Manifestatsioonid Troika vastu

Portugallased ei ole reeglina streikide ja manifestatsioonide inimesed nagu nende lähinaabrid hispaanlased või prantslased. Nende 1974 aasta revolutsioonigi nimetatakse Nelkide revolutsiooniks kuna möödus ilma kähmluste ja ühegi lasuta- inimesed tulid tänavale lilledega ja püssidele pandi lilledest “suukorvid” ette.

Eilse manifestatsiooni korraldamine kestab juba tükk aega. Ma ukselt uksele käivaid agitaatoreid ei ole tähele pannud, küll aga on Facebookis oma leht mida siis manifestatsiooni toetajad “laikisid ja sheerisid”. Meeleavalduse korraldajateks oli Kommunistlik Partei ja seetõttu esialgu väga suurt toetujaskonda ei kogutud. Minu kohalik sõber, kes ei toetanud Facebookis üleskutset tänavale minna ja teatas, et ta ei lähe ja soovitab ka teistel pigem tööle minna ja makse maksta ( sai  muide palju mõttekaaslasi  endale ehk tekkis palju laike) , lihtsalt blokeeriti Facebooki lehel ära. Ehk nagu ajaloost teada- teisitimõtlemine ei ole kommunistidele vastuvõetav.  Paraku valitsuse otsus tõsta sotsiaalmaksu 7% võrra, ajas siiski rahva tänavale- ka need, kes kommunistide üleskutsega esialgu kaasa ei läinud.

Eile oli väga kuum ja ilus rannailm, seetõttu Aveiros  läksid inimesed randa ja linnavalitsuse ette meelt avaldama kogunes neid vaid käputäis kuid see-eest just Aveiro ületas uudisekünnise kuna üks 21 aastane noormees süütas end manifestatsiooni käigus põlema. Pildilt tänahommikusest lehest on muidugi näha, et noormees tegi oma käe peal veidi lõket- enesesüütamiseni asi ei läinud. Aga 15 minuti kuulsus on käes!

Portos aga oli aga juba muljetavaldav arv inimesi manifesteerimas.

Üle riigi kokku oli väljas 669 tuhat inimest. Ausalt öeldes oli televiisorist üsna kõhe jälgida kuidas Lissabonis parlamendi hoone ette oli eriüksus kohale toodud nn. valitsust rahulolematu rahvahulga eest kaitsma.(pilt kõnekas)

Väljaspoolt saabununa ei näe mina isiklikult kriisi mitte kuskil. Poed, restoranid, kohvikud, rannad on  rahvast täis ja inimesed tarbivad.
Ülikooli esine on tihedalt autosid täis pargitud- 80 % üliõpilastest saabub kooli autoga ehk siis peredes on autosid rohkem kui üks. Linnapildis enamus on uued ja head autod.  Majade aedades ilutsevad basseinid.

Sealt need hädad hakkavadki. Kuldse majandustõusu ajal pangad kõditasid inimeste egosid: läks klient liisingut küsima tagasihoidliku auto jaoks, et saaks tööl käia, väljus pangast teadmisega, et ta väärib uhket autot ja pank ” aitab” teda. Pangad finantseerisid inimeste puhkusereise ja inimestele sai harjumuseks, et kui tahab perega Algarve luksusvillas nädal aega puhata, siis tuleb pangast raha küsida.  Mööbel on juba 2 aastat vana- ruttu panka ja küsime raha uue mööbli jaoks jne.

Nüüd on see pidu läbi. Pangad on omadega sees, odavat raha enam peale ei voola ja rahvas peab panga agressiivse ja kuritegeliku laenupoliitika kinni maksma. Võib küll hurjutada, et peab omal ka mõistus peas olema kui laenu võtad, aga kindlasti  ei saa olla siin vaid ühepoolne süü. Valitsus ja pangad on inimestele aastaid pillavat  ja vastutustundetut elustiili propageerinud ja nüüd viibutavad rahva suunas sõrme.  Riik on olukorras kus nn.Troika kontrollib riigi tegevust ja see on inimestele alandav. Viimane tilk karikasse oli aga valitsuse otsus tõsta sotsiaalmaks 11 %lt 18% le protsendile.  See inimesed lõpuks tänavale tõigi.

Ega lahendust ei teagi. Kas riigis pankrotti  väljakuulutamine ja kogu valitsuse vangipanemine midagi muudaks? Rahvas aga tahaks neid kodanikke pokris näha küll.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.