Grutas da Moeda, karstikoobas, mida peab nägema!

Fatimas, kuhu sõidavad turistid kokku religioonikeskusesse, sest seal olla Jumalaema ennast 100 aastat tagasi ilmutanud, on tegelelikult palju huvitavam atraktsioon mida vaadata- Grutas da Moeda, eesti keeli tõlgituna “rahakoobas”, mille 2 jahimeest aastal 1971 leidsid(avastasid) rebasejahil olles. Põõsaste vahel nägid mehed sügavat auku, millest paistsid kaunid lubjakivi moodustised- stalagmiidid ja stalagtiidid.

Koobas on 350 m lai ja 45 meetrit sügav, temperatuur on aastaringseslt 18 kraadi, seega eraldi talveriideid koopa külastamine ei vaja.  Koopasse sisenemine toimub giidiga, kes räägib nii inglise- kui portugalikeeles. Pilet maksab 6 eurot. Talveperioodil  viimane külastus algab kell 17.00.

Kuidas sellised koopad tekivad? Koopaid uuristab vesi. Kui vesi ühineb õhus või pinnases leiduva süsinikoksiidiga ning moodustab süsihappe, võib ta lahustada kuni 0,25 sentimeetrit pehmet lubjakivikihti aastas. Nõnda, selle keemilise erosiooni käigus tekivadki maasisesed õõnsused. Tilkuvast veest väljasadestunud mineraalidest tekivad stalaktiidid, mis näevad välja nagu laes rippuvad kivist jääpurikad. Põrandale tilkuv vesi tekitab stalagmiite, mis järk-järgult kasvavad. Kui stalagmiit ja stalaktiit kohtuvad, moodustavad nad samba- sellisele protsessile võib kuluda isegi kuni 100 000 aastat.

Sellest kõigest giid räägib muidugi kohapeal.

Külastus sobitub hästi koos Tomari templirüütlite kindluse ja Kristuse konvendi külastusega- Tomar asub koobastest 35 km kaugusel. Tomarist kirjutasin siin.

Mõned vaated koopast:

 

c96d5e78-9ab8-42af-800d-72798723ba8d-754x394.jpgportugal_447.jpg20171002_170327.jpg

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.