Champagne Ayala

Ayala šampanjamaja ajalugu algab aastast 1860, kui Edmond de Ayala saab oma pulmakingiks Chateau d’Ay koos suurepäraste veiniaedadega. Aastal 1882 oli Ayala üks Syndicate de Grandes Marques (nimekaid šampanjamaju, sh ka Bollinger, Krug, Mumm ja Veuve Cliquot ühendav organisatsioon) 18st asutajaliikmest.

Täna käis Tigul külas Ayala šampanjamaja esindaja Raymond C. Ringeval ning loomulikult tõi mekkida oma šampanjat.

Esimesena degusteerisime Ayala Zéro Dosage’i.
Suurepärane šampanja ning väga eriline – sinna pole lisatud mitte terakestki suhkrut! Maitses väga-väga-väga hää otse loomulikult. Šamanja tehakse parimatest marjadest ning ainult esimese pressingu mahlast (mõnel pool kasutatakse ka teist ja kolmandat pressingut, aga mitte Ayalas). Maitse on äärmiselt puhas ja värske.
Teine proovitud suurepärane jook oli Ayala Brut Majeur
Iseenesest sama asi, mis Zero Dosage, ent lisatud on 7-8g suhkrut liitri kohta (olgu öeldud, et suurem osa ülejäänud šampanjamaju lisavad oma brut-šampanjadesse 14g/l, kusjuures ametlikult on lubatud kuni 15g/l). Suhkur mõnevõrra tugevdab maitset ning seega on Brut Majeur ideaalne valik inimesele, kes väga suur veinigurmaan ei ole. Raymond ise nimetas Brut Majeur’i Ayala signatuuršampanjaks.
Tigu vaieldamatu lemmik oli aga Ayala Rosé Majeur
Suurem osa rosé-šampanjasid põhineb Pinot Noir’il. Ayala Rosé Majeur’i koostis on aga sootuks omalaadne: 51% Chardonnay, 30% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier ja 9% tavaline punane vein Mareuil-sur-Aÿ vanadest Pinot Noir’i istandustest. Nagu šampanjamaja esindaja ise ütles: “Kui Pinot Noir on nagu kuningas, siis Chardonnay on nagu kuninganna.” Ja tõepoolest – sisu on väga maitsev, ühtaegu pehme ja värske. Ning noh, olgem ausad, pudel on ka ikka väga ilus:)

2 responses to “Champagne Ayala

  1. hakka või šampanjat jooma 🙂

    mul on juba tunne kui spamm-kommenteerijal, õnneks tuleb Liina varsti tagasi…

  2. mulle meeldib cava ja ma ei välistaks, et see on tingitud ühest turistilõks-ekskursioonist codorniu mõisa, kus varahommikul sai metode traditionelli juua nii palju kui süda lustis.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.