Turu hinnad versus poe hinnad

Täna oli Delfis arutlusele pandud teema, et Nõmme turul on maasika hind kallim kui Soomes supermarketis. Meie hulgas elab ikka veel rühm kodanikke, kel on nõukogude aegne suhtumine asjadesse. Ja sellel heal “vene ajal” oli turg odav. Kauplesid seal ju nn.tööpõlgurid ja pursuid. “Korralik” nõukogude inimene õppis traktoristiks, kombaineriks või müüjaks ETKVL- i poes mitte ei kasvatanud oma põllul teistele müügiks kapsaid ja tomateid. Ja “korralik” nõukogude inimene ka ei ostnud oma naabrilt tomatit- kurki, vaid kasvatas endale ise oma suvilas või ostis poest Moldaavia oma.

Mitte kuskil mujal maailmas ei ole turg odavam kui supermarket ja ei peagi olema. Turg on koht, kus ostetakse kohalikku väiketootja- taluniku- üksikisiku kasvatatud ja toodetud tooteid. Miks see peaks olema odav kui hiigelpõldudel toodetud ( tundub, et see verb on asjakohasem kui kasvatatud tooted)

Kuna teemaks oli maasikas, siis tegin täna spetsiaalselt tiiru Karlsruhes ja panin kirja maasika ja mureli hinnad. Mureli hooaeg on algusjärjes ja praegu võib leida lettidelt ka Türgi ja Itaalia odavat murelit. Maasikas on eranditult Saksamaa oma ja hind varieerus 1.98 kilo Lidl- is kuni 8 eurot kilo Füllhornis, mis on Bio märgistusega toodete kaubanduskett.

Niisiis hinnad siin:

Marktplatzi turg:  maasikas 3.60, murel  7.00

Kronenplatzi turg: odavaim maasikas 3.50 ja kalleim 7.90, Murelid alates 7 euro ja kallimad 12.00 kilo

Karlstadt Kaubamaja toiduosakond (võib võrrelda meie Stockmanniga)

Füllhorn: maasikas “Bio” 7.90

Maasikas 3.98, mureleid ei olnud

Lidl: maasikas: 1.98 kilo, murel Türgist 5.90 kilo.

3 nädalat tagasi oli veel kaubandusvõrgus Hispaania maasikaid, odavaim hind, millega korra õnnestus osta oli ka 1.99 kilo.

Meist 5 km kaugusele jääb ühe väiketootja pood, keset põlde ja kasvuhooneid, kus ta oma toodangut müüb. Seal on kaup muide veel kallim kui turul, samas garanteeritult kõige värskem.

Ma arvan, et Eesti turgude häda on pigem see, et seal on vähe kohalikku toodangut ja müüakse supermarketiga sama kaupa ja vahel kallima hinnaga. Oma Eesti maasika hinna üle ei tohiks küll viriseda või hakata Poola ja Hispaania maasika hinnaga võrdlema. Mina ostsin ühe korra 2 euroseid Hispaania maasikaid ja pärast otsustasime 4 kordset hinda maksta ikkagi kohalikule maasikale ja osta pigem harvem ja vähem, aga toetada ikkagi oma tootjat. Sel aastal oli kevad külm ja hinnad olid algul krõbedad. Praegu saab selle hinnaga kätte juba kohalikku.

maasikas 1 maasikas2 maasikas3 maasikas4

6 responses to “Turu hinnad versus poe hinnad

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.