindlasti info kultuuripärandi nimekirja või kaitstud päritolu apellatsiooniga toiduainetest ja roogadest.

Prantsusmaa on esirinnas oma toodete kaitsmisega, kuid ka  Portugalis on kokku 66 AOC märgiga kaitstud põllumajandustoodet (Portugalis on tähis PDO) ehk kontrollitud  ja kaitstud päritolu ja valmistusviisi märgistus ja 60 PGI ehk geograafilise päritolu kaitse toodet. Kaitstud on lisaks veinidele pea kõik põllumajandussaadused: oliiviõli, mesi, mandlid, tõuveiste-, lammaste-  ja -kitseliha, sidrunid, kirsid, juust jne. jne  Kogu nimekiri siin.

Et saada toidule Euroopa Liidu kaitstud georgraafilise tähise või apellatsiooni kaitse, on lisaks muudele rangetele nõuetele veel tingimus, et retsept peab olema vähemalt 50 aastat vanad ja piirkonna rahva hulgas laialt kasutusel.

Portugal kuulutas lisaks EL kaitsele, aastal 2011 välja 7 rooga, mis kanti Portugali riikliku  kultuuripärandi nimekirja.

70 konkurssile esitud roa hulgast, valis žürii välja road, mis…

View original post 532 more words

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.