Permanentne põllumajandus ja Pariisi uus gastro-disaini tänav

Eile sain ühes Facebooki aiandusfoorumis nagu puuga pähe- pärast seda kui kõik lihased terve nädalavahetuse kestnud aiatööst haiged,  saad pühapäeva õhtul sealt foorumist teada, et perma-põllunduskultuur ei poolda aia üles kaevamist ja oma naba paigast nikastamist- miks ma seda kõike reedel juba ei teadnud  🙂

Panen siia need 2 linki, millega minu silmad loodussäästlikust ja mõistlikust aiandusest avati Puhas Elu  ja Meie Permapõld.

Olles need korralikult läbilugenud, lõi mul korraga punane lamp põlema- ma olen sellest permavärgist ikka enne ka mingis kontekstis kuulnud  ja see vaevas mind tänase pärastlõunani, et kus ja kes. Ja meelde tuli- nimelt oli hiljuti France 5 telekanalis saade karismaatilisest miljonärist Cédric Naudon´ist, kes arendab Pariisi 3-s kvartalist oma uut konsepti, mille nimeks “Le Jeune Rue”- kvartal, mis hakkab ühendama  kokakunsti ja disaini. Kogu jutt oli nii ilus ja iga viies sõna oli permakultuur ja agrometsandus. Algul ma mõtlesin, et mingi  hipsterite värk- mood, disain, taimetoidu bistroo ja sushi. Eks ta mõnes mõttes hipsterite värk ongi, rikaste hipsterite värk.  Süvenedes projekti  sain aru,  et see on mingi meeletu “money” maksnud projekt ja polegi selge, kust selline raha tuli ja kes rahastas- ei ole mõeldav, et see on kulinaaria ja naturaalse elukeskonna fänn, New Yorgis aastaid elanud “hipster”-tüüpi miljonär, kes seda projekti üksi rahastas.

Kokku on  ju ostetud terve kvartalijagu kinnistuid ja sealt inimesed välja ostetud.  Lisaks on uus  linnaku plaan tellitud oma ala parimatel disaineritelt ja arhitektidelt. Plaan:

plan1

Otsisin ka, kas mu lemmik-skeptik Pousson selle projekti kohta on sõna sekka öelnud ja nagu ma arvasin, nii oligi: ta on üsna kindel, et see projekt on rahastatud ikka Mondogastro poolt, ehk siis toiduainetetööstus kontsernide poolt ja tema arvates on see kõik vaid marketing ja pole mingit tegemist kultuuripärandi säilitamisega. Samuti leiab ta, et tegemist on pretensioonika ja elitaarse projektiga, mis ei vasta tegelikult ühelegi konkreetsele vajadusele- lihtsalt üks päev saabub üks rikas “kutt”, ostab kogu kvartali ära, inimesed otsigu endale mõni teinu elukoht, sest kellelgi tuli pähe just kesklinnas oma “Perma-elu” projekt läbi viia.

jeunerue

Kahekeelne projekti esitlus – siin, idee on loomulikult huvitav ja ajakirjandus on selle nimetanud juba 2014 aasta parimaks ideeks, nii et soovitan projektiga tutvuda.

Mai lõpus saab selle disain-gastro kvartaliga juba tutvuda. Eks aeg anna arutust, kas ökoloogilinem oleks olnud luua selline asi kvartlisse, kus ei oleks senist elukeskonda muudetud- igatahes loodi selle projektiga 250 uut töökohta.  Lisaks kõik ettevõtted, kes seal koha sisse võtavad, on oma ala parimad.

Kui minul oleks see raha ja ma tahaks Tallinna sellist asja teha, siis ma poleks kindel, kas ma valiksin Rotermanni kvartali, mis ei saa ega saa elu sisse või ostaks  lahmaka jupi ära Kalamaja, kus asi juba toimib. Vaatenurga küsimus.

 

 

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.