Alentejo köök

 

Ma ei ole Alentejos käinud, küll aga plaanin sel suvel sinna väikese ringkäigu teha. Alentejoga kokku puutunud olen palju- sellest piirkonnast tuleb viimasel ajal palju pakse tugevaid punaveine, oliiviõli, vorstid-singid.  Samuti korgitammed on Alentejo visiitkaart. Kõik teavad tüüpilist postkaarti Toscanast- rohelised künkad, taamal palazzo ja küngastel küpresside rivi.  Alentejo piltpostkaart on  suur lage maalapp(kõrb), üksikud  korgitammed, madalad valged majakesed.

alentejo4

Hõre inimasustus, kõrb,  ajalooliselt  väga vaene piirkond  kuskil maailma serva pääl, on  viimastel aastatel fööniksina tuhast tõusnud.  Piirkond on moodi läinud turismi piirkonnana – kaunid rannad Grandolas või siis piirkonna pealinn Évora, mis kuulub Vanimate Euroopa Linnade Võrku (The Most Ancient European Towns Network), kuhu kuulub 10 linna;

  • Greece Argos 
  • France Béziers 
  • Spain Cádiz 
  • United Kingdom Colchester 
  • Republic of Ireland Cork 
  • Portugal Évora
  • Netherlands Maastricht 
  • Denmark Roskilde
  • Belgium Tongeren 
  • Germany Worms

Loodan ise, et turism, mis küll elavdab ja turgutab rahaliselt piirkonda, teda samal ajal ära ei riku.

Tegelikult tahtsin ma rääkida Alentejo täiesti omapärasest köögist, aga ei oska teemale läheneda, sellepärast hakkasin rääkima iidamast-aadamast asju.  Minu  arusaam on see, et Alentejo omapärane köök on tekkinud just vaesusest ja samal ajal ka kõiksugu vallutajate jäätud kultruurist, kus leidlikud perenaised on kokku seganud maitseid mis tavapäraselt nagu koos ei käiks- sealiha ja merekarbid näiteks. Patta läheb see, mida parasjagu on ja kui potti peale leotatud leiva polegi midagi  muud panna, siis lisatakse ohtralt vürtse ja maitseaineid ja saadakse ikkagi maitsekas toit.

Üleeile kutsusid sõbrad mu välja ja väitsid, et ma kindlasti pean nendega proovima tulema Alentejo kööki. Restoran pidi olema veidike fänzi, aga kohalike suur lemmik ja tõesti- kui muidu kõik restoranid siinkandis on väga sarnase menüüga, siis seekord suudeti mind ikka positiivselt üllatada.

Alentejo köök, mis ajalooliselt on küll olnud vaese mehe köök nagu ma eelpool mainisin, on leidnud tee restoranide menüükaardile ja vana saia ja vee kokkusegamine oskab maksta soliidse kopika 🙂

Restorani nimi Centenário ja Aveiro külastajatel soovitan selle oma to-do listi panna- uute põnevate maitsete elamus garanteeritud!

Maja 2 kuulsat toitu on nende kalasupp ja siis Alentejo klassik- Açorda de camarão.  Açorda on mass, mis tehakse vanast leivast, mis leotatakse pehmeks krevetikeeduvees, lisatakse massile hulka oliiviõli, muna, küüslauku ja ohtralt koriandrit ja muidugi krevetid! Väljanäegemine ei ole just 5pluss, aga maitseb suurepäraselt!!!    Videoretsept

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.