Pastis- aniisi aperitiiv

Kui püüda endale silme ette manada pilt päratslõunast Lõuna- Prantsusmaa külas, mis pilt siis kõigepealt tuleb? Aga loomulikult kuskile plataanide või palmide alla varju pugenud härrad, kes mängivad petanque´i ja hoiavad samal ajal peos pastisi klaasi. See võiks olla selline vaatepilt:

Ja Pastis….aga palun:

Pastisiks nimetatakse alkohoolseid jooke, mis on aromatiseeritud aniisiga. Sõna ise tuleb  Occitani keelest ja tähendab segu, tainast, aga samuti tähendab igavust, ebameeldivat olukorda ja segadust (quel pastis !).

:Pastis koosneb peale aniisi veel paljudest väga aromaatsetest maitsetaimedest.

Pastisi juuakse segatult veega- normaalne on 1 osa pastisi ja vähemalt 5 osa vett.

Aastal 1915 keelati ära Prantsusmaal ära Absint ja sellega koos kõik aniisijoogid. Aastal 1920 tehti seadusesse pisike muutus ja lubati aniisijooke, mis on kuni 30° kanged, aga järk-järgult tõsteti seadusega lubatud alkoholi piiri ja aastaks 1938 oli juba lubatud kangus 45°.

Paul Ricard-kes oli aastaid katsetanud oma laboris segada kokku idamaist tähtaniisi, Aafrikast pärit rohelist aniisi ja erinevaid Provence´i taimi, leiutas 1932 aastal ideaalse segu, mille ta patendeeris ja nimetas joogi enda nime järgi Ricard, lisades- õige Marseille Pastis. Noor ärigeenius oli sellal 22 aastane.

http://www.ricard-sa.com/visionnaire/

Minu isiklik lemmik on Pastis 51

Aga Korsikal olles, olge poliitiliselt korrektne ja tellige Casanist!

2 responses to “Pastis- aniisi aperitiiv

 1. Küsimus Pastis-võhikult: kui ostsin pudeli Pastis´d ja pistsin selle külmkappi enne, kui teada sain, et see absoluutselt pühadustteotav tegu on, siis kas peale külmkapist väljavõtmist ja selgineda laskmist on veel mõtet seda juua? Ja millise veega seda segada võiks – tavalise mullita pudeliveega? Kas kraanivesi kah kõlbab või kuidas nad seal kohapeal teevad?

 2. Külmkapis olemine ühele viinale küll halba ei saa teha. Tegelikult minu prantslastest sõbrad hoivad ka seda jooki sügavkülmas ja pärast jääkuubikuid ei pane…

  Aga õige on siis juua seda jooki sedasi, et vesi(võib olla ka kraanivesi) peab olema jääkülm ja kõigepealt kallatakse Pastisi peale vesi ja siis pannakse jääkuubikud- see järjekord pidi säilitama joogis anetoolid(prantsuse keeles L’anéthol – eeldan et eesti keeles jääb h täht ära, aga ei tea täpselt)
  Selle peene sõnaga tähistatakse aniisi, tähtaniisi, fenkoli jms. aromaatset lõhnabuketti.
  Igatahes on sellel joogil jahutav toime- igasuguste muude nimede all a la raki,ouzu, mastika juuakse seda kõikides lõunamaades.
  Meil vist pole suvel kunagi nii palav, et peaks Pastisiga ennast jahutama, mina võtan aegajalt seda jooki aperatiiviks lihtsalt sellepärast,et Prantsusmaa tunne tuleks…

  From Pastis- aniisi aperatiiv, 2008/10/30 at 9:21 AM

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.