Hooajalisus on võtmesõna

Kevad on hooaeg (Portugalis)esimestele juurikatele ja tallelihale. Turul on kaunid lillaka triibuga kaalikad  juba müügil ja kui näed kõrval letil kaunilt säätud talleliha tükke, siis on õhtusöögi idee paigas-  loomulikult valmib Navarin Printanier. Maakeeli on tegemist kevadise talle hautisega, mille tähtis komponent on kaalikas- navet prantsuse keeli, millest arvatavasti saabki nime antud hautis.

Valmistuskäik lihtne-tuleb liha ja juurikad panna haudepotti, valget veini, ürte, loomaliha puljongit ja ahju. Juurde keeta kartuleid. Portugalis paraku on inimesed riisiusku ja nad tahavad oma taldrikusse saada korraga nii riisi kui kartulit. Tegin selle vea, et jätsin riisi keetmata, nii et mehed hakkasid endale ise riisi õhtusöögi juurde keetma: ei ole lõunamaades tolerantsi ja huvi oma söömisharjumusi muuta 🙂  Lõppkokkuvõttes tundsin end veidi nagu Jamie Oliver, kes itaallastele püüdis süüa teha ja põrkus kokku inimeste igasuguse huvi puudusega uuenduste ja uute maitsete vastu. Minu prantsusepärane tallehautis võeti vastu sõnadega : huvitav, aga meil tehakse teistmoodi! Me ei pane kaalikat ja paneme hoopis morcilla tükke ja  chouriçot. Ühesõnaga minu Prantsuse kulinaaria avaldas vaid “huvitavat” muljet kohalikele.

Mehed keedavad riisi 🙂

Desserdivalik oli samuti kuninglik:

Õhtusöögi seltskond (selgus, et  portugaallased on väga kehvad juurvilja sööjad)

One response to “Hooajalisus on võtmesõna

  1. Tead, ma olen tihti mõelnud, et tegelikult on omamoodi õnn sündida ja üles kasvada kulinaarselt nii igaval maal kui Eesti.
    Veiniga on ju sama fenomen – prantslased joovad prantslast, itaallased itaallast. Tõeliselt laia silmaringiga veinininad sünnivad maades, kus kõik veinid ilma selge eelistuseta saadaval. Nii ka toiduga – meiesugused kulinaarsed nohikud rõõmustavad iga isesuguse toidu üle ja naudivad erinevaid kööke, samas kui portugaallased iga roa kõrvale riisi keedavad.
    Kindlasti on erandeid ja kindlasti on mu oletus üsna lahmiv 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.