Spargel, spargel, spargel…

Ma olen tõdenud, et spargel on köögivili, mis esmakordsel kohtumisel paljusid ei kõneta. Mulle on lausa öeldud, et “mina küll ei saa aru, mis kära selle spargli ümber on- tavaline juurvili nagu iga teine. Meie kursuse rumeenlanna lausa teatas, et ta pole iial midagi nii jälki söönud, kui mina uusasukatele selgitasin, et on hooaeg ja me elame selle kunigliku köögivilja piirkonnas.

Kui aga spargli maitsega, mis võib vahel olla ka kergelt mõrkjas, ära harjud, siis satud sõltuvusse, seda võin ma kinnitada. Ja muide ainult kevadeti- siis, kui meie laiuskraadil on spargli hooaeg. Millega muidu seletada seda, et kui saabub müügile esimene kohalik hullumeelse hinnaga spargel(üle 20 euro kilo), et ikka ostad, kasvõi pool kilo, aga enam ei jaksa kannatada.  Ju siis kevadel on organismil hädasti neid aineid, mida spargel sisaldab, vaja. Suvel tulevad juba teised tored asjad peale ja ka sügisel ei tõmba mind miski Peruu sparglit ostma.

Kui võrrelda teiste juurviljadega, siis spargel on number 1 kasvaja nende kõrval- nimelt spargel kasvab meeletu kiirusega- kuni 7 cm ööpäevas- das ist geil, nagu sakslased ütlevad 😀

Lisaks sellele teab igaüks, kes sparglit on söönud, et juhtub  nagu Marcel Proust kirjutas: “Spargel  muudab minu pissipoti lõhnaõlipudeliks.”

Paljud inimesi seda lõhna siiski ei tunne. Kahtlustati, et osa inimesi seedib sparglit kuidagi teistmoodi, nii et nende uriin ei lõhna pärast spargli söömist. Alates 1950. aastatest on seda teaduslikult uuritud, kuid alles 1989 selgitati välja, et kõigi sparglit söönud inimeste uriin on ühtemoodi lõhnav, kuid kõigest 22% inimestest on geen, mis võimaldab seda lõhna tajuda./Wikipedia/- lubage mainida- mina kuulun sinna 22% hulka.

Ja viimane “geil” tõsiasi on see, et spargel “jamab” veiniga. Nimelt temas sisalduv asparaagushape muudab veinimaitse metalseks  Kuid ei tasu heituda- vältida tuleks spragliga koos laagerdunud ja täidlaseid veine ja valida kõrge happega veinid ja kärab küll.

asperge

Ma juba oma spargli õhtusöögi reklaamis mainisin, kui kasulik on spargel. Kui ma talvepool detoxisin, lugesin ka kuskilt, et spargel on parim detox köögivili, mis aitab võidelda  kõhu peale kogunenud rasvakesega./ As a detox – asparagus has 288 milligrams of potassium per cup. Potassium is known for reducing belly fat . It also contains 3 grams of fiber which cleanses the digestive system. It has virtually no natural sodium so no bloating during PMS, has no fat or cholesterol, and one cup has only 40 calories. According to a clinical dietician at UCLA Medical Center, asparagus in the ultimate in detox vegetables. /

Spargli  õhtusöögi juurde infoks, et spargli juurde aitab veini valida Liina, kes töötab nüüd Veinisõbras. Ma usun, et Liina oma positiivsuse ja energiaga, annab üritusele kõvasti kevadist särtsu juurde.

Tulge saage spargliga  sõbraks! Meile mahub palju toredaid  inimesi!

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.