Beaujolais Nouveau

Mõned tähtsad faktid selle noore veini püha kohta:

  1.  Beaujolais Nouveau püha peetakse sõltumata saagi koristamise lõpust alati novembri 3-l neljapäeval. Sel aastal seega 20. novembril.
  2. Beaujolais regioon asub Lyonist põhjas ja seal on oma 4000 veiniistandust
  3. Selles regioonis korjatakse kõik viinamarjad käsitsi.
  4. Viinamarja sort on Camay.
  5. Igal aastal tuuakse turule 50 miljonit liitrit Beaulolais Nouveaud, mis moodustab poole selle regiooni üldisest veinitoodangust.
  6. Beaujolais Nouveau tuleks ära tarbida enne järgmise aasta mai kuud- seistes selle veini maitseomadused ei parane.
  7. Noort veini tuleks juua jahutatult (13kraadi), et paremini tunnetada aroome ja värskust.

Beaujolais´ on alati tehtud vin de l’anné’d tähistamaks saagikoristuse lõppu, kuid kuni Teise maailmasõjani tehti seda vaid kohalikuks tarbimiseks. Beaujolais AOC (Appellation d’origine contrôlée – kontrollitud päritolu sertifikaat põllumajandustoodetele Prantsusmaal) loomisel 1937. aastal kehtestatud reeglite kohaselt polnud antud aasta veini lubatud müüa enne 15. detsembrit. 1951. aasta 13. novembril võeti see piirang maha Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (UIVB) poolt ning anti eriluba varasemaks müügiks veinile, mida me nüüd tunneme Beaujolais Nouveau nime all.

Seda uut seadust  oskas kommertslikult ära kasutada Georges Dubeuf, kes viis veini Pariisi ja õiged turundus-marketingi nipid tegid algsest piirkondlikust uue veini pühast  70-teks aastateks juba  üle-Prantsusmaa püha, 80-tel valgus see komme juba  naabermaadesse, jõudes 90teks Põhja-Ameerikasse ja Aasiasse.  Igatahes võib arvata, et monsieur  Duboeuf on nüüd väga rikas mees.  Loomulikult pole see ainus veinimaja, mis noorveini toodab, aga nagu öeldud esimene, kes suurele turule läks ja edukalt.

Beaujolais Nouveau sildid on alati kirjud-kirevad ja igal aastal disainitakse uued.

2006 aasta Dubeoufi silt

2006 aastal avasime me Tigu koos Beaujolais Nouveau pühaga ja oleme Tigu sünnipäeva sellega sidunud. Sel aastal on Tigu 2 sünnipäev ja juba 3-s Beaujolais, seekord proovime 3 erineva veinimaja Beaujolaisi, sealhulgas toetame ka härra Duboeuf´i sel aastal.

Püüame seda püha tähistada nagu Lõuna-Prantsusmaal- paneme saali  plakateid ja muud riputatavat “ilu” sõnumiga Le Beaujolais Nouveau est arrivé üles. Noore veini  festivalil ei korraldata 3 või 5 käigulisi  õhtusööke, vaid inimesed käivad baarist baari, tellivad veini ja baari poolt antakse juurde suupisteid- tavaliselt plasttaldrikul.

Kuna meil seda baarist-baari kõndimise kommet veel pole, siis korraldame lihtsalt külmade-soojade suupistete( aga väga head suupisted!) ja veini peo.   Seda plasttaldriku värki peab veel mõtlema….

3 responses to “Beaujolais Nouveau

  1. Eelmise aasta BN Tigus oli küll ootustele vastav, köögist kanti lauda üha uusi ja uusi suupisteid, enamus (või kõik) neist muidugi mereannid (eriti jäid meelde meriteod ja tibatillukesed kaheksajalad). Nende kõrvale kulus pudel BN-i ja seejärel veel midagi, õhtu oli ilus ja elev, aga järgmine hommik… BN ei ole mitte see õilis jook, mida mõnuga pudelite viisi tarbida 🙂 Aga sellegipoolest – ootame juba kannatamatult seda kolmandat neljapäeva!

  2. Pingback: It’s Beaujolais time! | Tigu tegemised·

  3. Pingback: Beaujolais Nouveau 2010 | Tigu tegemised·

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.