Savoie fondüü. Fondue Savoyarde

Pays de Savoie on tuntud oma mägede (Prantsuse Alpid ja Mont Blanc ) ning juustude ( Beaufort , Tomme, Reblochon , Raclette ) poolest. Siin asuvad Alpide kaunimad mäeahelikud nagu Aravis’, Bauges, Chartreuse, Vanoise ja Beaufortaini ning orud – Maurienne, Tarentaise , Beaufortain ja Arly. Tuntumad asustused on muinasjutuliselt kaunid talvekuurortlinnaksed nagu Chambéry, Annecy ja Albertville. Kes Alpides suusatamas käivad, eks need tunnevad piirkonda hästi ja on söönud kindlasti sealse piirkonna kõige kuulsamat rooga- juustufondüüd. Ning pooled inimesed nagu minagi kunagi, on kaasa tassinud koju fondüünõu, mis aastaid juba kapi peal tolmu korjab. Muidugi kannatab fondüüd teha ka tavalises kastrulis ja pärast saiatükke puuorkidega sulajuustu sisse torgata, aga kui nõu olemas, on rõõm mitmekordne

Pakun välja fondüüretsepti, mis ei koosne tavapärasest Raclette juustust.

 • 400 gr Emmental juustu, ilma koorikuta
 • 400gr Beaufort juustu, ilma koorikuta
 • 400gr Tomme de Savoie, ilma koorikuta
 • 1 küüslauguküüs
 • 40cl Valget Savoie veini (selle võib vabalt asendada mõne Austria valge veiniga)
 • 5cl destilaati- kas Kirsch’i, Pirni eau de Vie’d või ploomi oma
 • valget piprat
 • muskaatpähklit
 • 1 loorberileht (ei ole kohustuslik)
 • 2 paksu koorikuga baguette’i
 1. Pärast juustudelt kooriku eemaldamist, lõika juustud kuubukuteks
 2. Vala fondüü potti veidi valget veini, pressitud küüslauk, muskaatpähkel, pipar ja laske keskmisel kuumusel keema, segades aegajalt segu. Hakka järkjärult lisama juustu ja veini. Ole ettevaatlik- juust sulab aeglaselt, kui lisad algul liiga palju veini, võib sul segu küpsetuse lõpus liialt vedel jääda.
 3. Kui juustud on hästi sulanud, lisage kange alko, segage hästi läbi ja tõstke pott lauale
 4. Saiast lõika parajad kuubikud, torka varda otsa, varras potti ja joo kõrvale mõnusat paksu Burgundia valget veini. P.S.muidugi võib veini sisse panna ka keedukartulit või bataati, peeti, kintsusingitükke või ka tooreid juurikaid, aga saitükk- see on klassika!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.