Talvised festivalid ja traditsioonid (Põhja)Portugalis.

Minule meeldib talveperioodil reisida piirkondades kus massturismi hooaeg on suvel. Olen endale ammu selgeks teinud, mida ma reisilt ootan ja Lõuna-Euroopas pole see kindlasti ilm. Mitte, et mul oleks midagi randade ja päikese vastu, kuid ma armastan palju rohkem Prantsusmaad, Hispaaniat ja Portugali kui tänavatel on ruumi kõndida, kui restoranides on ruumi ja söögikohad ei tegele haltuuraga.

Isegi suvised festivalid võivad olla üks suur kannatuste rada- põhiliselt seisneb see erinevates järjekordades seismises, et endale midagi topsi ja taldrikusse saada.

Mida talvekuud pakuvad?

Näiteks on traditsiooniliselt 1.jaanuaril hommikul Barra rannas aasta alguse suplus. Meie peretuttavad võtavad sellest juba aastaid osa ja väidetavalt sõidab spetsiaalselt selle supluse pärast kohale ka bussitäite viisi hispaanlasi. Kuna me veetsime vanaaastaõhtut Portos, siis me neid heas mõttes hulle talisuplejaid ei näinud mujalt kui Facebooki piltidelt ja tõepoolest, meie tuttava 10 aastane tütar, käis ka ujumas.

10-15 jaanuar on Aveiros festival” Festas São Gonçalinho”. Väga lûhidalt kirjeldades on need  São Gonçalo pühakule, kes sündis aastal 1190,  pühendatud pidustused.  Püha Gonsalo oli pühak kelle poole pöördutakse, et armuõnne oleks, seega on need suurele armastusele pühendatud pidustused.

Inimesed ronivad keskväljakul oleva kabeli katusele loopimaks alla  cavacas’eid, valgeid kooke ja allolevad inimesed püüavad neid kinni püüda küll liblikavõtkude või tagurpidi pööratud vihmavarjudega. See, kellel õnnestub kook kinni püüda, sellel on algaval aastal armumuõnne oodata! Alljärgnevas 2 minutilises videolõigus on protseduur kenasti filmilindile püütud.

26-28 jaanuar toimub Ponte de Limas, mis asub umbes 70 km Portost põhja pool, sealihatoitude festival. Põhirõhk on toidul nimega sarrabulho- riisiroog, mis maitsestatud seaverega.

Veebruar on karnevalikuu. Ovaris, mis on umbes 35 km Aveirost Porto poole, on kuulsad samba koolid ja toimuvad sambafestivalid nagu Rios. Muidugi pole Portugalis sellist mastaapi ja glamuuri nagu Brasiilias, kuid kui ilm on kena, on väga meeleolukas karnevali rongkäiku vaadata. Siit leiab festivali ajakava

10. ja 11 märtsil toimub Oliveira do Hospital’is, linnas kus oktoobri lõpu tulekahjus hukkus ja sai vigastada palju inimesi, Festa do Queijo Serra da Estrela. Ehk siis Portugali kõige kuulsama juustu, millel AOC apellatsioon, festival. Seda pidustust peetakse juba 27ndat aastat ja kuna ma olen Serra da Estrela juustu suur fänn, siis olen plaainud üritust külastada.

Märtsis hakkab ja lampreia  ehk silmu hooaeg. Sellega seoses on erinevaid festivale, näiteks  Vila de Montemor-o-Velho’s algab festival nimega  Festival do Arroz e da Lampreia 2.märtsil  ehk  need on pidustused, pühendatud riisiroale, mis tehakse silmust ja silmuverest ja asub see linnake Coimbra linna läheduses.

Ma olen aru saanud, et õiged silmu pidustused toimuvad päris põhjas Hispaania piiri ääres Monçao’s  nimega Rali de Lampreia ehk siis Silmuralli. See toimub 28 veebruaril kesklinnas Deu-la-Deu  platsil, kus kõik platsiäärsed restoranid serveerivad Minho jõest püütud silme traditsioonilisel kujul ning juurde juuakse ohtralt kohalikku Alvarinho veini. Muidugi toimub ka ralli ja üritust korraldavadki kohalikud autospordiklubid.

Kuid ei pea ralli ajaks minema- märtsist kuni aprilli lõpuni pakutakse Monçaos ja Melgaços pea igas restoranis seda suurepärast hõrgutist.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.