Yassa kanalihaga Chantali moodi

Yassa on traditsiooniline Aafrika roog, algselt Senegalist, kuid tänasel päeval väga populaarne kõigis Lääne-Aafrika riikides ning tegelikult tuntakse ja hinnatakse kogu maailmas. Maitselt vürtsikas-hapukas ning serveeritakse seda valge riisi või hautatud köögiviljadega.

Yassa retsepti juured viivad Lääne-Aafrika Prantsuse koloniaalajastusse, mil kohalikud rahvad hakkasid oma traditsioonilistes roogades kasutama Euroopa ehk kolonisaatorite kaudu saabunud tooraineid nagu sibul ja sidrun. “Yassa”, tähendabki “sibulakaste” wolofi keeles, mis on Senegalis enim räägitav keel.

Tänasel.päeval peetakse kanayassa’t piduroaks ja seda serveeritakse sageli tähtsündmustel nagu pulmad või juubelid. Retseptid varieeruvad piirkonniti, kuid kõik sisaldavad sibulat, sidrunit, tšillit ja kana.

Minul õnnestus hiljuti seda Aafrika pidurooga oma kodus maitsta, sest mul oli külas Chantal, kes elab Sètes, Prantsusmaal, kuid kelle suguvõsa juured on Senegalist. Oli ütlemata hea roog ning Chantal oli nii lahke ja saatis oma retsepti. Tõlkisin selle eesti keelde, kuid lisan ja originaali- prantsuse keelse retsepti.

YASSA KANAKOIBADEGA CHANTALI RETSEPTI JÄRGI 4 INIMESELE

8 kanakoiba

6 magusat sibula

t 6 tavalist sibulat

6 küüslauguküünt

3 sidrunit

2 laimi

Sinepit Päevalilleõli

Vürtsid (oma maitse järgi: ingver, kanavürtsid, za’atar

1 tšillikaun , Chantal kasutas palju teravamat tšillit kui tavaline punane piklik tšilli

Sool, pipar petersell

Peske kanatükid ja pange need sügavasse anumasse. Lisage soola ja pipart. Segage 2 tavalist sibulat ja 2 magusat hakitud sibulat ja 2 küüslauguküünt. Määrige kanatükid seguga kokku.

Lõigake ülejäänud sibulad ribadeks ja küüslauk kuubikuteks. Valage kõik kanatükkidele.

Lisage piisavas koguses sinepit (3 kuni 4 suurt lusikatäit), et katta kõik vürtsid ja kanatükid korralikult. Lisage oma maitse järgi vürtse. Valage eelnevalt välja pressitud 2 sidruni ja 1 laimi mahl kanale ja vürtsidele ning segage kõik hästi läbi. Jätke see järgmisepäevani jahedasse kohta.

Kui soovite seda samal päeval teha, jätke see vähemalt 30 minutiks kuni 1 tunniks külmkappi.

Praadige kanatükke päevalilleõlis pannil. 4 lusikatäit õli piisab. Kui vaja, lisage juurde. Kui tükid on mõlemalt poolt kuldpruunid, pange need taldrikule. Pange kastrulisse 2 lusikatäit õli ja valage selle sisse kanatükideta segu ning laske sel hästi küpseda. Lisage tšillikaun ja laske sel küpseda. Kui teil on külalisi, kes ei söö tšillit, eemaldage see enne sibulate küpsetamist. Lisage vajadusel veidi vett, et sibulad küpseksid korralikult. Kui sibulad on hästi küpsenud, lisage kanatükid ja ülejäänud sidrunite mahl. Segage kõik hästi läbi ja laske madalal kuumusel haududa. Kaste peaks olema pigem paks ja mitte vedel. Lisage peterselli või rohelist sibulat oma maitse järgi 3 kuni 4 minutit enne tule väljalülitamist. Yassa on roog, mis sobib hästi riisi, pasta ja kuskusiga. Kuid Chantal tegi meile kõrvale veel lisaks 2 tüüpi paprika-tšilli salatit, mis andsid veelgi vürtsist vunki juurde ja see oli lihtsalt super hea!

YASSA AU POULET SELON LA RECETTE DE CHANTAL 

POUR 4 PERSONNES

8 cuisses de poulet

6 oignons doux 

6 oignons normaux

6 gousses d’ail

3 citons jaunes

2 citrons verts

Moutardes

Huile de tournesol

Épices (selon le goût : gingembre, mélanges d’épices pour poulet ect…)

1 piment

Sel, poivre

Persil

Laver les morceaux de poulet, puis les mettre dans un plat creux. Mettre du sel et du poivre.

Mixer 2 oignons normaux et 2 oignons doux et 2 gousses d’ail. Badigeonner les morceaux de poulet avec la mixture. 

Couper en lamelles le reste des 2 types d’oignons et en dé le reste d’ail. Renverser le tout sur les morceaux de poulet. Rajouter de la Moutarde en quantité suffisante(3 à  4 grosses cuillères) afin de bien recouvrir tous les condiments ainsi que les morceaux de poulet. Rajouter les épices selon votre souhait.

Renverser le jus de 2 citrons jaunes + 1 citron vert dans le contenu précédant (poulet, mixture ect…) bien mélanger le tout.

Réserver au frais pour le lendemain. Si vous voulez le faire le jour même prévoyez au moins une 30mn à 1h au frigo.

Dans une poêle faire revenir les morceaux de poulet avec de l’huile de tournesol. 4 cuillères d’huile suffisent. Sinon en rajouter.

Lorsque les morceaux sont dorés de chaque côté. Mettez les dans un plat.

Dans une casserole, mettre deux cuillère s d’huile et renverser le contenu sans les morceaux de poulet et laisser bien cuire. Mettre le piment dedans pour le faire cuire. Si vous avez des invités qui ne mangent pas de piment, faite le sortir avant la cuisson des oignons. N’hésitez pas à rajouter un peu d’eau pour cuire les oignons.

L’orsque les oignons sont bien cuits, rajoutez  les morceaux de poulet et le jus des 2 citrons. Bien mélanger le tout. Laissez mijoter à feu doux afin que le poulet s’imprègne bien du jus. Le jus doit être consistant et non liquide. Rajoutez du persil ou de la criante selon les goûts 3 à 4mn avant d’éteindre le feu.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.